Ogórek - polecane odmiany cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany cz.2
Dorkasz1 , możesz więcej napisać o uprawie poziomej na siatce ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ogórek ma wąsy i się czepia. I to jak rośnie = na płask czy w pionie nie ma wiele wspólnego z ilością owoców. Ważna jest przede wszystkim odmiana, gleba , żarcie i zapylanie (nie w przypadku partenokarpnych). Jeżeli choć jeden z tych warunków kuleje to chociażby człek na głowie stawał zadowalających plonów nie będzie.
Jeżeli ktoś ma spory obszar to sadzi na płask, a ktoś ma malutką działkę i woli w pionie. Zalet uprawy w pionie wymieniać nie muszę.
Jeżeli ktoś ma spory obszar to sadzi na płask, a ktoś ma malutką działkę i woli w pionie. Zalet uprawy w pionie wymieniać nie muszę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
To dotyczy wszystkich roślin, nie tylko ogórków. Tak jest z różami, winogronami itp.
Poziome ułożenie pędu głównego stymuluje powstawanie pąków kwiatowych. Dlatego nagina się gałęzie jabłoni, grusz i innych drzew owocowych. Nie inaczej jest z ogórkami. Oczywiście, jeśli nic nie zrobimy, to też będą owocowały, ale z moich obserwacji wynika, że jednak trochę mniej.
Gienia ma pełną rację, bo jeśli nie będą nakarmione i odmiana nie będzie za mocno się rozkrzewiała, to plon będzie mniejszy. Jednak, jeśli damy im jeść i pić, to układając długie łodygi poziomo, sprowokujemy je do wypuszczania z kącików liści nowych łodyg, które zakwitną i dadzą większy plon niż pojedynczy pęd puszczony wysoko. Takie są moje obserwacje, zawsze warto spróbować
-
Dzięki za odpowiedż , chodziło mi szczególnie o to jak wygląda rozkładanie siatki w poziomie .
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Chyba źle to wytłumaczyłam. Chodziło mi o poziome układanie pędów, a nie siatki. Siatkę daję normalnie, pionowo, a jak wyrośnie długi pęd, to go delikatnie przekładam poziomo między oczkami siatki. Dzięki temu, nie muszę mieć wysokich konstrukcji, bo rozrastają się w poziomie. Wysłałam Ci maila ze zdjęciami, bo z fotosikiem mi coś nie po drodze.
-
Dzięki , już obejrzałam .
-
Dorka, dokładnie tak jak to opisujesz. Ogórka do pewnej wysokości trzeba prowadzić pionowo, zmusić go, bo gąszcz się robi i bałagan okropny. Mam maksymalna wysokość siatki na 150 cm i już na wysokości około metra zaczynaja się pchać poziomo. Zdarzyło mi się , a ogórki szły po drabince (180cm), ze połączyły się rzędy góra , ogórki zwisały mi nad głowa a ja chodziłam w fajnym zielonym tunelu .
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mogę prosić o przesłanie zdjęć ponieważ w tym roku chciałbym spróbować tak prowadzić ogórki.dorkasz1 pisze: ↑25 sty 2023, o 11:44Chyba źle to wytłumaczyłam. Chodziło mi o poziome układanie pędów, a nie siatki. Siatkę daję normalnie, pionowo, a jak wyrośnie długi pęd, to go delikatnie przekładam poziomo między oczkami siatki. Dzięki temu, nie muszę mieć wysokich konstrukcji, bo rozrastają się w poziomie. Wysłałam Ci maila ze zdjęciami, bo z fotosikiem mi coś nie po drodze.
Dziękuję
Pozdrawiam Piotr
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Byłoby super jakby udało się znaleźć publikacje potwierdzającą zależność plonu od sposobu uprawy poziomo/pionowo albo pobawić się w dwie obok siebie - wysadzić tyle samo roślin tak samo, nawozić, podlewać, itd.
Bo wyciągając wnioski na podstawie nasadzeń z różnych lat to nie ma sensu, inna temperatura, wilgotność, inne mogło być nawożenie, czasem zmiana odmiany, miejsca - inna gleba, itd. I wyjdą nam wnioski klasy "gusła i zabobony".
Bo wyciągając wnioski na podstawie nasadzeń z różnych lat to nie ma sensu, inna temperatura, wilgotność, inne mogło być nawożenie, czasem zmiana odmiany, miejsca - inna gleba, itd. I wyjdą nam wnioski klasy "gusła i zabobony".
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Co by nie robić to te wnioski i tak nie będą wystarczająco przekonywujące . Opieramy się najczęściej na własnych
doświadczeniach , intuicji , obserwacji .
Szukam stelażu do poziomej uprawy . Chodzi mi o to by móc zrobić oprysk od spodu bez konieczności odwracania rośliny .
doświadczeniach , intuicji , obserwacji .
Szukam stelażu do poziomej uprawy . Chodzi mi o to by móc zrobić oprysk od spodu bez konieczności odwracania rośliny .
-
- 50p
- Od: 27 lis 2012, o 11:23
Witam ,pierwszy raz w 2022 roku ,miałam Octopusa z rozsady na działce, bez oprysku owocował do końca września- łódzkie, były bardzo smaczne i ukisiliśmy ok 200 słoików, dużo rozdałam i trochę sprzedałam .Nasiona kosztowały 50zł 500 szt. W tym roku też kupiłam nasiona ,teściowa nie chce już innych ogórków sadziłam w obornik kurzy pod korzeń i trochę podlewałam gnojówka.
-
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak. W jakich odstępach siejesz ogórki?
Dziękuję
Pozdrawiam Piotr