Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 5
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 5
Moje megagrony zawsze były w tunelu i zawsze zbierałam z nich po 6 kg owoców, od kiedy tylko ustaliłam taka wersję. Nie sadzę co roku, ale co 2-3 lata żeby odświeżyć nasiona. Tego pomidora sadzę tak, żeby był łatwo dostępny do zapylania, czyli po drodze do roboty. Przy przechodzeniu wystarczy stuknąć trzonkiem od motyki, albo ręką w sznurek i się zapyla
. Bywało, że sadziłam go i 3 tygodnie po siewie. Nawet nie było co wziąć do ręki. Lepiej go wysiać później i sadzić młodego niż takiego wybiegniętego ze zdrewniałą łodygą. Myślę, że 4 liście będzie w sam raz, żeby nie dojrzewał późno i był wystarczająco silny dla zbudowania potężnego grona. Lubię patrzeć jak ono rośnie bez końca. Termin wysiewu zależy od warunków w jakich będzie rósł. Przy dostatku światła i ciepła wyrobi w 4 tygodnie, przy gorszych zajmie mu to i 6 tygodni.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ciekawe by udałaby się uprawa Megagrona z siewu wprost do gruntu ? W tym sezonie odpuszczę , ale w przyszłym
spróbuję .
spróbuję .
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba w 2020 roku bardzo ,nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo chciałam Megagronka, lecz nie posiałam go z innymi odmianami. Przy sadzeniu innych odmian, kilka nasionek włożyłam do gruntu. Wzeszły prawie wszystkie, lecz wybrałam najsilniejszą siewkę. Wyrósł taki oto krzaczek. Może nie jest tak efektowny jak Ani-Kozuli ale poradził sobie bardzo dobrze.

Na tym zdjęciu widać że inne krzaczki mają już owoce a Margagronek jeszcze w kwiatach. W późniejszym czasie bardzo szybko nadrobił zaległości.

Na tym zdjęciu widać że inne krzaczki mają już owoce a Margagronek jeszcze w kwiatach. W późniejszym czasie bardzo szybko nadrobił zaległości.

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uwielbiam Megagronka za jego ozdobność i smak. 

-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
jonatanka, w jakim terminie wysiałaś tego megagronka? Połowa maja? Chętnię spróbuję tego sposobu w tym roku!
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Wysiewałam około1 maja.
- petros
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lut 2023, o 19:37
Dzień dobry.
To mój pierwszy wpis na forum
Czytałem ten i inne wątki poświęcone fantastycznym pomidorkom megagroniastym. W ubiegłym roku eksperymentalnie pierwszy raz wsadziłem kilka krzaczków pomidorów do sporych doniczek. Nasionka wziąłem ze sklepowych pomidorów koktajlowych
. Cóż "plony" były bardzo skromne z 2 powodów - brak doświadczenia oraz zimny klimat /mieszkam w Norwegii/. W tym roku bardzo bym chciał zdobyć nasiona megagroniaste "od Kozuli" nie wiem czy ta nazwa jest poprawna
.
Nie mam pojęcia gdzie mogę kupić trochę tych nasion.
Pod koniec roku przygotowałem sobie ziemię w dwóch skrzynkach o wymiarach 120cm x 80cm. Mam też kilka donic około 45 litrów.
Ponieważ mieszkam w środkowej Norwegii utrudnioną mam uprawę ze względu na wilgotny i zimny klimat, gdzie tzw. "lato"
jest bardzo krótkie i chłodne. Jednak mam nadzieję, że z pomocą szanownych forumowiczów uda mi się zdobyć te nasiona i wyhodować słodkie pomidorki
Ze względu na brak miejsca nie mam folii ogrodniczej. Wszystko mam w przydomowym małym ogródku.
Jeżeli to możliwe to proszę o poradę gdzie mogę takie nasiona kupić.
Pozdrawiam.
P.S.
Jeżeli dobrze się zorientowałem to te megagroniaste maja numer K14
To mój pierwszy wpis na forum

Czytałem ten i inne wątki poświęcone fantastycznym pomidorkom megagroniastym. W ubiegłym roku eksperymentalnie pierwszy raz wsadziłem kilka krzaczków pomidorów do sporych doniczek. Nasionka wziąłem ze sklepowych pomidorów koktajlowych

Nie mam pojęcia gdzie mogę kupić trochę tych nasion.
Pod koniec roku przygotowałem sobie ziemię w dwóch skrzynkach o wymiarach 120cm x 80cm. Mam też kilka donic około 45 litrów.
Ponieważ mieszkam w środkowej Norwegii utrudnioną mam uprawę ze względu na wilgotny i zimny klimat, gdzie tzw. "lato"

Jeżeli to możliwe to proszę o poradę gdzie mogę takie nasiona kupić.
Pozdrawiam.
P.S.
Jeżeli dobrze się zorientowałem to te megagroniaste maja numer K14

-
Najłatwiej zdobyć je na AWN . Ja kilka nasion mam , ale muszę je zostawić dla siebie na rozmnożenie .
W ostatnim sezonie nasion nie zbierałam .
Po sezonie specjalnie zarezerwuję nasiona dla rodaka mieszkającego w Norwegii . Pewnie do tego czasu ktoś
Cię poratuje .
Jedna uwaga , czy ta odmiana sprawdzi się w tym klimacie ?
W ostatnim sezonie nasion nie zbierałam .
Po sezonie specjalnie zarezerwuję nasiona dla rodaka mieszkającego w Norwegii . Pewnie do tego czasu ktoś
Cię poratuje .
Jedna uwaga , czy ta odmiana sprawdzi się w tym klimacie ?
- petros
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za odpowiedź 
Moje pierwsze eksperymentalne doświadczenie z pomidorami w tym klimacie w zasadzie się udało (nasiona pozyskane z Holandii Gardenperle i z pomidorów sklepowych koktajlowych) Niestety miejsce jest mało nasłonecznione, jednak wyrosły wg mnie wyjątkowo dorodne krzaki. Dużo kwiatów i owoców. Co dziwne to nie miały żadnych chorób mimo chłodów i mokrego jak co roku krótkiego lata. Spryskiwałem drożdżami. Niestety mimo obfitości pomidorków to do końca września dojrzało "do jedzenia" ich tylko kilka. Za krótkie lato
.
Mimo to pierwsze własne pomidorki były bardzo aromatyczne i słodkie. To zmotywowało mnie do dalszego działania w tym roku, a "mutigroniaste" zjadam już teraz oczami
Jeżeli zdobędę te nasiona to obiecuję wstawić relację z ich norweskiego życia
również fotograficzną.
Jeżeli mi się nie uda to bardzo proszę odłożyć kilka nasionek dla mnie na przyszły rok.
P.S.
Co to jest AWN?
To moje pierwsze nieporadnie prowadzone pomidorki:
https://www.piograf.net/nextcloud/index ... LKYWPjaMyW
https://www.piograf.net/nextcloud/index ... bztE7TrWj7
https://www.piograf.net/nextcloud/index ... Sd3zisMXqZ

Moje pierwsze eksperymentalne doświadczenie z pomidorami w tym klimacie w zasadzie się udało (nasiona pozyskane z Holandii Gardenperle i z pomidorów sklepowych koktajlowych) Niestety miejsce jest mało nasłonecznione, jednak wyrosły wg mnie wyjątkowo dorodne krzaki. Dużo kwiatów i owoców. Co dziwne to nie miały żadnych chorób mimo chłodów i mokrego jak co roku krótkiego lata. Spryskiwałem drożdżami. Niestety mimo obfitości pomidorków to do końca września dojrzało "do jedzenia" ich tylko kilka. Za krótkie lato

Mimo to pierwsze własne pomidorki były bardzo aromatyczne i słodkie. To zmotywowało mnie do dalszego działania w tym roku, a "mutigroniaste" zjadam już teraz oczami

Jeżeli zdobędę te nasiona to obiecuję wstawić relację z ich norweskiego życia

Jeżeli mi się nie uda to bardzo proszę odłożyć kilka nasionek dla mnie na przyszły rok.
P.S.
Co to jest AWN?

-
Akcja Wymiany Nasion to pełna nazwa .
Post wcześniej pisała Jonatanka , forumowy świstaczek , pewnie się odezwie .
Ja obiecuję pomóc .
Od siebie dodam , że szukaj najwczęsniejszych odmian . Nie zniechęcam Cię do Megagrona , ale może dołożyć
do niego wcześniejszą odmianę by skrócić oczekiwanie .
Post wcześniej pisała Jonatanka , forumowy świstaczek , pewnie się odezwie .
Ja obiecuję pomóc .
Od siebie dodam , że szukaj najwczęsniejszych odmian . Nie zniechęcam Cię do Megagrona , ale może dołożyć
do niego wcześniejszą odmianę by skrócić oczekiwanie .
- petros
- 0p - Nowonarodzony
Upss . . . Akcja Wymiany Nasion
no tak 
Czy mogę liczyć na podpowiedzi które to wcześniejsze odmiany wytrzymają reżim norweskiej pogody:) ?

Czy mogę liczyć na podpowiedzi które to wcześniejsze odmiany wytrzymają reżim norweskiej pogody:) ?
-
Petros , pisz w wątku jakie odmiany na przyszły sezon .
Z kozulowych wcześniejsze są K/37 i k/149 , ciemny pomidor K/127 inaczej Rudy .
Z kozulowych wcześniejsze są K/37 i k/149 , ciemny pomidor K/127 inaczej Rudy .
-
- 100p
- Od: 8 lut 2013, o 11:36
Tak rzuciłam okiem na Twoje uprawy… pozostawianie takiej ilości pędów na krzaku opóźni najwcześniejszą odmianę. Jak chcesz pojeść pomidorki przy tak krótkim okresie wegetacji to poprowadź je na jeden pęd i obetnij mu wierzchołek na jakiś miesiąc przed końcem sezonu - te co będą potem kwitły i tak nie wyrosną. Znam osobę, która u nas w gruncie obcina pomidory nad drugim gronem i ma wcześniej owoce, wszystko pięknie wyrasta i dojrzewa.petros pisze: ↑5 lut 2023, o 11:08
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Lata całe mnie nie było ale wracam do uprawy ogrodu jak już mi się uda go odchwaścić 
Pamietam ten smak pomidorów od Kozuli i nie tylko.
Ma ktoś z Was kilka nasion na zbyciu?

Pamietam ten smak pomidorów od Kozuli i nie tylko.
Ma ktoś z Was kilka nasion na zbyciu?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Co możecie powiedzieć o krzyżówce kozuli
K17?
K17?