Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Cześć
W tym roku uprawiałem dynie "Muskat de Provence". Pięknie porosły, ale strasznie duże. Takie mniejsze 5-8 kg, a większe do 20 kg.
W smaku super, ale za duże...
Macie jakieś godne polecenie dynie muskatowe, dobre w smaku, ale takie mniejsze? takie poniżej 5 kg?
W tym roku uprawiałem dynie "Muskat de Provence". Pięknie porosły, ale strasznie duże. Takie mniejsze 5-8 kg, a większe do 20 kg.
W smaku super, ale za duże...
Macie jakieś godne polecenie dynie muskatowe, dobre w smaku, ale takie mniejsze? takie poniżej 5 kg?
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może "butternuty" ? Nasiona dostępne bez problemu zarówno w marketach jak i np. na All***.
Pozdrawiam Irek
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Futsu black ma średnie i małe owoce, idealne do pieczenia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam w 2022 r, dyńki Baby Boo i wśród pięknych bielutkich trafiły się
dwie żółte i 2 pomarańczowe takiego samego kształtu i wielkości.
Proszę powiedzcie, czy to jakiś wybryk, czy inna odmiana.
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
dwie żółte i 2 pomarańczowe takiego samego kształtu i wielkości.
Proszę powiedzcie, czy to jakiś wybryk, czy inna odmiana.
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.

-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Mam mało miejsca w warzywniaku, więc szukam dyni o pokroju krzaczastym, takim jak u cukinii. W sieci znalazłem takie odmiany: półkrzaczaste Justynka, Ambar, Karowita i krzaczasta Amazonka. Którą z nich możecie polecić? Może znacie jakieś inne? Będę siał z przeznaczeniem na ciasta, zupy i do słoików. I jeszcze jedno pytanie. Czy dynie są samopylne, czy muszę mieć dwie rośliny? Może cukinia wystarczy, choć to inny gatunek?
Krasny, jeśli lubisz zwykłe dynie, z niewielkim aromatem, to będzie dobry wybór. Są jeszcze łatwo dostępne nasiona pókrzaczastej Waltham Butternut.
Odmiany krzaczaste dyń o smaku kasztanowym czy orzechowym to np Buttercup Bush Emerald, Butterbush, Delicata Bush, Sweet Mama, Chestnut.
Kiedyś kupiłam w niemieckim markecie małą zieloną i pyszną dyńkę, wysiałam nasiona i wyrosły krzaczaste roślinki z dwoma typami owoców. Od tego czasu ją uprawiam i jest to moja ulubiona odmiana.
Do zapylenia wystarczy 1 dynia.
Odmiany krzaczaste dyń o smaku kasztanowym czy orzechowym to np Buttercup Bush Emerald, Butterbush, Delicata Bush, Sweet Mama, Chestnut.
Kiedyś kupiłam w niemieckim markecie małą zieloną i pyszną dyńkę, wysiałam nasiona i wyrosły krzaczaste roślinki z dwoma typami owoców. Od tego czasu ją uprawiam i jest to moja ulubiona odmiana.
Do zapylenia wystarczy 1 dynia.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak posadzisz jeden gatunek obok siebie to wyjdą w 90% kundle które najwcześniej są nic nie warte, przynajmniej u mnie. Wyrósło mi coś tak twardego że leży do dziś u kur w całości, był mróz kilka razy powyżej - 10 a temu owocowi nic nie jest
Dlatego nie sądzę więcej obok siebie tego samego gatunku nigdy już.

-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Dzięki za podpowiedzi. Próbowałem kiedyś uprawiać piżmowe, ale bez rezultatu. Coś im nie pasuje w moim ogrodzie. Chyba wybór padnie na Justynkę. Będzie rosnąć w miejscu, gdzie przez wiele lat był kompostownik, a w zeszłym roku rósł bób. Ziemia mocno przepuszczalna. Co do mieszanek, to poprzedniego lata wyrósł mi kundelek hokkaido z jakąś większą. Może bambino. W smaku bardzo dobry, słodszy od obu poprzednich, ale miąższ cienki. Kwestia szczęśliwego przypadku, że tak wyszło.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jak jest dobrze dojrzała , to długo się przechowuje
Asia
Asia
Czas zaplanować jakie odmiany dyń wysieję w tym roku
Chyba skupię się na krzaczastych, bo potrzebują mniej miejsca i lepiej pokrywają ziemię, jest mniej pielenia i łatwiej je podlewać w czasie suszy
Na razie przygotowałam Waltham Butternut i moją kasztanową. Jeszcze mnie kusi makaronowa i coś na pestki

Chyba skupię się na krzaczastych, bo potrzebują mniej miejsca i lepiej pokrywają ziemię, jest mniej pielenia i łatwiej je podlewać w czasie suszy

Na razie przygotowałam Waltham Butternut i moją kasztanową. Jeszcze mnie kusi makaronowa i coś na pestki

-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Czy siejecie już dyńki na rozsady? Ja się już pokusiłam, na próbę posadziłam już 2 nasiona Bambino w kubki 0,4l.
Świat bez roślin nie istnieje
Jak ktoś ma szklarnię i nie potrzebuje dużej ilości sadzonek dyni, to może siać, ewentualnie później przesadzi do dużych pojemników.
Ja sieję ponad setkę, więc rozpoczynam trochę później, bo nie chcę mieć wielkich sadzonek z małą bryłą korzeniową, takie słabiej się przyjmują po posadzeniu, słońce i wiatr dają im się we znaki.
Ja sieję ponad setkę, więc rozpoczynam trochę później, bo nie chcę mieć wielkich sadzonek z małą bryłą korzeniową, takie słabiej się przyjmują po posadzeniu, słońce i wiatr dają im się we znaki.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja w tym roku też chciałbym troszkę więcej dyń jak rok temu i również stawiam na odmiany krzaczaste. Powtarzam Amoro i do tego dochodzi zakupiona tej zimy kraczasta butternutt Laura. Mam jeszcze bezłupinową Olge ale waham się czy próbować, no może jedną dla testu gdzieś wcisne. 
Zobaczymy jak czas pozwoli na produkcję rozsad.

Zobaczymy jak czas pozwoli na produkcję rozsad.
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Moim marzeniem jest własny dyniowy sok. Chcę posadzić troszkę więcej, by wystarczyło na soki i normalne spożycie. Czy każda odmiana do tego się nadaje? Jakby co, jeszcze zdążę dokupić nasiona.
Anna