Rozsada arbuza rośnie u mnie dłużej niż przewidują "normy", dlatego też niedługo wysieję z dwie sztuki z przeznaczeniem pod folię. Może nawet spróbuję zaszczepićanulab pisze: ↑4 mar 2023, o 06:57 Jacku , nie wiem co dalej będzie z arbuzami . Obejrzałam film na youtubie Kasi in , która już w lutym wysiewała arbuzy .
Wysadzę w oponę albo w cylinder z folii kubełkowej .
U mnie do gruntu to mogę wysadzać pod koniec maja lub na początku czerwca . Przestawię i naprawię stary tunel i tam wysadzę .
Mam dobre miejsce przy budynku , ale ze spadkiem i koncepcji brak jak tam ustawić osłonę .
W tunelu pewnie dadzą radę, wysadzone początkiem maja, zwłaszcza że i tak będę dogrzewał awaryjnie pomidory.
Spadki terenu potrafią uprzykrzyć życie. Najbardziej płaski teren u mnie na działce, na którym stanął tunel ma 90 cm spadku po przekątnej foliaka (8,7m).
Trochę podsypałem, resztę różnicy zgubiłem robią słupy różnej długości, w środku "uprawa tarasowa" i jest prawie płasko, z naciskiem na "prawie".
Stawiając gotową konstrukcję należałoby pewnie teren wypoziomować, lub zrobić jakąś podmurówkę.
Widziałem też foliaki stojące na dużych stromiznach, budowane bez poziomowania, tak jak leci teren.