Borówka amerykańska - 13 cz.
Re: Borówka amerykańska - 13 cz.
Ciekawy test znalazłem może komuś się przyda. Wzrost i plonowanie borówki w zależności od użytego podłoża.
https://yadda.icm.edu.pl/agro/element/b ... ed9a2a913f
Ile maksymalnie powinno być pąków na borówce? Redukujecie pąki na wiosnę?
https://yadda.icm.edu.pl/agro/element/b ... ed9a2a913f
Ile maksymalnie powinno być pąków na borówce? Redukujecie pąki na wiosnę?
Witam Państwa.
Mam nadzieję, że to dobry temat, żeby zadać kilka pytań o borówkę. Kilka pytań od amatora, który za miesiąc będzie sadził pierwsze boróweczki.
1. Czy 80l kwaśnego torfu wystarczy na jedną sadzonkę?
2. Czy torf lepiej wymieszać z ziemią rodzimą? (mam jałową, piaszczystą, zasadową ziemię)
3. Odnośnie pytania 2 - może dokupić ziemi pod borówkę i takową wymieszać z torfem?
4. Czy warto do torfu dodać trochę trocin sosny?
5. Czy podczas sadzenia borówki dodać do torfu na start nawóz do borówek?
6. Czy mogę do torfu dosypać trochę hydrożelu?
7. Czy warto zastosować folię pod torf? Żeby zatrzymać wilgoć.
8. Czy dawać nawozy w roku posadzenia borówki, czy dopiero na drugi rok?
9. Na wierzch torfu dać trociny sosnowe, czy wystarczy kora sosnowa? (jaka frakcja?)
10. Czy bio nawozy mają sens, czy jednak lepiej stosować nawozy mineralne?
11. Czy sadzonkę borówki włożyć w torf wraz z ziemią z doniczki, czy lepiej odkryć korzenie i gołe korzenie sadzić w torf?
Mam nadzieję, że to dobry temat, żeby zadać kilka pytań o borówkę. Kilka pytań od amatora, który za miesiąc będzie sadził pierwsze boróweczki.
2. Czy torf lepiej wymieszać z ziemią rodzimą? (mam jałową, piaszczystą, zasadową ziemię)
3. Odnośnie pytania 2 - może dokupić ziemi pod borówkę i takową wymieszać z torfem?
9. Na wierzch torfu dać trociny sosnowe, czy wystarczy kora sosnowa? (jaka frakcja?)
11. Czy sadzonkę borówki włożyć w torf wraz z ziemią z doniczki, czy lepiej odkryć korzenie i gołe korzenie sadzić w torf?
1.Jeśli masz zasadową to bym ogarnął trociny sosnowe,drobną korę sosnową i w to posadził wcześniej przekopując całość. Na koniec grubo ściółki.
7. Nie daje się folii w prawidłowo przygotowanym stanowisku. Od wilgoci jest ściółka i reszta wsadu które dajesz do piasku lub innego materiału na stanowisku. Sciólka także wystarczająco zakwasza stanowisko by móc zrezygnować ze śmieci na własnej ziemi. Już lepiej siarkę sypnąć pierwiastek S.
5. Ja nawoże od razu po sadzeniu. Dawka na opakowaniu. Ani mniejsza ani większa. Rośliny dotychczas były zadowolone.
9.Trociny,kora, igły,zrębka sosnowe co chcesz obojętnie. Może być drobna i średnia na spód a na górę gruba.
10. Zależy jak chcesz prowadzić. Moim zdaniem warto. Jeśli możesz użyć kurzaka , gnojówki z pokrzyw to nie widzę sensu używania chemii której mamy w produktach kupnych w nadwyżce. Jeden ogród borówkowy u nas jest bio i drugi w przyszłości też będzie jak skończy mi się paczką siarczanu amonu.
11.Wsadź jak jest w przygotowane stanowisko.
12. Rozerwać lub rozciąć korzenie z każdej strony. Znacznie przyspieszy wzrost.jeśli rośliny są stare w donicy to bardzo wskazane.
Dla mnie najważniejszym punktem przy borówce jest wysoka ściółka. Ma mnóstwo zalet o czym sam się przekonasz w przyszłości.
Ostatnio będąc na działce nawet zrobiłem do ściółki około 20 osłon z dech o grubości 3cm i szer 12-15cm pomalowane olejem lnianym(naturalnym, nie pokost), część dla siebie i część dla rodziców. Muszę przyznać ,że fajnie to wygląda. Bez tego igliwie z kupek się rozjeżdżało bez osłon. Deski akurat kurzyły się latami, więc udało się je na coś przeznaczyć.
7. Nie daje się folii w prawidłowo przygotowanym stanowisku. Od wilgoci jest ściółka i reszta wsadu które dajesz do piasku lub innego materiału na stanowisku. Sciólka także wystarczająco zakwasza stanowisko by móc zrezygnować ze śmieci na własnej ziemi. Już lepiej siarkę sypnąć pierwiastek S.
5. Ja nawoże od razu po sadzeniu. Dawka na opakowaniu. Ani mniejsza ani większa. Rośliny dotychczas były zadowolone.
9.Trociny,kora, igły,zrębka sosnowe co chcesz obojętnie. Może być drobna i średnia na spód a na górę gruba.
10. Zależy jak chcesz prowadzić. Moim zdaniem warto. Jeśli możesz użyć kurzaka , gnojówki z pokrzyw to nie widzę sensu używania chemii której mamy w produktach kupnych w nadwyżce. Jeden ogród borówkowy u nas jest bio i drugi w przyszłości też będzie jak skończy mi się paczką siarczanu amonu.
11.Wsadź jak jest w przygotowane stanowisko.
12. Rozerwać lub rozciąć korzenie z każdej strony. Znacznie przyspieszy wzrost.jeśli rośliny są stare w donicy to bardzo wskazane.
Dla mnie najważniejszym punktem przy borówce jest wysoka ściółka. Ma mnóstwo zalet o czym sam się przekonasz w przyszłości.
Ostatnio będąc na działce nawet zrobiłem do ściółki około 20 osłon z dech o grubości 3cm i szer 12-15cm pomalowane olejem lnianym(naturalnym, nie pokost), część dla siebie i część dla rodziców. Muszę przyznać ,że fajnie to wygląda. Bez tego igliwie z kupek się rozjeżdżało bez osłon. Deski akurat kurzyły się latami, więc udało się je na coś przeznaczyć.
- Jadedolasu
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2023, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam kilkuletnie krzaki i zbiory są spore, ciężko wyzbierać. Ja dawałam folię na dno, a jeśli mowa o ściółce, to nie wiem jakim cudem, ale najlepsze zbiory były wtedy, kiedy kury latały luzem w sadzie i przekopywały każdego dnia całą ziemię pod borówkami, aż korzenie miejscami było widać
Mam kilkuletnie krzaki i zbiory są spore, ciężko wyzbierać. Ja dawałam folię na dno, a jeśli mowa o ściółce, to nie wiem jakim cudem, ale najlepsze zbiory były wtedy, kiedy kury latały luzem w sadzie i przekopywały każdego dnia całą ziemię pod borówkami, aż korzenie miejscami było widać
Regulamin Forum
Z kurzakiem uważać, jeśli ziemia nie jest kwaśna,niema kwaśnej ściółki lub siarki. Są odmiany bardziej i mniej tolerancyjne na podwyższone pH co zaobserwowałem u siebie. Trzeba kombinować i obserwować co się sprawdzi. W razie co zakwasić czymś na szybko jeśli trzeba. Jak widać sprawdza się też u ciebie.
Czy takie doniczki do uprawy borówki się nadadzą?
https://allegro.pl/oferta/doniczka-do-u ... IoQAvD_BwE
https://allegro.pl/oferta/doniczka-do-u ... IoQAvD_BwE
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam kilka krzewów w doniczkach 35 l ale gdybym miał sadzić od nowa wybrałbym nieco większe. Moje donice są wkopane do gruntu a krzewy mają po ok. 7 lat. Na razie rosną i owocują przyzwoicie. Właśnie przeglądam ofertę na 50 l w cenie 10 zł i chyba się skuszę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ad 1 80 l kwaśnego torfu to luksus ale oczywiście im więcej dasz tym lepiej (kwaśny torf czyli o pH 3,5-4,5)outbreakz pisze: ↑20 lut 2023, o 01:14 Witam Państwa.
Ad 2 Jeżeli masz zasadową ziemię to raczej myślałbym o sadzeniu w dużych donicach np. 50-60 l
Ad 3 Jak Cię stać to na pewno nie zaszkodzi
Ad 4 Mieszanie z trocinami ma sens ale dobrze jest użyć przekompostowanych trocin
Ad 5 Nie wiem jak duże będą Twoje krzewy ale z nawożeniem lepiej się wstrzymać 2-3 tygodnie od posadzenia.
Ad 6 Raczej nie zaszkodzi ale w tej kwestii nie jestem pewien w 100%
Ad 7 Moim zdaniem nie-proponuję doniczki
Ad 8 Oczywiście niezbędne będzie nawożenie
Ad 9 Trociny przekompostowane, kora też jest dobra -ja mam drobną a w tym roku część będę ściółkował kwaśnym węglem brunatnym
Ad 10 Nie wiem co rozumiesz pod określeniem bio nawozy-może zastosuj jakąś formę płynnej próchnicy
Ad 11 Tylko wybij z doniczki i sadź z całą bryłą korzeniową
80 litrów przy założeniu, że torf ma stanowić 50 % wypełnienia (reszta to ziemia rodzima) starczy na dołek o średnicy 71cm i głęboki na 40cm ( z objętości walca). Z tym, że ziemia rodzima nie powinna być zasadowa.
Mając do dyspozycji przekompostowaną korę, igliwie czy drobne zrębki można przyoszczędzić no torfie. Ja daję w dołki 60x40cm 40 litrów torfu i po 1/3 próchnicę z pod starych sosen i świerków ze szczątkami igliwia i ziemię rodzimą (piasek 6-6,5pH).
Borówek w pierwszym roku raczej się nie nawozi. Młode korzenie są wrażliwe na małe ilości soli (były zgłoszenia zasychania młodych sadzonek zbyt wcześnie nawożonych).
Uszczelnienia dołka folią na piaskach jest często stosowane. Nie zastosowałem ze względów estetycznych i mam problemy z nawadnianiem. Ostatnie nasadzenia robiłem w dołki głębokie na 50cm. Na dno szło 10 cm starych desek i grubych gałęzi.
Mając do dyspozycji przekompostowaną korę, igliwie czy drobne zrębki można przyoszczędzić no torfie. Ja daję w dołki 60x40cm 40 litrów torfu i po 1/3 próchnicę z pod starych sosen i świerków ze szczątkami igliwia i ziemię rodzimą (piasek 6-6,5pH).
Borówek w pierwszym roku raczej się nie nawozi. Młode korzenie są wrażliwe na małe ilości soli (były zgłoszenia zasychania młodych sadzonek zbyt wcześnie nawożonych).
Uszczelnienia dołka folią na piaskach jest często stosowane. Nie zastosowałem ze względów estetycznych i mam problemy z nawadnianiem. Ostatnie nasadzenia robiłem w dołki głębokie na 50cm. Na dno szło 10 cm starych desek i grubych gałęzi.
-
- 50p
- Od: 1 lip 2017, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy teraz na początku marca można będzie przesadzić 4 letnie borówki?Bo muszę je w inne miejsce przesadzić.Czy dopiero gdzieś w połowie marca?
Przy takiej pogodzie przesadzałem z powodzeniem starsze borówki nawet w styczniu.
Aby zmniejszyć osypanie się bryły korzeniowej, co wymusza skracanie pędów warto spróbować rozmnożyć krzewy przez podzielenie karpy korzeniowej i rozsadzać w częściach. Sprawdzało się to przy borówkach z pędami odległymi od siebie 10-20cm. Wystarczało delikatnie odkopać całą szyjkę korzeniową i poodcinać sekatorem pędy z własnymi korzeniami. Dzieliłem borówki także po wykopaniu krzewu z osypaną bryłą korzeniową, ale skracałem wtedy pędy o połowę.
Aby zmniejszyć osypanie się bryły korzeniowej, co wymusza skracanie pędów warto spróbować rozmnożyć krzewy przez podzielenie karpy korzeniowej i rozsadzać w częściach. Sprawdzało się to przy borówkach z pędami odległymi od siebie 10-20cm. Wystarczało delikatnie odkopać całą szyjkę korzeniową i poodcinać sekatorem pędy z własnymi korzeniami. Dzieliłem borówki także po wykopaniu krzewu z osypaną bryłą korzeniową, ale skracałem wtedy pędy o połowę.
Kiedy najlepiej kupić borówki wiosną?
Cały rok jeśli jest na plusie. Kupić i sadzić.