Identyfikacja roślin doniczkowych cz.6 od 2022 r.
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja roślin doniczkowych cz.6
Dziękuję Norbert. Kojarzyłam z Orange Prince ale nie do końca. Będę czekać na rozwój kolejnych liści. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
Moim zdaniem to jednak red sun, (pod warunkiem, że Twój aparat nie przekłamuje kolorów, jak np. mój ;)). Może być tak, że miał niezbyt dobre warunki świetlne, dlatego poczekanie na kolejnego liścia już u Ciebie, (w dobrych warunkach) wydaje się być najrozsądniejsze.
Aczkolwiek...;) Prince of orange jest tak czy inaczej całościowo jaśniejszy.
Sama mam oba filki, kiedy je kupowałam, red sun też miał młode liście takiego koloru jak Twój, dopiero po zmianie warunków u mnie ich kolor się zmienił na bardziej czerwony. Miałam jednak dużo łatwiej, bo jednocześnie kupowałam oba od tego samego producenta i różnice między nimi były już wtedy widoczne.
Choć finalnie u mnie oba i tak się zmieniły i mają teraz żywsze kolory, (zwłaszcza młodych liści).
Tak poza tym te filodendrony są notorycznie mylone, również przez sprzedawców. ;)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To nie jest Red Sun.
To jest mój Prince of Orange - widzisz podobieństwo? Bo ja tak.
Nowy liść Red Sun, jak sama nazwa wskazuje, jest intensywnie czerwony. Tak się składa, że mam oba Filodendrony, więc łatwiej mi zidentyfikować i nie muszę posiłkować się zdjęciami z Google.
Warunkiem żeby wybarwienie było właściwe jest zapewnienie odpowiedniej ilości światła.
To jest mój Prince of Orange - widzisz podobieństwo? Bo ja tak.
Nowy liść Red Sun, jak sama nazwa wskazuje, jest intensywnie czerwony. Tak się składa, że mam oba Filodendrony, więc łatwiej mi zidentyfikować i nie muszę posiłkować się zdjęciami z Google.
Warunkiem żeby wybarwienie było właściwe jest zapewnienie odpowiedniej ilości światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
Mnie się też wydaje, że to Prince Orange. Ale jest jeszcze niewielki. Dziękuję.
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
Witam! Mam nadzieję, że piszę w dobrym temacie.
W rodzinnym mieszkaniu od kilkunastu lat stoją dwie roślinki (jedna i druga jak na zdjęciach - druga jest tylko trochę mniejsza), nie mam pojęcia niestety jak się nazywa, więc nie wiem jak zabrać się za jej opiekę. Proszę o pomoc w identyfikacji, w razie potrzeby mogę dosłać więcej zdjęć
W rodzinnym mieszkaniu od kilkunastu lat stoją dwie roślinki (jedna i druga jak na zdjęciach - druga jest tylko trochę mniejsza), nie mam pojęcia niestety jak się nazywa, więc nie wiem jak zabrać się za jej opiekę. Proszę o pomoc w identyfikacji, w razie potrzeby mogę dosłać więcej zdjęć
- norbert76
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za pomoc!
- norbert76
To jest E. aureum odmiana 'Hicolor'.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2023, o 09:30
- norbert76
Dracena surculosa 'Aurea'.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52