Bób cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób cz.4

Post »

;:7
Siewki bobu wytrzymują przymrozki do -4°C. Starszy bób potrafi wytrzymać nawet do -6°C .
Gdy prognozowane są większe przymrozki, bób można przykryć agrowłókniną.
Na początku lutego wysiałem już bób na rozsadę. W pierwszej dekadzie marca będzie wysadzony na działce.
;:304
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

;:7

Siew bobu 02.02.br.

po 6 dniach...
Obrazek

po 12 dniach...
Obrazek

Obrazek

;:136
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Panna_be
100p
100p
Od: 15 sie 2020, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za to zdjęcie, właśnie siałam tego samego dnia co Ty i wczoraj zastanawiałam się czy moje siewki nie są za bardzo wyciągniete- teraz widzę że są ;:224
Ale też już rozsadę trzymam na dworze w dzień i dzisiaj miała powędrować do chłodniejszego pomieszczenia.

Obrazek
Myślicie, że warto pikować do większych doniczek, żeby trochę podratować sytuację, siać od nowa czy nie jest tak źle ? :D
działka moje hobby

Przy Bursztynowej
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Nie wiem w jakim regionie kraju mieszkasz ?
Możesz trzymać rozsadę na dworze przez 24h ?
Siewki wytrzymują przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza. Starszy bób potrafi wytrzymać nawet minus 6 stopni Celsjusza.
W razie silniejszych przymrozków, można okryć agrowłókniną, lub rozsadę wstawić do domu ;:108
Ja do gruntu swój bób posadzę na początku marca. Liczę na wcześniejszy plon.
;:136

Panna_be pisze: 14 lut 2023, o 12:33 Myślicie, że warto pikować do większych doniczek, żeby trochę podratować sytuację, siać od nowa czy nie jest tak źle ? :D
Bób można siać do gruntu co 2-3 tygodnie, aby mieć ciagłość zbiorów
Pozdrawiam, Mirek
hanki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lip 2012, o 21:58

Post »

BronekTrzmiel pisze: 19 kwie 2022, o 13:37 Uprawia ktoś bób w doniczce? Bo ja właśnie w tym roku wysiałem odmianę "Bizon" (na początku marca) i ma już 35 cm. Czy trzeba używać drabinek, na co uważać i jak duży bób może urosnąć?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Ja miałam w tamtym roku z 10 doniczek takich 8l. Szybko przesychał ale kwitł i owocował. Po kilka strąków było z krzaka. Nie zmieścił mi się, dlatego w donicach. Nie będę tego kontynuować, no ale się da.
Anka
hanki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lip 2012, o 21:58

Post »

W ogóle w tym roku planuję sporo bobu, spodobał mi się. Jak na razie mam 12 odmian do przetestowania. W marcu pójdą do ziemi. W rozsadę nie będę się bawić bo za dużo tego a potrzebuję miejsce na papryki I pomidory. W tamtym roku się sprawdziło więc jak mi go nic nie zeżre to coś będzie 😅
Anka
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bób namoczony wczoraj. Dziś widać zaczątki kiełków. Jutro będe siał w kubeczki. W tym roku głównie będzie odmiana Aquadulce supersimonia. :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Wczoraj wieczorem do namoczenia powędrowały nasiona odmiany Buffalo (NOV 8140 BB).
25 II 2023 -nasionka powędrowały do wilgotnego perlitu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają kiełkować w wilgotnym perlicie nasiona bobu namoczonego 24 II 2023 r.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skiełkowane nasiona po 2 szt trafiły do pierścieni. Wyszło 57 pierścieni. Od dzisiaj stoją w tunelu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grzejesz nocami w tunelu? Ja mam jeszcze je w altanie żeby coś korzenie ruszyly ale zastanawiam się gdzie je wyśle jutro lub pojutrze. ;:173
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie grzeję a na dodatek skiełkowane nasiona wkładałem do zimnego podłoża a temperatury nocą na minusie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja skiełkowane kładłem też to podłoża z chlodnego pomieszczenia gospodarczego(ok 5-7st) i zaniosłem skrzynki na chłodny strych o podobnej temperaturze ale przez dwa dni jakaś za długa cisza była, więc zniosłem do cieplejszej altany i teraz powoli patrzę gdzie wynieś skrzynki jak zaczną się ruszać. Chyba wrócą na chłodny strych pod zachodnie okno(bo tylko takie mam), bo tunel mi wichura pokiereszowała i musialem go streczem owinąć by nie poleciał cały, a teraz muszę jakoś przetrzymać z nim by nową folię założyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”