MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Zuzanna ja napiszę tak:nie wiem czy jeździsz autem i jak długo ale w latach 90tych jadąc autem trzeba było często szyby wycierać bo tyle owadów rozbijało się o szybę/maskę samochodu.Obecnie prócz kurzu nic nie ma a to świadczy też o tym że tych owadów nie ma. Oprócz hodowli zapylaczy musimy myśleć o pokarmie dla nich. Pszczelarze nie zawsze myślą o tym czy pszczoły będą miały co jeść bo zawsze mogą dać cukier a dzicy zapylacze muszą konkurować z pszczołami.U nas pszczelarze narzekają że pszczoły nie mają co jeść bo tyle pasiek powstaje nie na równi z pożytkami.Ktos kto nie ma styczności z przyrodą właśnie takie ma pojęcie o owadach a potem mamy to co mamy .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 gru 2021, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pszczoła murarka to nie pszczoła miodna , żywi się i zbiera pyłek a tego ogólnie jest pod dostatkiem, nie konkuruje o nektar z miodną .Moje zdanie na temat rurek jest takie że wystarczy 100 długich rurek 25 do 30 cm nawet-( w niczym długość w łupaniu nie przeszkadza) na sto kokonów .Jak jest mniej rurek to zostaną wykorzystane na maxa jak jest za dużo to tylko w części.Pytanie do żagla jak byś miał dwa magazynki do wykorzystania to drugi zaczynasz wypełniać dopiero jak pierwszy zapełnisz do końca ?Załóżmy że mamy sto kokonów z czego 80% to samice i szacujemy że hodowla powiększy się X 10 to oznacza że w 100 rurkach będzie po 10 kokonów a 1 kokon to około 1 cm czyli potrzeba nam 100 rurek minimum 12cm tylko a nie 400 x 25cm.Lepsza konkurencja jak jej brak jeśli nawet jakiś procent poszuka kryjówek poza naszymi rurkami to też na plus.Jeśli mamy długie rurki wystawiamy długie jeśli krótkie to krótkie co innego jeśli nie zamierzamy ich łupać to najlepiej wcale (moje zdanie) lub jak najkrótsze by spasożytowana pszczoła nie blokowała innym wyjścia.
Zarówno pszczoła miodna, jak i murarka zbierają i nektar i pyłek. Tym samym jakaś konkurencja na pewno istnieje. Jednak wiosną gdy pożytku jest nadmiar to okoliczność ta chyba pozostaje bez znaczenia.
Innym tematem, że pszczelarze twierdzą, że pszczoły samotne podbierają im pożytki - sam się z tym spotkałem.
Faktycznie może pojawiać się problem w okresach gdy pożytku jest mało. Na jesieni rozmawiałem z pszczelarzem, który narzekał na... owce. Okazuje się, że intensywnie wypasane łąki i pastwiska to pustynia dla pszczół.
Innym tematem, że pszczelarze twierdzą, że pszczoły samotne podbierają im pożytki - sam się z tym spotkałem.
Faktycznie może pojawiać się problem w okresach gdy pożytku jest mało. Na jesieni rozmawiałem z pszczelarzem, który narzekał na... owce. Okazuje się, że intensywnie wypasane łąki i pastwiska to pustynia dla pszczół.
Uprawiającym borówkę wysoką opłaca się pousuwać rosnące w pobliżu atrakcyjne dla pszczół pożytki np. mlecze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
stach56 na początku swojej przygody z murarką stosowałem długie rurki i był to błąd nie były w całości zasiedlone teraz tnę max 20 cm i mniej. Jak ktoś nie ma czasu na łupanie to nie powinien brać się za murarki. Pisałem wcześniej nie łupane rurki przez parę sezonów to porażka.
Pozdrawiam zagiel
Jeżeli ktoś kupuje trzcinę to musi się dostosować do dostępnych ofert. Większość trzciny jest cięta "jak leci".
zagiel, zgadzam się z Tobą. Ustaliłem sobie limit - nie będę wystawiał więcej jak 5000 rurek. To jest limit moich możliwości dłubania.
Oczywiście poza tym mam domek całkiem na dziko. Jednak tam mam bardzo zróżnicowany materiał gniazdowy.
zagiel, zgadzam się z Tobą. Ustaliłem sobie limit - nie będę wystawiał więcej jak 5000 rurek. To jest limit moich możliwości dłubania.
Oczywiście poza tym mam domek całkiem na dziko. Jednak tam mam bardzo zróżnicowany materiał gniazdowy.
-
Luck pamiętaj że jak twoje pszczoły będą blisko tego nie łupanego ula to mogą się nawzajem zarażać roztoczami . W poprzednim sezonie w pieńku nawierciłem otwory i z nich wylatywały pszczoły z małymi kuleczkami na sobie,a kilka sztuk było tak oblepione że ledwo latały
Pozdrawiam zagiel
@Stach56
Z mojego doświadczenia wiem, że nie ma sensu wykładać rurki trzcinowe dłuższe niż 20 cm. Murarki ich nie wykorzystują w całości ale murują od połowy. W przypadku długich rurek jedynym sensownym rozwiązaniem jest cięcie trzciny tak, że kolanko jest po środku, wtedy jedna murarka muruje od jednej a druga od drugiej strony.
Pszczoła miodna jak i murarki w jakimś stopniu konkurują o pyłek a w przypadku dużej pasieki i dużej koloni murarek w sąsiedztwie może być widoczna konkurencja o pokarm.
Z mojego doświadczenia wiem, że nie ma sensu wykładać rurki trzcinowe dłuższe niż 20 cm. Murarki ich nie wykorzystują w całości ale murują od połowy. W przypadku długich rurek jedynym sensownym rozwiązaniem jest cięcie trzciny tak, że kolanko jest po środku, wtedy jedna murarka muruje od jednej a druga od drugiej strony.
Pszczoła miodna jak i murarki w jakimś stopniu konkurują o pyłek a w przypadku dużej pasieki i dużej koloni murarek w sąsiedztwie może być widoczna konkurencja o pokarm.
-
A to moje wyłupane kokony rogatej i ogrodowej
[/URL
[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/b21d564678ebc50f]
a jeszcze 10 dużych pakietów mi zostało do łupania
[/URL
[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/b21d564678ebc50f]
a jeszcze 10 dużych pakietów mi zostało do łupania
Pozdrawiam zagiel
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Może to ślad po szypułce?
A tak na poważnie to bardzo ładne kokony, super oczyszczone
A tak na poważnie to bardzo ładne kokony, super oczyszczone
Pozdrawiam, Jacek
-
U mnie obrodziło ponad miarę moich możliwości
A tu trzcina bez kolanka
Pelasia masz odpowiedz na priv
A tu trzcina bez kolanka
Pelasia masz odpowiedz na priv
Pozdrawiam zagiel
-
I został mi 1 duży pakiet do łupania bałem się że nie ogarnę do wygryzania, dzięki za pomoc w ogarnięciu rurek do łupania .Zgłoszę się do Was za kilka sezonów w celu wymiany puli genowej
Pozdrawiam zagiel