Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Tu mi ten sposób wybarwienia na typowe czekoladowe pomidory nie pasuje, dlatego osobiście obstawiam, że to jakieś rozszczepienie F2
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kamil , pytałeś czym zakwaszać wodę . Najprościej kwaskiem cytrynowym . W tym roku będę zakwaszać swoim octem
jabłkowym .
Zastanawiam się nad witaminą c . Kupiłam kilogram , trochę mi zbywa a wyczytałam , że w sytuacjach stresowych powinno
się rośliny zasilać witaminą c . Rośliny same ją syntetyzują , ale miewają deficyty .
Myślicie , że można witaminą c podlewać pomidory , ma to sens ?
jabłkowym .
Zastanawiam się nad witaminą c . Kupiłam kilogram , trochę mi zbywa a wyczytałam , że w sytuacjach stresowych powinno
się rośliny zasilać witaminą c . Rośliny same ją syntetyzują , ale miewają deficyty .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w zeszłym roku podlewałem kilka razy rozmieszaną z wodą borowiną, kwaśne to jest, gdzieś zamieszczałem na forum zdjęcie składu tego.
Tak się zastanawiam czy da się zmierzyć pH wody za pomocą tego sprzętu do pomiaru pH ziemi?
Edit: Znalazłem
Tak się zastanawiam czy da się zmierzyć pH wody za pomocą tego sprzętu do pomiaru pH ziemi?
Edit: Znalazłem
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Z tego co wiem, to bardziej niż witamina C na stres roślin pomaga kwas acetylosalicylowy lub salicylowy. Dlatego do oprysków można dodawać tabletki musujące Polopiryny Sanulab pisze: ↑7 lut 2023, o 18:23 Kamil , pytałeś czym zakwaszać wodę . Najprościej kwaskiem cytrynowym . W tym roku będę zakwaszać swoim octem
jabłkowym .
https://www.google.com/search?q=kwas+ac ... s-wiz-serp
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Na stronie Farmer znalazłam artykuł Wojciecha Koniecznego o nawożeniu witaminą c .
O kwasie salicylowym wiem ale nie pomyliłam tych kwasów .
Wstawię link do tego artykułu , w ostatniej jego części jest o tym mowa .
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 39001.html
O kwasie salicylowym wiem ale nie pomyliłam tych kwasów .
Wstawię link do tego artykułu , w ostatniej jego części jest o tym mowa .
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 39001.html
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Zaciekawiłaś mnie, poszperałem i znalazłem inne
https://sioubiz.pl/pl/n/Jakich-witamin- ... rosliny/15
https://arkop.pl/wp-content/uploads/Ami ... C-plus.pdf
https://sioubiz.pl/pl/n/Jakich-witamin- ... rosliny/15
https://arkop.pl/wp-content/uploads/Ami ... C-plus.pdf
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Dzięki , poczytam . Pomyślałam , że skoro mi zalega to zużyję .
Sprawdzę o ile da się obniżyć pH i czy w ogóle . Obym tych biednych roślin nie ubiła .
Sprawdzę o ile da się obniżyć pH i czy w ogóle . Obym tych biednych roślin nie ubiła .
-
Dostałam nasiona tego pomidora, przypuszczam, że może cech nie powtózyć, ale może coś ciekawego wyjdzie ;)Alyaa pisze: ↑4 lut 2023, o 11:48 Pytanie z innej beczki: znajoma z grupy na FB szuka czy ktoś może kojarzy pomidora (nie jest pewna czy nie jest to już jakieś f2), wygląda nietypowo. Ma tylko te dwa zdjęcia. Na zewnątrz jest brązowy (na tym jednym zdjęciu na to nie wygląda, na drugim jest widoczny właściwy kolor), miąższ jest czerwony jak u arbuza. Będzie go sadzić by zobaczyć czy powtórzy cechy.
- duploboss
- 50p
- Od: 17 gru 2022, o 01:30
Wysiewałem na waciki nasiona różnych pomidorów i zdziwiłem się widząc nasiona dużej sakiewki Red Pear..
Są bardzo malutkie, wręcz tak małe jak te pomidory co ostatnio siałem na uprawę na parapet czyli mikro pomidory typu Tumbling Tom, Garten Perle, Tiny Tim itd..
Czy takie powinny być nasiona tej odmiany ? Nasiona kupne Plantico z tego co pamiętam. Nasiona innych pomidorów 2-3 razy większe..
Wiem, że jest też mała koktailowa odmiana Red Pear. Czy aby u producenta nie pomylili zdjęcia na opakowaniu ? Siałem po raz pierwszy więc stąd moje pytanie gdyż nie mam porównania do poprzedniego roku..
Są bardzo malutkie, wręcz tak małe jak te pomidory co ostatnio siałem na uprawę na parapet czyli mikro pomidory typu Tumbling Tom, Garten Perle, Tiny Tim itd..
Czy takie powinny być nasiona tej odmiany ? Nasiona kupne Plantico z tego co pamiętam. Nasiona innych pomidorów 2-3 razy większe..
Wiem, że jest też mała koktailowa odmiana Red Pear. Czy aby u producenta nie pomylili zdjęcia na opakowaniu ? Siałem po raz pierwszy więc stąd moje pytanie gdyż nie mam porównania do poprzedniego roku..
Pozdrawiam, Jacek
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Ja mam nasiona pomidora Liguria i też są malutkie. Albenga nieco większe, ale też nie za duże w porównaniu z innymi. Obydwa pomidory to sakiewki sporych rozmiarów.
-
Red Pear z Franchi ma takie małe te nasionka. Z mojego (siany od lat) są większe. Z polskich firm - nie wiem.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
W pierwszym sezonie dostałem aurije miała nasiona drobne, później brałem z własnych nasion, nasiona wielkie jak pszenica, ale kiełkować nie chciały
- duploboss
- 50p
- Od: 17 gru 2022, o 01:30
Dziekuje za informację... Trochę się bałem, że zamiast dużej sakiewki będzie mały koktajlowy Red Pear..
Pozdrawiam, Jacek