Kukurydza- cz.2
- Panna_be
- 100p
- Od: 15 sie 2020, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza- cz.2
Moi Drodzy, wiem, że znacie odmianę Golden Bantam, ale czy może wiecie ile dni trwa jej okres wegetacji ? Bo nie mogę nigdzie doszukać się informacji na ten temat :/
- Panna_be
- 100p
Dzięki
To może teraz zadam głupie pytanie, ale czy jak posadzę obok siebie GB 80dni i Gucia 120 dni to będą kwitły w tym samym czasie ? Chodzi o to zapylanie wzajemne oczywiście 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Powinny kwitnąć około miesiąca po sobie przy tym samym terminie siewu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podane 80 dni to chyba zbyt optymistyczny termin . Miałam tę odmianę i nie przypominam sobie bym zbierała
kukurydzę w lipcu , ale w sierpniu już tak .
Przy uprawie z rozsady może by się udało .
kukurydzę w lipcu , ale w sierpniu już tak .
Przy uprawie z rozsady może by się udało .
- Panna_be
- 100p
Dzięki
Akurat ja przychylam się ku rozsadzie z obawy przed ślimakami.

Akurat ja przychylam się ku rozsadzie z obawy przed ślimakami.
- BobejGS
- Kontakt:
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Błażej piękne słoiki, a nie korciło Ciebie przypadkiem żeby zrobić hybrydę dwóch odmian kukurydzy
?
Jak namnożę u siebie Hopi blue i Bloody Buther spróbuję skrzyżować.

Jak namnożę u siebie Hopi blue i Bloody Buther spróbuję skrzyżować.
- BobejGS
- Kontakt:
Na razie jednak chciałbym mieć kilka odmian czystych, bo krzyżówki to się zawsze mogą trafić nawet ze zdobytych nasion niby czystej odmiany. Zresztą co roku się takowa trafia.
-
BobejGS jaka najbardziej niespodziewana kukurydza Ci się trafiła z niby czystej odmiany? Zielona ma być czysto zielona, czy mogą być żółte nasiona w niej?
- BobejGS
- Kontakt:
Sama kolba jako taka może nie była jakaś niespodziewana, bo m.in Glass gem ma tyle wariacji kolorystycznych, że jak koraliki wyglądają, jednak tu jest mocna loteria kolorów i też nie wiem do końca od czego zależy, bo jednego roku jak siałem, to wyszło mi sporo fioletowych, a jak znów powtórzyłem siew z tych samych nasion, to z kolei wyszło mi sporo niebieskich, a chciałem mieć bardziej koloru różowego czy zielonego. 
Jednak nadal dla mnie ważniejsza jest czystość odmiany ponad jakimiś wybrykami, a np w czerwonej zdarzają się kolby z pojedynczymi takimi ciemnymi bordowymi, a w zielonych takie jasno zielone podchodzące pod żółty i staram się nie selekcjonować do wysiewu nasion z kolb z ustępstwami. Natomiast w czarnej trafiły mi się raz pojedyncze ziarna takich perłowych niebieskich i aż żałuje że sobie nie powybierałem ich by choćby uzbierać kilka sztuk i zobaczyć co z nich wyrośnie w kolejnym pokoleniu. Muszę przejrzeć strych, bo tam jeszcze sporo kolb leży czy jakieś są.
Obecnie czekam na nasiona z wymianki z USA odmiany Indian corn, gdzie poprosiłem o wybranie tylko różowych nasion i fioletowych, by zwiększyć szanse na te kolory.
Prawdopodobnie będe też wysiewał fioletową popcornową, Atomic orange i Chapalote. Jeśli siostra bedzie miała miejsce, to dam jej do wysiania truskawkową. A pozniej zobacze co jeszcze uda się gdzieś wysiać by się nie skrzyżowały.

Jednak nadal dla mnie ważniejsza jest czystość odmiany ponad jakimiś wybrykami, a np w czerwonej zdarzają się kolby z pojedynczymi takimi ciemnymi bordowymi, a w zielonych takie jasno zielone podchodzące pod żółty i staram się nie selekcjonować do wysiewu nasion z kolb z ustępstwami. Natomiast w czarnej trafiły mi się raz pojedyncze ziarna takich perłowych niebieskich i aż żałuje że sobie nie powybierałem ich by choćby uzbierać kilka sztuk i zobaczyć co z nich wyrośnie w kolejnym pokoleniu. Muszę przejrzeć strych, bo tam jeszcze sporo kolb leży czy jakieś są.
Obecnie czekam na nasiona z wymianki z USA odmiany Indian corn, gdzie poprosiłem o wybranie tylko różowych nasion i fioletowych, by zwiększyć szanse na te kolory.

Prawdopodobnie będe też wysiewał fioletową popcornową, Atomic orange i Chapalote. Jeśli siostra bedzie miała miejsce, to dam jej do wysiania truskawkową. A pozniej zobacze co jeszcze uda się gdzieś wysiać by się nie skrzyżowały.
-
Ciekawe, zawsze mnie ciekawiło od czego zależy barwa nasiona kukurydzy. Bardzo ładna jest ta Atomic orange
Swoją drogą ciekawe są białe Hickory King White Dent, Tennessee Red Cob Dent Corn, ta ma czerwoną kolbę, która bardzo ładnie kontrastuje z białymi nasionami,Jellicorse Twin Dent, Looney Dent Corn.
Edit: Aż przejrzałem nasiona Blody butcher i Hopi blue, czy nie ma jakiegoś wyróżniającego się, u pierwszej brunatne i czerwone, a u drugiej wszystkie jednakowe/

Swoją drogą ciekawe są białe Hickory King White Dent, Tennessee Red Cob Dent Corn, ta ma czerwoną kolbę, która bardzo ładnie kontrastuje z białymi nasionami,Jellicorse Twin Dent, Looney Dent Corn.
Edit: Aż przejrzałem nasiona Blody butcher i Hopi blue, czy nie ma jakiegoś wyróżniającego się, u pierwszej brunatne i czerwone, a u drugiej wszystkie jednakowe/
- BobejGS
- Kontakt:
Ja mam jedną nn i zastanawiam się co to będzie za odmiana. Wstaw te Twoją Hopi blue jak masz w kolbie.
Białą miałem jakąś z gigantów. Ale później nasiona rozdałem. Teraz mam jakiś mix gigantów, o którym sobie też przypomniałem że będe siać i tam przeważa Jala tall corn i mixy.
Fajnie białe ziarna kontrastują z innymi kolorami w kolbie. Kiedyś mialem biało niebieską ale też się nasiona rozeszły a jedna kolba mi zninkęła. Nie wiem gdzie się podziała.
Białą miałem jakąś z gigantów. Ale później nasiona rozdałem. Teraz mam jakiś mix gigantów, o którym sobie też przypomniałem że będe siać i tam przeważa Jala tall corn i mixy.
Fajnie białe ziarna kontrastują z innymi kolorami w kolbie. Kiedyś mialem biało niebieską ale też się nasiona rozeszły a jedna kolba mi zninkęła. Nie wiem gdzie się podziała.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaką kukurydzę na popcorn polecacie?
Ale o normalnych kolbach i normalnej wielkości ziarnie.
Na razie mam kupioną słodką (Gucio F1), ale zachciało mi się jeszcze popcornowej
Ale o normalnych kolbach i normalnej wielkości ziarnie.
Na razie mam kupioną słodką (Gucio F1), ale zachciało mi się jeszcze popcornowej

-
Niestety nie mam kolby, tylko kilka luźno nasion, starałem się jak mogłem żeby w miarę ułożyć
Hopi blue, jest to typ flint, więc powinna strzelać jako popkorn.

Hopi blue, jest to typ flint, więc powinna strzelać jako popkorn.