Literatura o drzewach i krzewach owocowych (dla początkujących).

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Literatura o drzewach i krzewach owocowych (dla początkujących).

Post »

https://www.taniaksiazka.pl/krzewy-i-dr ... 0mPQRoCZF4
Zamówiłam sobie taką broszurkę a ponieważ cena była niższa od kosztów przesyłki dodałam do zamówienia jeszcze poradnik o malinach i o szkodnikach roślin i ich naturalnych wrogach (niestety tylko t.IV był dostępny).
Tu cytat z opisu tej broszurki:
"W tej broszurze przedstawiono najpopularniejsze gatunki owocowych drzew, krzewów i pnączy. Każdy opis zawiera wskazówki dotyczące uprawy, techniki cięcia i zastosowania danej rośliny. Niektóre opisy wzbogacono wypróbowanymi recepturami na smaczne przetwory."
Może będą jakieś ciekawostki, a może nie, zobaczymy.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja mam i korzystam z Sadownictwa Pieniążka, choć nie wiem czemu, niektórzy go trochę deprecjonują.
Co do cięcia to książka Miki jest bardzo dobra. Również mam trochę starych książeczek, takich typu kieszonkowego: Brzoskwinie i morele, Grusze, Leszczyna. W nich jest dużo informacji w oparciu o doświadczenia rosyjskie. Są w nich bardzo dobre uwagi donośnie cięcia, szczególnie terminów.
Z nowszych to wydanie Działkowca takie cienkie książeczki też tematyczne i w nich już są uwzględnione nowe odmiany.
A teraz to chyba najwięcej korzystam z netu :?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, "terminów". Klimat się zmienia i przyroda głupieje. Ja niestety również "głupieję" i się zastanawiam, np kiedy zacząć cięcie, czy teraz, jak pogoda jest "wiosenna", czy trzymać się sztywno terminów wytyczonych na podstawie doświadczeń z zeszłego wieku, kiedy było chłodniej i zima była zimom. Czy zna Ktoś opracowanie bardziej aktualne w tej kwestii?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja myślę, że trzeba się trzymać zasady, że drzew pestkowych nie przycinamy zimą,
bo są zbyt wrażliwe na takie zabiegi.

Śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele ciąć latem gdy jest sucho i ciepło.
/czerwiec- lipiec/
Zawsze przycinać tak by nie zostawiać sęków.
Jabłonie i grusze nie są tak wrażliwe i można je ciąć już z końcem zimy.

Jednak teraz trzeba mieć na uwadze przebieg pogody. Jeśli w styczniu jest ciepło,
a potem w lutym ma być mróz, to trzeba się wstrzymać z cięciem i ciąć po mrozach.

Ja się trzymam takich właśnie zasad. Dodatkowo zaznaczę, że nigdy nie tnę kiedy pada deszcz.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogólne zasady znam, jednak takie lekkie zimy dają do myślenia.
naprzeciwko mnie jest stary sad. Cały zeszły tydzień firma ogrodnicza prowadziła cięcie odmładzające i czyściła drzewa z jemioły. Sadownicy też niby tną w styczniu...
Zaczęły mnie świerzbić ręce do sekatora ale jeszcze się wstrzymałam. Spadł śnieg, jest mokro :roll:
Ciężko jest przewidzieć, czy nie powrócą mrozy. Pamiętam zimę 2012, kiedy po ociepleniu w drugiej połowie stycznia (zakwitły krokusy) przyszedł mróz do - 30C. Wymarzło wszystko od róż po zboża na polu. Z drugiej strony, jeśli pogoda sprzyjała, zazwyczaj cięłam jabłonie w lutym, najpóźniej w marcu.
Przydałoby się naukowe opracowanie tematu wpływu zmian klimatu na rośliny sadownicze i w oparciu o nie, wytyczne do prac w sadzie ;:224
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”