Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.III - od 2021 r.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.III - od 2021 r.
Witam w nowym roku:) I jak tam działacie już coś? Wegiel z pgg dla ogrodników ogarnięty?
-
- 100p
- Od: 17 lut 2020, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
U mnie akurat zapas węgla zrobiony na wiosnę a dostawy pierwsze w tym tygodniu, szkoda że tak przymroziło

U mnie akurat zapas węgla zrobiony na wiosnę a dostawy pierwsze w tym tygodniu, szkoda że tak przymroziło

Ja organizuję już opał na 2024r. Chociaż z pgg ten miał nie wychodzi jakoś tanio. Niby na rynku będzie o wiele mniej towaru w tym roku tylko czy kupiec będzie
Powiedz mi czym podlewasz wrzosy na polu? Jaki masz system nawodnienia? ja miałem duże zraszacze rotacyjne ale myślę czy nie zmienić ich na większa ilość mikrozraszaczy patykowych

-
- 100p
Czy ja wiem czy tak o wiele mniej towaru będzie? Ludzie zobaczyli że łagodna zima to zaczęli domawiać, poczatek maja na pewno będzie kupiec, późniejsze terminy raczej średnio. Ja też się zastanawiam nad opałem ale myślę że ceny się unormują, teraz najlepszy ekogroszek skarbek kosztuje 2500 w detalu a jeszcze nie tak dawno 3800 więc myślę że eko na 2000 się unormuje a miał ok 900-1100 i mówię brutto
Właśnie takich używam, patykowe, zasięg promienia 7m trochę idzie wody na zmarnowanie ale mam za to pokrycie dobre
Właśnie takich używam, patykowe, zasięg promienia 7m trochę idzie wody na zmarnowanie ale mam za to pokrycie dobre
Mam pytanie odnośnie paszportowania roslin. Chcialbym sprzedawać rośliny akwariowe i widze ze tez musze dostarczać paszporty. Czy orientuje się ktoś czy sprzedawane rosliny musze zgłaszać do WIORiN oraz podawać adres wysyłki? Czy po prostu drukuje paszport z moim nr rej. i wrzucam do paczki? Czy ma ktos może odpowiedzi na aktualne testy?
-
- 100p
Jeśli sprzedajesz przez internet to do pudełka wkładasz paszport a w swojej ewidencji nie musisz podawać wiorinowi pełnych danych ale te pełne dane powinieneś u siebie przechowywać na ewentualność że coś będzie nie tak i będziesz musiał na żądanie udostępnić danego klienta.
Ok. A czy wie ktoś gdzie są dostępne odpowiedzi do aktualnych testów?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
RudySzczur
Na to jest prosty sposób, wysyłasz kurierem z założonego konta klienta i w każdej chwili masz dostęp do wszystkich danych wysyłek z całej historii, ja tak mam i przy kontroli przechodzi, drukuję tylko jako przykład jedną stronę z "Historii"
Na to jest prosty sposób, wysyłasz kurierem z założonego konta klienta i w każdej chwili masz dostęp do wszystkich danych wysyłek z całej historii, ja tak mam i przy kontroli przechodzi, drukuję tylko jako przykład jedną stronę z "Historii"

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Ale to wiorin kontaktuje się mailowo, telefonicznie czy przyjeżdża oglądać hodowle?
- Zibi_41
Powinni przyjechać przy każdym sezonie, czyli osobno do rabatówki, osobno do chryzantem... a w praktyce...

No tylko, że ja mam akwarium a tu nie ma ani sezonów ani żadnego podziału
- Zibi_41
Tego tematu nie znam
kontrola powinna być w miejscu produkcji... czyli w domu

A jakbym sprzedawał za granicę, do UE to też nie muszę zgłaszać?
- Zibi_41
Nigdzie nie zgłaszasz, powinieneś mieć ewidencję gdzie sprzedajesz, ale lista wysyłkowa z firmy kurierskiej załatwia sprawę, bo ma wszystkie wymagane dane, imię i nazwisko, adres i datę wysyłki

No ok a jak ma się sprawa importu roślin spoza krajów UE. Dostałem odpowiedź od Oddział Graniczny Warszawa, żeby móc importować z krajów spoza UE to oprócz założenia konta na TRACES (generować zgłoszenie CHEDPP) powinienem zarejestrować się jako Podmiot Profesjonalny w WIORINie zgodnym z miejscem zamieszkania. Ale w innym regulaminie widzę, że jako podmioty profesjonalne rejestrują się tylko ci co chcą sprowadzać w celach komercyjnych. A czy wtedy jako Podmiot będę musiał prowadzić ewidencję co sprzedałem i rozliczać się z dochodów?
Edit: ok, doczytałem że i tak jak chce wydawać paszporty musze zarejestrować się jako podmiot profesjonalny więc mnie to nie ominie.
Edit: ok, doczytałem że i tak jak chce wydawać paszporty musze zarejestrować się jako podmiot profesjonalny więc mnie to nie ominie.