Cebula cukrowa do II połowy lutego to super wynik

Ja z cukrowych uprawiam Exhibition i u mnie przechowuje się zaledwie do końca roku.
Za to żółte, późne odmiany leżą zazwyczaj do maja, ale lubią już o tej porze wypuścić szczypior.
Cebula cukrowa do II połowy lutego to super wynik
leszkat76 pisze: ↑18 lut 2023, o 14:55 U mnie w tym roku Ailsa craig i trochę
Elisty na próbę. Nasiona kiełkowały 4 dni
i po kolejnych 4 dniach wszystkie wyszły na wierzch.
Jak to robisz, że tak dobrze Ci kiełkują? Ja wysiewam do pudełeczek i tylko pory ładnie mi powschodziły. Cebula Globo i Ailsa po kilka sztuk, a Exhibition całe 2 sztuki.
Również mam Exhibition z PNOS. Wrzuciłem kilka nasion na waciki żeby sprawdzić kiełkowalność. Leża już 5 dni i wykiełkowało tylko jedno. Drugie dzisiaj zaczęło pękać. Chyba zamówię sobie paczkę od innego producenta. Wziąłem z PNOS-u bo takie akurat miał sprzedawca.Ebabka pisze: ↑19 lut 2023, o 09:05 Kasiu - podziwiam, cebuli masz dużo i nieźle się trzeba nagimnastykować, żeby ją tak ładnie podkiełkować i później rozłożyć do ziemi. Mam mało ale od razu sieję do pudełka. Robię rowki, nasionka na zagiętą kartkę i patyczkiem wygarniam po jednym w rządek. Resztki rzutowo po całości i gotowe. Exhibition z Plantico wschodziła 7 dni a z PNOS-u śladowe ilości do tej pory