Anturium,potrzeby,wymagania,pielęgnacja
- calathea098
- 100p
- Od: 25 kwie 2020, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Anturium,potrzeby,wymagania,pielęgnacja
Witam
Wczoraj kupiłam w LM anturium na wyprzedaży. Obejrzałam dokładnie pod kątem szkodników, ale nic nie zauważyłam niepokojącego. Przeczytałam cały ten wątek i ten o liściach anturium, ale mam jeszcze kilka pytań do znawców tych pięknych kwiatów. Sama chciałabym mieć piękny okaz
Przede wszystkim podłoże - mam w domu perlit, żwirek akwarystyczny, podłoże do storczyków, keramzyt. Jeśli chodzi o ziemię to do wyboru: albo
Wokas ziemia do kwiatów balkonowych surfinie/pelargonie pH 5,5, - 6,8,
albo też Wokas ziemia do palm, fikusów, monster pH 5,8 - 6,5. Która będzie lepsza?
Dodatkowo zastanawiam się czy te anturium nie jest chore na jakąś nieznaną mi chorobę. Końcówki liści są zdrowe, tylko po bokach żółknie. Dziwnie to wygląda więc wrzucam zdjęcia. Może ktoś mi poradzi czy to jakiś grzyb?
Wczoraj kupiłam w LM anturium na wyprzedaży. Obejrzałam dokładnie pod kątem szkodników, ale nic nie zauważyłam niepokojącego. Przeczytałam cały ten wątek i ten o liściach anturium, ale mam jeszcze kilka pytań do znawców tych pięknych kwiatów. Sama chciałabym mieć piękny okaz
Przede wszystkim podłoże - mam w domu perlit, żwirek akwarystyczny, podłoże do storczyków, keramzyt. Jeśli chodzi o ziemię to do wyboru: albo
Wokas ziemia do kwiatów balkonowych surfinie/pelargonie pH 5,5, - 6,8,
albo też Wokas ziemia do palm, fikusów, monster pH 5,8 - 6,5. Która będzie lepsza?
Dodatkowo zastanawiam się czy te anturium nie jest chore na jakąś nieznaną mi chorobę. Końcówki liści są zdrowe, tylko po bokach żółknie. Dziwnie to wygląda więc wrzucam zdjęcia. Może ktoś mi poradzi czy to jakiś grzyb?
Pozdrawiam Emilia
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnie zdjęcie to uszkodzenia mechaniczne, reszta to objawy przelania i najprawdopodobniej infekcji grzybowej.
Na pewno warto po przesadzeniu zrobić oprysk preparatem grzybobójczym. Liście z plamami do odcięcia. Pęd kwiatowy również.
Podłoże powinno być nieco bardziej kwaśne niż do reszty roślin doniczkowych. Użyj tej drugiej ziemi, anturium nie jest rośliną balkonową, do pelargonii ziemia może być cięższa, chociaż jeśli masz obie naraz to możesz sobie porównać ich konsystencję. Do podłoża dodaj podłoża do storczyków oraz perlitu.
Na pewno warto po przesadzeniu zrobić oprysk preparatem grzybobójczym. Liście z plamami do odcięcia. Pęd kwiatowy również.
Podłoże powinno być nieco bardziej kwaśne niż do reszty roślin doniczkowych. Użyj tej drugiej ziemi, anturium nie jest rośliną balkonową, do pelargonii ziemia może być cięższa, chociaż jeśli masz obie naraz to możesz sobie porównać ich konsystencję. Do podłoża dodaj podłoża do storczyków oraz perlitu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- calathea098
- 100p
- Od: 25 kwie 2020, o 20:47
Super! Jak zwykle dziękuję za fachową poradę!
I jeszcze pytanie, czy lepiej wsadzić do doniczki plastikowej czy ceramicznej/terakotowej?
I jeszcze pytanie, czy lepiej wsadzić do doniczki plastikowej czy ceramicznej/terakotowej?
Pozdrawiam Emilia
- norbert76
Pisałem wielokrotnie, że materiał z czego wykonana jest doniczka nie ma większego znaczenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
Anturium problemy w uprawie
Witam,
Mam od lutego Anturium. Kwitnie i nawet rośnie , ale w górę. Czy to normalne , że każdy nowy pęd ciągnie do góry? Nie rozrasta się kępa? Czy prawidłowo rośnie?
Niestety jakbym nie wgrała zdjęcie zawsze wyjdzie bokiem.
Rośnie na parapecie północnego okna. Proszę o poradę co mam robić?
Mam od lutego Anturium. Kwitnie i nawet rośnie , ale w górę. Czy to normalne , że każdy nowy pęd ciągnie do góry? Nie rozrasta się kępa? Czy prawidłowo rośnie?
Niestety jakbym nie wgrała zdjęcie zawsze wyjdzie bokiem.
Rośnie na parapecie północnego okna. Proszę o poradę co mam robić?
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
- norbert76
Tak, to prawidłowy wzrost. Anthurium z czasem tworzy łodygę, więc nic nie ma potrzeby robić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeszcze trochę podrośnie i trzeba dać podpórkę.
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
Czy ktoś może wie co się dzieje z moją rośliną? Brązowe plamy na liściach są suche, najpierw myślałam że to uszkodzenia, ale pojawiają się nowe i niedawno zaczęły pojawiać się na kwiatach. W mieszkaniu powietrze jest bliżej do suchego, kwiat nie przelewam. Dostałam go w grudniu, ale jeszcze nie przesadzałam.
- norbert76
Krótko, rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie do właściwego przepuszczalnego podłoża.
Anturium wymaga podłoża kwaśnego, czyli takiego jak do iglaków albo rododendronów wymieszanego ze żwirkiem/perlitem, można dodać jeszcze podłoża do storczyków.
Doniczka ma stać na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze.
Nie podlewaj regularnie, tylko wtedy kiedy wierzchnia warstwa podłoża delikatnie przeschnie.
Wilgotność powietrza powinna być podwyższona, ale na pewno nie powinno się spryskiwać rośliny wodą. Jeśli masz bardzo niską wilgotność dobrze zainwestować przynajmniej w okresie jesienno-zimowym w nawilżacz.
Anturium wymaga podłoża kwaśnego, czyli takiego jak do iglaków albo rododendronów wymieszanego ze żwirkiem/perlitem, można dodać jeszcze podłoża do storczyków.
Doniczka ma stać na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze.
Nie podlewaj regularnie, tylko wtedy kiedy wierzchnia warstwa podłoża delikatnie przeschnie.
Wilgotność powietrza powinna być podwyższona, ale na pewno nie powinno się spryskiwać rośliny wodą. Jeśli masz bardzo niską wilgotność dobrze zainwestować przynajmniej w okresie jesienno-zimowym w nawilżacz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo odmłodzić, jeśli łodyga zrobi się zbyt długa i łysa/ brzydka.
Jak to zrobić?
Jak się cofniesz do poprzednich stron, to znajdziesz instrukcję.
W wątku o chorobach liścich anturium też coś o tym było.
Pozdrawiam,Vivien333
Anturium i słońce
Cześć, mam problem z moim anturium. Cały czas odwraca się wszystkimi liśćmi w kierunku słońca. Problem jest od początku gdy go mam czyli od ok. roku. Na początku stał na wschodnim parapecie, później z powodu przeprowadzki stanął na południowym, ale problem nadal jest. Wiem, że anturium w słońcu to zły pomysł, ale jak tylko zdejmę go z parapetu to łodyga zaczynają się przechylać i opadać, przez to kwiatek marnieje co mogę zrobić w takiej sytuacji?
- norbert76
Mylisz pojęcia, a dokładnie wyciągasz błędne wnioski. Liście zwracają się w stronę padającego światła, a nie słońca. Zjawisko nazywa się fototropizmem.
Na wschodnim parapecie teoretycznie Anturium może rosnąć, jedynie latem może być ryzyko popalenia liści. Południowy parapet całkowicie odpada.
Jedynym rozwiązaniem jest po prostu odstawienie nieco dalej od okna i danie pod lampę.
Na wschodnim parapecie teoretycznie Anturium może rosnąć, jedynie latem może być ryzyko popalenia liści. Południowy parapet całkowicie odpada.
Jedynym rozwiązaniem jest po prostu odstawienie nieco dalej od okna i danie pod lampę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta