SZKODNIKI róż
Re: SZKODNIKI róż
Czy jest naturaly srodek na skoczka? Mam najwiecej go na piwoniach i różanecznikach.
W okolicach Warszawy z roku na rok przybywa łanocha pobrzęcza. Przypuszczam, że główną przyczyną jest coraz mniejsza populacja wypieranych przez wrony ptaków śpiewających. W czerwcu jest go najwięcej. Aktualnie łanochy żrą płatki róż, jeżyn i malinotruskawki.
Dzisiaj w nabrzmiałym pąku róży herbacianej ustanowiły chyba rekord Guinnessa. Zerwany kwiat ścisnąłem w garści i zamoczyłem w wodzie. Wypłynęło 12 (słownie dwanaście) czarnych żuczków.
Dzisiaj w nabrzmiałym pąku róży herbacianej ustanowiły chyba rekord Guinnessa. Zerwany kwiat ścisnąłem w garści i zamoczyłem w wodzie. Wypłynęło 12 (słownie dwanaście) czarnych żuczków.
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też w tym roku zauważam większą ilość chrząszczy, zwłaszcza na jasnych różach. W zawrotnym tempie zjadają kwiatki. Jednak nie widziałam takich w plamki, raczej te zwykłe małe, brązowe (chyba ogrodnice niszczylistki ). Nie planuję oprysków, raczej może je trochę wyłapię.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 cze 2022, o 18:37
Co to za szkodnik
Edit
Zrobilam oprysk karate zeon , widze martwe gasienice. Zdj ponizej.
Witam,moje roze zjadane sa przez szkodnika. Nie widac go golym okiem. Widze jedynie czarne kulki oraz obgryzipne liscie. W zeszlym roku bylo to samo spryskalam czyms z agricole, poleconym w castor. ale nie zadzialalao. Prosze o pomoc.
Zrobilam oprysk karate zeon , widze martwe gasienice. Zdj ponizej.
Witam,moje roze zjadane sa przez szkodnika. Nie widac go golym okiem. Widze jedynie czarne kulki oraz obgryzipne liscie. W zeszlym roku bylo to samo spryskalam czyms z agricole, poleconym w castor. ale nie zadzialalao. Prosze o pomoc.
Róża - coś wyżera dziury w liściach!
Witam,
dwa miesiące temu zakupiłem i posadziłem niewielką różę. Dwa tygodnie temu wystrzeliła jesienne pędy i wszystko byłoby ok, gdyby nie jakiś szkodnik obżerający te świeże malutkie listki - w starszych liściach też wyżera, tyle że nie roi to wielkiej szkody. Jak tak dalej pójdzie, to za dwa, trzy dni z róży nic nie zostanie. Porobiłem parę zdjęć, ale nie znalazłem niczego podejrzanego oprócz jednej gąsieniczki (?) pod liściem. Może te szkodniki grasuję w nocy?
Pomocy!
Z góry dzięki!
dwa miesiące temu zakupiłem i posadziłem niewielką różę. Dwa tygodnie temu wystrzeliła jesienne pędy i wszystko byłoby ok, gdyby nie jakiś szkodnik obżerający te świeże malutkie listki - w starszych liściach też wyżera, tyle że nie roi to wielkiej szkody. Jak tak dalej pójdzie, to za dwa, trzy dni z róży nic nie zostanie. Porobiłem parę zdjęć, ale nie znalazłem niczego podejrzanego oprócz jednej gąsieniczki (?) pod liściem. Może te szkodniki grasuję w nocy?
Pomocy!
Z góry dzięki!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2023, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Na wiosnę standardowo cięcie róż. Po ok miesiącu na pędach zauważyłam szkodniki. Na mszyce mi to nie wygląda ale mogę się mylić. Czy ktoś wie może co to jest i jak się tego pozbyć ?
Zapraszam do regulaminu forum
- garden fly
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 mar 2023, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może to jaja mszycy? Czy da się to zeskrobać?
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
Wg mnie to mszyca, tak samo jak na moich zdjęciach w poprzednim poście.
- garden fly
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 mar 2023, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja robię oprysk na róże 2w1 na mszycę i czarną plamistość bo naturalne sposoby nie bardzo działały. Zazwyczaj wczesną wiosną zanim mi coś zaatakuje róże , czasami po deszczach robię też oprysk z rozpuszczonych drożdży, przed grzybem. Ważne też żeby wyzbierać i spalić liście róży zeschnięte jak była np. czarna plamistość.
Sezon 2023.Coś zjada mi różę,podejrzewam nimułkę.Myślicie że Decis sobie poradzi?Zdjęcia "chorej"potem.