Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.4
Kupiłam 4 odmiany sałaty do ogrzewanych i nieogrzewanych tuneli, szklarni , jedna z nich Jubilatka może być do uprawy wczesnej tunelowej i do uprawy polowej.
W przyszłym tygodniu wysiewam każdej po 9 szt a w marcu pójdą do szklarni. Zobaczymy która się sprawdzi, to ta odmiana zostanie na następne lata. Do gruntu dla odmiany oprócz własnych nasion Justyny, dokupiłam całoroczną Ewelinę.
W przyszłym tygodniu wysiewam każdej po 9 szt a w marcu pójdą do szklarni. Zobaczymy która się sprawdzi, to ta odmiana zostanie na następne lata. Do gruntu dla odmiany oprócz własnych nasion Justyny, dokupiłam całoroczną Ewelinę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
U mnie sałaty masłowe nie cieszą się powodzeniem ale Jubilatka łącząca cechy sałaty masłowej i kruchej jest mile widziana. Ze względów na walory zdrowotne przewagę w moim ogródku stanowią sałaty rzymskie.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wybrałem sałatę Jubilatkę, Little Gem i Kwiryna. Dużo tego nie będzie. Po kilka sztuk na próbę.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Skoro odmiany już wybrane to teraz trzeba pomyśleć jak zrobić dobrą rozsadę sałaty .
Wiadomo doświetlanie i niska temperatura .
Patenty na krępą rozsadę sałaty jakie macie ?
Wiadomo doświetlanie i niska temperatura .
Patenty na krępą rozsadę sałaty jakie macie ?
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Patent mój to wschody w domu na wacikach potem w odległościach do pojemników po lodach i wyprowadzka do szklarni do -4 dawały radę przykryte włóknina nawet na dworze . Wiadomo powoli będzie rosła ale prognozy zapowiadają ze słonko będzie wychodzić choć na godzinkę to będzie jej dobrze. Jak większy mróz na noc do domu przynoszę. W tym roku zaczynam sałatę wysiewać po 20 lutego bo mam zimującą , gdybym nie miała to pewnie już bym próbowała. U nad dziś noc -10 jutro -5 a potem cieplej .
-
Alu , to jest sedno uprawy sałaty . W domu też można pod warunkiem , że dobrze doświetlana a temperatura
im niższa tym lepsza .
Dzisiaj wysiałam sałatę i kiedy wykiełkuje wyniosę do tunelu . W dzień jest tam całkiem przyjemnie . Wczoraj porządkowałam
pod wiosenne uprawy i sprawdziłam temperaturę ziemi , wyszło całe 5 stopni . Ziemia była okryta włókniną .
Obejrzałam zimujące sałaty , oberwałam słabe dolne liście .
im niższa tym lepsza .
Dzisiaj wysiałam sałatę i kiedy wykiełkuje wyniosę do tunelu . W dzień jest tam całkiem przyjemnie . Wczoraj porządkowałam
pod wiosenne uprawy i sprawdziłam temperaturę ziemi , wyszło całe 5 stopni . Ziemia była okryta włókniną .
Obejrzałam zimujące sałaty , oberwałam słabe dolne liście .
Przemek - jakie masz sprawdzone odmiany sałąty rzymskiej?przemek1136 pisze: ↑8 lut 2023, o 20:12 U mnie sałaty masłowe nie cieszą się powodzeniem ale Jubilatka łącząca cechy sałaty masłowej i kruchej jest mile widziana. Ze względów na walory zdrowotne przewagę w moim ogródku stanowią sałaty rzymskie.
U mnie podobnie. Na wczesne zbiory z foliaka - sałata rzymska i szpinak.
Ma to dodatkowo taką zaletę, że o tej porze, w foliaku, nie lęgną się mszyce i inne owady - a sałata rzymska i szpinak są wręcz uwielbiane przez owady - więc o tej porze można je uprawiać bez obaw i bez oprysków.
Próbowałem też kiedyś pekińską - też ładnie się sprawdzała.
Chociaż rzymska jest chyba najsmaczniejsza.
-
Wysiałam sałatę Sprinter i czerwoną ( nazwa długa i trudna do przeczytania i napisania ) .
-
Moją ulubioną odmianą sałaty rzymskiej jest odmiana Intred ale uprawiam też Little Gem i Paris White. W tym roku dojdzie dla mnie nowa odmiana z Franchi Sementi Rouge D'Hiver.
Co do produkcji rozsady.
Optymalna temperatura kiełkowania to 16-22*C (poniżej 14*C kiełkowanie znacznie się wydłuża a powyżej 25*C może dojść do zamierania nasion)
Dla rozsady korzystniejsze są temperatury powyżej 7*C natomiast sadzonki znoszą spadki temp. do -2*C a nieco większe rośliny do -6*C. Warto pamiętać, że główki sałaty są bardziej wrażliwe na niskie temperatury i mogą ulec uszkodzeniu przy +2*C.
Im mniej światła tym powinniśmy trzymać roślinki w niższych temperaturach. W przypadku sałat wybiegnięcie liści jest mniej groźne ale rośliny muszą mieć zdrowy i rozbudowany system korzeniowy. (BioAlgeen S-90, BlackJak)
Produkcja rozsady sałaty trwa od 3 do nawet 6 tygodni (krucha sałata). Barwne sałaty wymagają więcej światła więc lepiej nie wysiewać ich w lutym tylko poczekać do III.
Nigdy dotąd tego nie robiłem ale zaleca się dolistne nawożenie rozsady sałaty wapniem. Dobrze również pamiętać, że sałata woli gleby o pH powyżej 6,5 i dobrze znosi świeże wapnowanie.
Co do produkcji rozsady.
Optymalna temperatura kiełkowania to 16-22*C (poniżej 14*C kiełkowanie znacznie się wydłuża a powyżej 25*C może dojść do zamierania nasion)
Dla rozsady korzystniejsze są temperatury powyżej 7*C natomiast sadzonki znoszą spadki temp. do -2*C a nieco większe rośliny do -6*C. Warto pamiętać, że główki sałaty są bardziej wrażliwe na niskie temperatury i mogą ulec uszkodzeniu przy +2*C.
Im mniej światła tym powinniśmy trzymać roślinki w niższych temperaturach. W przypadku sałat wybiegnięcie liści jest mniej groźne ale rośliny muszą mieć zdrowy i rozbudowany system korzeniowy. (BioAlgeen S-90, BlackJak)
Produkcja rozsady sałaty trwa od 3 do nawet 6 tygodni (krucha sałata). Barwne sałaty wymagają więcej światła więc lepiej nie wysiewać ich w lutym tylko poczekać do III.
Nigdy dotąd tego nie robiłem ale zaleca się dolistne nawożenie rozsady sałaty wapniem. Dobrze również pamiętać, że sałata woli gleby o pH powyżej 6,5 i dobrze znosi świeże wapnowanie.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Sałatę rzymska wybrałem właśnie Little Gem. Miło słyszeć, że jest dobra.
Ja mam bardzo duże okno południowe w nieogrzewanym pomieszczeniu. Temperatura gdy nie świeci słońce to tylko 10°C. Będę sadził sałaty i rzodkiewki po raz pierwszy. Zobaczymy czy będą się wyciągać.
Ja mam bardzo duże okno południowe w nieogrzewanym pomieszczeniu. Temperatura gdy nie świeci słońce to tylko 10°C. Będę sadził sałaty i rzodkiewki po raz pierwszy. Zobaczymy czy będą się wyciągać.
-
-
Kiełkują nasiona Rouge D'Hiver a pierścienie nie przygotowane.
-
Dzisiaj kilka nasion sałaty wysieję . Odmiany to Rosaine iAlborada , podobno wczesne .
W rurę kanalizacyjną wysieję rzodkiew , to zamiast cylindrów . Z rzodkwią w terminie wiosennym w szklarence
mam średnio udane doświadczenia , owszem urosła , ale błyskawicznie zakwitła .
W rurę kanalizacyjną wysieję rzodkiew , to zamiast cylindrów . Z rzodkwią w terminie wiosennym w szklarence
mam średnio udane doświadczenia , owszem urosła , ale błyskawicznie zakwitła .
-
Ze względu na dużą ilość skiełkowanych nasion odmiana Ubriacona wylądowała w VEFI 160 a Rouge D'Hiver 30 nasionek w VEFI 160 a 20 w pierścieniach.