Jeżeli ten żółty to kosaciec danforda to przyczyną skąpego kwitnienia może być nadmiar wody w czasie wegetacji. Jest on podobno najbardziej wrażliwy i przy obfitych opadach nie indukuje zawiązków kwiatowych. Zalecane jest wykopywanie, suszenie i sadzenie jesienią lub sadzenie w koszyczkach i przenoszenie w b. suche miejsce. Ja w tym roku swoje i. danforda zamierzam przesadzić w bardziej "pustynne" miejsce bo widać że kępa powoli się rozrasta ale kwitnienie jest również bardzo mizerne.
Ja w tym sezonie zamierzam wykopać wszystkie swoje irysy. Niestety nazewnictwo odmian mocno kuleje. Nie jestem w stanie wyłapać różnic pomiędzy niektórymi odmianami.
W tym roku kwitnie wcześniej niż w roku ubiegłym. Niestety nie potrafię ustalić nazwy odmiany. Muszę go odchwaścić i trochę podkarmić. Jutro zrobię mu ładniejszą fotkę.
Fajna strona Tak to Frozen Planet ale dalej nie odróżniam Alidy od Cantab czy Joyce od Harmony. Szukam dokładnych opisów i nie mogę znaleźć. Być może to White ale kiedyś kupowałem Natasha tylko co zdjęcie to inna roślina
opis z "Encyklopedii roślin ogrodowych"
Contab - bladoniebieskie kwiaty;
Joyce - lawendowoniebieskie płatki typowe, błękitne płatki zwisłe z szarobrązowymi i brązowymi plamami itp.....
typowa praca detektywistyczna
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. W tym roku już się nie wyrobię bo większość kwiatów przekwitła ale i tak zamierzam je wszystkie wykopać. Przez lato pomyślę jakie odmiany warto dokupić.
Iris reticulata Purple Hill i Blue Hill Iris reticulata George Iris reticulata Violet Beauty i Pauline Iris reticulata Purple Hill Iris reticulata Frozen Planet Iris reticulata Katherines Gold Iris reticulata Blue Note Iris reticulata Blue Hill Iris reticulata Alida Iris reticulata Frozen Planet
przemek1136 pisze: ↑25 mar 2023, o 21:31
Fajna strona Tak to Frozen Planet ale dalej nie odróżniam Alidy od Cantab czy Joyce od Harmony. Szukam dokładnych opisów i nie mogę znaleźć. Być może to White ale kiedyś kupowałem Natasha tylko co zdjęcie to inna roślina
Przemku! Ja przy identyfikacji stosuj jeszcze jedną cechę - dostępność na polskim rynku
czyli można przyjąć, że to Alida, Harmony i Natasha
Ta kępa purpurowych z pomarańczowymi smugami to prawdopodobnie George.