Pomidory - Dwarfy cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - Dwarfy
Siać w tym roku , pod warunkiem , że jest miejsce .
Zmieniam cały czas swoją listę , dopisałam Tennessee Suited , znany ?
Zmieniam cały czas swoją listę , dopisałam Tennessee Suited , znany ?
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Mam nasiona, ale jeszcze nie uprawiałem. I w tym roku raczej nie dostanie szansy.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 sty 2023, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja miałam w tamtym roku w donicy. Smaczny ale owoce dużo mniejsze niż w opisie odmiany. Dam mu szansę w tym sezonie w gruncie 

Doti
-
Dzięki za info , w takim razie odłoże go na przyszłość .
Dzień dobry. Z ciekawością czytam o uprawie dwarfów i dla mojego małego warzywniaka byłyby idealne rozmiarowo. Gdzie można kupić nasiona? Czy jest szansa gdzieś je dostać. Miałam na oku jeden sklep w eu, ale koniec końców okazało się że do PL nie wysyła. Bardzo będę wdzięczna za podpowiedź w tym temacie. Miłego weekendu 

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Najłatwiej i najszybciej poprzez prywatne wymiany.
Wiele obecnych tutaj osób uprawia, bądź uprawiało dwarfy.
Osobiście "wyleczyłem się" z upraw tych pomidorów, przestały być w kręgu moich zainteresowań

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Wręcz przeciwnie, chyba że warzywniak jest "mały na wysokość"

Dwarfy, nie są wiele węższe od odmian wysokich, więc dużo więcej ich nie wciśniesz.
Plon z m2 będzie niższy, niż przy uprawie odmian wysokich.
Mając ograniczone miejsce stawiałbym na pomidory wysokie

Pozdrawiam, Jacek
-
Moim zdaniem dwarfy to zbiorcze określenie dla bardzo różnych pomidorów . Sama uprawiałam raptem kilka czy
kilkanaście a jest ich dużo więcej . Są niskie i całkiem wysokie . Z projektu i nie tylko , chociaż tak nazywane .
Przede wszystkim trzeba wiedzieć czego się szuka .
W Polsce jeszcze nie tak trudno kupić tzw. kolekcjonerskie odmiany , wystarczy wpisać nazwę . Ostatnio kupowałam
na allegrolokalnie , olx . To się może zmienić dlatego trzeba się spieszyć , bo nie wiadomo jak będzie .
kilkanaście a jest ich dużo więcej . Są niskie i całkiem wysokie . Z projektu i nie tylko , chociaż tak nazywane .
Przede wszystkim trzeba wiedzieć czego się szuka .
W Polsce jeszcze nie tak trudno kupić tzw. kolekcjonerskie odmiany , wystarczy wpisać nazwę . Ostatnio kupowałam
na allegrolokalnie , olx . To się może zmienić dlatego trzeba się spieszyć , bo nie wiadomo jak będzie .
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Mam wrażenie, że dwarfów to się mniej wciśnie na m2 niż wysokich. Do tego zapanowac nad nimi to wyzwanie. Ale ilość owoców z krzaka jest wysoka. Szkoda, że na razie smakowo nei spotkałam "mojego ideału". Ale ile ja się przecierów z nich narobiłam to moje. W tym roku z ubiegłorocznych zostaje Aurija i Arctic Rose, a tak to kilka nowych. Jeszcze Shadow Boxing i Russian Swirl kusiły, ale brak miejsca.
Bardziej mi chodzi o wysokość. Chcę uprawiać w donicach a przy wysokich pomidorach to katorga - przerabiałam. Wiem, że przepisy się zmieniły i dlatego trudniej dostać.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnei niektóre nie były za wysokie np Shadow Boxing, Aurija dwarf czy Arctic Rose. Ale taki Russian Swirl już był zdecydowanie wyższy. Ale nawet jak są wyższe to da radę w wiadrach - tylko trzeba jakieś podpory. Osobiście robię takie kijki 3-4 na wiadro i łączę sznurkiem, by było stabilnie przy wietrznej pogodzie. No i ścinamy wierzchołki, zostawiając wilki - jakby sobie kształtujemy jak ma wyglądać.
PS. u mnei na wilki dwarfów to i zawsze chętni są - ukorzeniają je sobie i mają jeszcze bardziej krępe sadzonki.
PS. u mnei na wilki dwarfów to i zawsze chętni są - ukorzeniają je sobie i mają jeszcze bardziej krępe sadzonki.
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Justyna78 Po prostu wpisz w internetową wyszukiwarkę, np. google "pomidor dwarf nasiona" i przeglądaj do woli 

Anna
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Powymieniałem się m.in. z Anią @krabik i moja kolekcja dwarfów poszerzyła się o poniższe odmiany - część z nich trafi do wysiewu jeszcze na ten sezon (udało mi się zabrać trochę trawnika
)
Dwarf Bendigo Dawn
Dwarf Galen’s Yellow
Dwarf Hazy’s Dream
Dwarf Jeremy's Stripes
Rosella Crimson
Dwarf Strawberry Lemonade
Tanunda Red
Dwarf Stony Brook Heart
Z brakujących dwarfów z projektu pozostało mi pozyskać poniższe
Clare Valley Pink
Dwarf Barossa Moon
Dwarf Johnson's Cherry
Summertime Green
Wilpena

Dwarf Bendigo Dawn
Dwarf Galen’s Yellow
Dwarf Hazy’s Dream
Dwarf Jeremy's Stripes
Rosella Crimson
Dwarf Strawberry Lemonade
Tanunda Red
Dwarf Stony Brook Heart
Z brakujących dwarfów z projektu pozostało mi pozyskać poniższe

Clare Valley Pink
Dwarf Barossa Moon
Dwarf Johnson's Cherry
Summertime Green
Wilpena
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt: