Ogórek - polecane odmiany cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany cz.2
Ja w ubiegłym roku przypaliłem sobie lampą pomidory i to nie WLS tylko LED. A wydawało mi się to niemożliwe. Czy liście mają srebrne plamy czy to poświata od LED? Jak masz termometr glebowy to sprawdź temp. w doniczkach. Jak nie stoją na styropianie to mimo wszystko od parapetu może być za zimno. Ja swoje 6 szt do tunelu dopiero będę wysiewał w sobotę. A może wietrzyłaś pokój?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki za odpowiedż . Plamy srebrne , teraz robią się w tych miejscach dziurki . Pewnie na ten
nie sukces złożyło się więcej przyczyn . Ziemia przyniesiona z garażu , mogła za krótko stać w domu
przed przesadzeniem . Sprawdzę jeszcze temperaturę . Czasami trochę okna rozszczelniam .
Jacku , doczytałam , że Ci się szczepienie udało .
nie sukces złożyło się więcej przyczyn . Ziemia przyniesiona z garażu , mogła za krótko stać w domu
przed przesadzeniem . Sprawdzę jeszcze temperaturę . Czasami trochę okna rozszczelniam .
Jacku , doczytałam , że Ci się szczepienie udało .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Udało się tylko częściowo.
Mój poprzedni post mógł zostać zrozumiany, jakby udało się zaszepić 6 sztuk, a chodziło mi o cały stan posiadania ogórków na zbiór wczesny.
Szczepienia przyjęły się tylko dwa z pięciu, z tym że jedno jakby nieco lepiej niż drugie
Mój poprzedni post mógł zostać zrozumiany, jakby udało się zaszepić 6 sztuk, a chodziło mi o cały stan posiadania ogórków na zbiór wczesny.
Szczepienia przyjęły się tylko dwa z pięciu, z tym że jedno jakby nieco lepiej niż drugie
Pozdrawiam, Jacek
-
Dobre to niż nic . Nie napiszę ile u mnie poszło na zmarnowanie . Chęciny mam by próbować , ale za dużo rozbieżności w temacie.
Zmieniłam ogórkom doświetlanie na żarówkę philips 6500k . Nie mam pojęcia skąd ta silna zieleń , może w podłożu się do
czegoś dobrały .
Takie opracowanie pobieżnie przeczytałam i całkiem możliwe , że moim ogórkom za zimno .file:///C:/Users/Anna/Downloads/51-79.pdf
Zmieniłam ogórkom doświetlanie na żarówkę philips 6500k . Nie mam pojęcia skąd ta silna zieleń , może w podłożu się do
czegoś dobrały .
Takie opracowanie pobieżnie przeczytałam i całkiem możliwe , że moim ogórkom za zimno .file:///C:/Users/Anna/Downloads/51-79.pdf
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ania ten link to jest z Twojego dysku na komputerze, link do pdf dało się jakoś pobrać z przeglądarki
-
Dzięki , nie mam pojęcia jak to wstawić . Fajna praca , warto nawet tylko przejrzeć z grubsza .
Od dzisiaj podlewam ogórki tylko prawdziwie ciepłą wodą . Podlewałam odstaną a mogła być za chłodna .
Do podłoża dodam pociętej słomy .
Fajne , że ogórki ze starszych nasion lepiej plonują , pod warunkiem że wykiełkują .
Od dzisiaj podlewam ogórki tylko prawdziwie ciepłą wodą . Podlewałam odstaną a mogła być za chłodna .
Do podłoża dodam pociętej słomy .
Fajne , że ogórki ze starszych nasion lepiej plonują , pod warunkiem że wykiełkują .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Odmiana Atlantis, znalazłam dwa słoje u synowej w piwnicy. I wyobraźcie sobie ze są Ok, strasznie kwaśne, te przerośnięte miękkawe ale te mniejsze dosyć twarde. Syn pojadł, nic mu nie jest . Twierdzi, ze baaardzo mu smakowały. Zupa ogórkowa wyszła super
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
O kurcze, a ja się zdziwiłam jak mi 2 lata przetrwały w beczce zatopionej w studni.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Z biologicznego punktu widzenia kluczem może być zawartość wapnia w wodzie użytej do kiszenia - im więcej tym większa szansa, że ogórki nawet kilka lat będą chrupkie.
Stąd też magia wody z niektórych źródeł - to po prostu woda mocno wapienna. I warto nie wytrącać wapnia gotowaniem wody - nigdy nie przegotowuję i wiele lat już nie miałem "trefnego" słoika.
Stąd też magia wody z niektórych źródeł - to po prostu woda mocno wapienna. I warto nie wytrącać wapnia gotowaniem wody - nigdy nie przegotowuję i wiele lat już nie miałem "trefnego" słoika.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Naczytałam się w ub. sezonie o zaletach odm. Monisia. A w sklepie mi się imiona pomyliły i zamiast Monisi kupiłam Anulkę . Co myślicie o tej Anulce?
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Telimenko
Uprawiałam przez kilka sezonów. Dobry do konserwowania. Owoce trzeba systematycznie zbierać bo szybko robią się pękate.
Uprawiałam przez kilka sezonów. Dobry do konserwowania. Owoce trzeba systematycznie zbierać bo szybko robią się pękate.
Ewa
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Odmiana Anulka smaczna, ale u mnie była mało plenna. Monisia u mnie wychodzi zdecydowanie lepiej. Tylko nasion nigdzie w sklepach nie widziałam. W przyszłym roku chyba kupię dużą paczkę albo się do kogoś przyłączę.