Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
Wybacz, pomyliłem nicki
Ja również podlewam wodą z sieci, kosztuje u mnie 10 PLNów za m3.
Koszt nawadniania pod folią szacuję u mnie na 0,3 zł na kilogram owoców. To 100 razy mniej, niż u Ciebie...
Ja również podlewam wodą z sieci, kosztuje u mnie 10 PLNów za m3.
Koszt nawadniania pod folią szacuję u mnie na 0,3 zł na kilogram owoców. To 100 razy mniej, niż u Ciebie...
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Myślałam nad studnią i dalej myślę bo mam wątpliwości . Sąsiedzi niestety wylewają szamba wiadomo gdzie .
Taka ekologia na wsi . Jaka będzie jakość wody ze studni ?
Mam sąsiadkę , której zalewa piwniczkę i dlatego nie zlikwidowała studni przy domu . Po wypompowaniu wody
ze studni piwniczka obsycha . Ta woda trafia do mojego zbiornika , który jest przy ogrodzeniu . To może tylko
moja fobia , ale wolę zbierać deszczówkę pewnie też zanieczyszczoną .
Taka ekologia na wsi . Jaka będzie jakość wody ze studni ?
Mam sąsiadkę , której zalewa piwniczkę i dlatego nie zlikwidowała studni przy domu . Po wypompowaniu wody
ze studni piwniczka obsycha . Ta woda trafia do mojego zbiornika , który jest przy ogrodzeniu . To może tylko
moja fobia , ale wolę zbierać deszczówkę pewnie też zanieczyszczoną .
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam studnie i mam malutki stawik .Teren podmokły więc woda zbiera się i w studni i stawie, Pod wszystkimi rynnami mam postawione beczki . Deszczówka z beczek jest wypompowywana do stawu. Na cały sezon spokojnie wystarcza. W tym roku było sporo śniegu którym zapełniliśmy staw. Na taką ilość pomidorów i papryk z samej studni byłoby za mało wody. Może u mnie tak słabo się napełnia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie cena metra wody 2,65 zł. Nie spodziewałam się , że są tak duże różnice ceny wody w kraju .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Cena 10 zł z groszami, to razem z opłatą za kanalizację, czyli za m3 wody zużyty w domu.
Do wody do ogrodu jest osobny wodomierz i tu opłata za kanalizację oczywiście nie obowiązuje.
Koszt m3 takiej wody to 4,16 zł brutto. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Co by już tak zupełnie nie na temat nie było, to dodam, że moje pomidorki do tunelu już wszystkie wyszły z ziemi
Do wody do ogrodu jest osobny wodomierz i tu opłata za kanalizację oczywiście nie obowiązuje.
Koszt m3 takiej wody to 4,16 zł brutto. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Co by już tak zupełnie nie na temat nie było, to dodam, że moje pomidorki do tunelu już wszystkie wyszły z ziemi
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wąż kroplujący zużywa wbrew pozorą sporo wody, kiedyś go stosowałem w tunelu, ale wymieniłem na rurę pe + kroplowniki patykowe, wody idzie dużo mniej.
Ja swoje tunelowe wysiewam 20 marca , robię tak od zawsze ;)
Ja swoje tunelowe wysiewam 20 marca , robię tak od zawsze ;)
Piotr
Witam !
Jak to wygląda z przygotowaniem podłoża pod pomidory. Mam obornik bydlęcy ( prawdziwy nie granulat ) od teściowej. Czy mogę spokojnie teraz wymieszać z ziemią czy za późno ? Sadzenie do ziemi u mnie za ponad dwa miesiące.
Jak to wygląda z przygotowaniem podłoża pod pomidory. Mam obornik bydlęcy ( prawdziwy nie granulat ) od teściowej. Czy mogę spokojnie teraz wymieszać z ziemią czy za późno ? Sadzenie do ziemi u mnie za ponad dwa miesiące.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ogólna zasada mówi, że pomidorów nie należy uprawiać w pierwszym roku po oborniku.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
A ma to jakieś znaczenie jeśli posiadam obornik 2-3 letni ? Nie jest to świeży z tego roku.
Mam problem bo chciałbym zasilić czymś glebę i myślałem że to będzie dobre rozwiązanie.
Mam problem bo chciałbym zasilić czymś glebę i myślałem że to będzie dobre rozwiązanie.
- Mirek19
- 1000p
Jeśli jest taki przymus, to obornik powinno się zastosować z wyprzedzeniem co najmniej kilku tygodni i musi być dobrze przykryty glebą
Pozdrawiam, Mirek
Czyli ogólnie zasada jak przy granulowanym gdy się sypie pod korzeń. Musi być przykryty warstwą ziemii.
Miałem też taki plan by rozsypać i przekopać ziemię. Wtedy występuje ryzyko że sadzonka może mieć styczność z obornikiem. Mógłbym to wyeliminować poprzez obsypanie sadzonki czystą glebą.
Co do czasu od nawożenia to myślę że nie powinno być problemu. Ziarenka do mnie dopiero jadą więc będę wysiewać pewnie w tym tygodniu dopiero.
Miałem też taki plan by rozsypać i przekopać ziemię. Wtedy występuje ryzyko że sadzonka może mieć styczność z obornikiem. Mógłbym to wyeliminować poprzez obsypanie sadzonki czystą glebą.
Co do czasu od nawożenia to myślę że nie powinno być problemu. Ziarenka do mnie dopiero jadą więc będę wysiewać pewnie w tym tygodniu dopiero.
- Mirek19
- 1000p
Jakie odmiany pomidorów będą uprawiane w tunelu ?
Pozdrawiam, Mirek
Malinowy Ożarowski czerwony i żółty oraz Kmicic.