Witammmm, juz jestem- po-wystawowa i storczykowa , jak zwykle bogatsza w kwiaty, bardziej cieniutka w portfelu :P .
A co do doniczek: niby nie nakaz- ale:
przejrzyste:
1/pomagaja obserwować stan korzeni, wilgotność wnętrza
2/umożliwiają w jakimś/?/procencie proces fotosyntezy- falenopsis właśnie jest storczykiem gdzie cała jego masa /liście+korzenie/bierze udział w tym procesie.
Przy
większej wprawie można sobie darować obserwacje .Ten typ doniczek zalecamy do falenopsisa,dla reszty , już nie koniecznie.
Z podlewaniem:
owszem przesuszanie,
ale podlewanie odgórne : w cyklu 1xna tydzień, czy co 10 dni niewiele da-raptem zwilży sie kora, korzenie nic nie skorzystają.
Zanurzenie na pół godziny /ok.3/4 głębokości pozwala natomiast na "napicie"się przez korzenie-póżniej odsączenie i pozostawienie na kratce dla swobodnego przepływu powietrza w doniczce.
To jest taki optymalny sposób-,gdy jest w porządku z cyrkulacją powietrza w srodku- osuszenie powinno nastąpić przez okres następnych 7-10 dni.
Ale bywa..i zdarza sie również podlewanie od góry-ja stosuję tak , dla roślin mniejszych-malutkimi porcjami, tak aby wilgotność była w całej masie podłoża jednakowa,w miarę.
i wtedy 1x 2 tygodnie zanurzam wyrównując ewent.niedobory.
Tak więc, wiele jest pozornie sprzecznych opini -ale jak napisałam pozornie.
Czasami to jest brak wiedzy radzącego w sklepie/bardzo często!!!!/,czasami to są uwagi z własnych doświadczeń i bezproblemowej uprawy.
Ale metody wypracowane przez lata w hodowli skłaniają jednak, aby uwierzyć doświadczeniom *branżystów*.
Ważne szczególnie gdy jest to początek przygody ze storczykami.
Bywa bardzo często , że podobny falenopsis -z tych odmian hybrydowych zachowuje się zdecydowanie inaczej niż nam znany i...tez trzeba szukać własnej metody na jego powadzenie.I znajdzie się.
Tak więc myślę, że trzeba sobie ułatwiać życie- stosować przejrzyste doniczki dla falenopsisa ---->zycie na tacy :P .Zanurzać i... cieszyć się kwitnieniem.
A te po kiszonkach można dodatkowo przedziurkować na wysokości 1/3 bedzie łatwiejszy obieg powietrza.
Pozdrawiam Jovanka
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)