Ja bym wcale nie użył maści a raczej glinę, żółtą lub nawet szary ił. Zapaćkać gliną i ona też powierzchniowo tylko zadziała. Nie bać się gliny, bo to sama natura!

Bardzo ładna jabłonka! Jak widać w tym roku bardzo ładnie będzie owocować bo jest mnóstwo krótkopędów owoconośnych. Nic nie trzeba pobudzać, bo sama ładnie zaowocuje.Jedynie wymaga lekkiego przerzedzenia korony. Trzeba wyselekcjonować jeden przewodnik, wyciąć pędy rosnące do środka korony, pędy konkurujące z przewodnikiem wyciąć na siodełko, generalnie dla osoby znającej podstawy cięcia to jest 15 minut roboty i drzewko jak marzenie!Ginka pisze: ↑14 lut 2023, o 13:41 Witam po 8-letniej przerwie, mam problem z kosztelą (niby kolumnowa), dopiero po kilku latach dostała kwiatów (na złość w zeszłym roku...i poszło wszystko z gradem), chciałam ją poprowadzić krótko, niestety nie poszło po mojej myśli bo nie mogłam z racji psa przywiązać gałęzi do ziemi, poradźcie co gdzie przyciąć aby odratować drzewo, pobudzić wzrost pąków kwiatowych i aby pożądnie wyglądała. (Nie wiem jak obrócić zdjęcia na fotosiku z telefonu)
![]()
Niepotrzebnie pchałeś w rzaz. Ale nie stresuj się!Baltazar pisze: ↑17 lut 2023, o 14:25 Użyłem maści Hunter. Konsystencja żywicy po wyschnięciu i nawet jak drzewo puści soki to nie puszcza tylko pompuje balonik z którego można igłą spuścić nadmiar soków a rana nadal jest zabezpieczona. Wg mnie najlepsza jaką używałem a stosowałem i farby olejne i inne Targety. Nie jestem jednak przekonany, że do tego celu będzie najlepsza.
Zapchałem w rzaz to niech już w takim razie zostanie. Nie będę tego wydłubywał a i deszcze idą to pogoda nie za bardzo na takie grzebania.