Siew pomidorów- nasiona stare, młode, kiełkowanie, siewki, rady,problemy
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - wysiew punktowy - problemy
maciek_maku
Zawsze możesz namoczyć nasiona na 24H w letniej wodzie a potem do ziemi. Jak już wsiejesz to przykryj jakąś folią żeby miały cały czas wilgotne podłoże. Spryskaj rano i wieczorem. Nie jest za późno a owoce zdąża zawiązać.
Zawsze możesz namoczyć nasiona na 24H w letniej wodzie a potem do ziemi. Jak już wsiejesz to przykryj jakąś folią żeby miały cały czas wilgotne podłoże. Spryskaj rano i wieczorem. Nie jest za późno a owoce zdąża zawiązać.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Re: Siew pomidorów- nasiona stare, młode, kiełkowanie, rady
Dzisiaj sprawdziłem to co nie powschodziło - malinowy ożarowski praktycznie w ogóle nie pojawił sie na powierzchni, nie wytrzymałem i zacząłem grzebać w ziemi , okazało się że nasiona w ogóle nie ruszyły i były na powierzchni pobrązowiałe (możliwe że raz za mocno podlałem i zgniły( nie używałem Previcuru w tym roku niestety), przez święta z kolei podłoże i wyschło) Za chwilę wrzucam jeszcze partię nasion każdej odmiany do wody z domieszką wody utlenionej na 24 godziny żeby napęczniały i jeszcze raz wysiewam do pustych miejsc w wielodoniczkach tam gdzie nasiona nie wzeszły - może jeszcze uzyskam z nich owoce
Re: Siew pomidorów- nasiona stare, młode, kiełkowanie, rady
Ja w tym roku stosowałam kiełkowanie na waciku, w słoiczku zakręcanym. Nastepnie sadziłam każde skiełkowane nasiono osobno do skorupki po jajkach. w ten sposób na małej powierzchni miałam 20 pomidorków które rosły aż do momentu przerostu korzeni. Potem je przesadziłam do większych pojemników. Skorupki bardzo łatwo się oddzielały, ziemia z korzeniami tworzyły zwartą bryłę, wsadziłam aż po pierwsze liście dzięki czemu pomidory są niskie i szerokie. Jestem zadowolona z tej metody i będę już tak siać w przyszłosci.
Maciek
Te które nie wzeszły to są chyba stare nasiona i już nie wzejdą. Mam ten problem w przypadku nasion kupowanych. Moje własne zawsze mi dobrze wschodzą.
Najlepiej sobie skiełkuj te problematyczne w cieple to będziesz od razu widział czy wschodzą.
Maciek
Te które nie wzeszły to są chyba stare nasiona i już nie wzejdą. Mam ten problem w przypadku nasion kupowanych. Moje własne zawsze mi dobrze wschodzą.
Najlepiej sobie skiełkuj te problematyczne w cieple to będziesz od razu widział czy wschodzą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lut 2023, o 09:46
Pomidorki koktajlowe Vilma, czy to normalny objaw? (foto)
Witam serdecznie wszystkich użytkowników, kilka dni temu postanowiłem w doniczkach posadzić papryczki cayenne, habanero oraz pomidorki koktajlowe. Kilka dni po zasianiu, pomidory zaczęły kiełkować. Zanim jednak je przesadzę, to chcę aby trochę podrosły. Nie daje mi jednak spokoju jedną rzecz, na niżej zamieszczonych zdjęciach widać, jak jeden kiełek nie chce rozwinąć liścieni. Czy to jest.normalne czy to jakiś objaw choroby? Czy powinienem się martwić? Proszę o porady
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe Vilma, czy to normalny objaw? (foto)
Jeżeli niepokoi Cię łupinka na jednej z siewek możesz ją po prostu zdjąć. Takie sytuacje się zdarzają i nie mają związku z jakąkolwiek chorobą.
Pozdrawiam
Ewa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lut 2023, o 09:46
Re: Pomidorki koktajlowe Vilma, czy to normalny objaw? (foto)
Rzeczywiście, wystarczyło zdjąć tą łupinkę i liścienie ładnie się rozprostowały. Dzięki!