Storczyki Storczykowej

atena84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 paź 2008, o 19:36

Post »

Storczykowa pisze:
mam:
41 Phalaenopsisów
4 Vandy
1 Vascostylis
2 Tolumnie
3 Cattleye
1 Dendrobium
1 Zygopetalum

Cattleye prawdopodobnie komuś oddam w dobre ręce, bo u mnie marnieją i nie kwitną.

ja niestety też nie mam gdzie stawiać, wszystkie są w 1 pomieszczeniu - moim pokoju. stoją na 2 oknach i stole pod oknem. ale jeszcze sporo Phalaenopsisów mi się marzy.
m.in. biały z mazami, Phal. equestris, Phal. luddemaniana, Phal. violacea, biały Phal. z olbrzymimi kwiatami...

To musisz mieć duzy pokój. moje stoją na parapecie 1 okna ( bo tyle jest w moim pokoju) i juz tam nie ma miejsca :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mój pokój ma 4x5 lub 5x5 m. okna są 2, na każde wejdzie 15-20 storczyków, zależy jakiej są wielkości. najwięcej miejsca zajmują Vandy. te storczyki co nie mieszczą się na oknach są na stole. na podłodze stoją Cattleye i Zygopetalum. niedługo pewnie się zmarnują... gdy je kupowałam jeszcze nie wiedziałam, że nie będą im pasować moje warunki, ale i tak wytrzymały bardzo długo.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, to masz ogromny zbiór storczyków, pogratulowac. Ale dziwi mnie Zygopetalum ono jest łatwe w uprawie jak Phalaenopsis, nie powinno Ci się zmarnować- tylko musi mieć trochę światła.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zygopetalum keidyś było całkiem ładne i nawet raz powtórzyło kwitnienie, ale jakiś czas temu T. uparł się, by mu pourywać stare, bezlistne pseudobulwy. wyrzucił wszystko zostawiając tylko młode, niedawno dorośnięte pseudobulwy, każda z 1 małym przyrostem i posadził je osobno. jedna już uschła, druga jeszcze żyje, ale nawet jak przeżyje to pewnie długo nie zakwitnie, bo wg mnie to Zygopetalum nie nadawało się do podziału.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

:shock: Dajesz ruszyc swoje storczyki komukolwiek.... :shock: . Ja trzymam pod kluczem :;230 , tylko ja się nimi opiekuje :lol: . Miejmy nadzieje , że jeszcze pieknie zakwitnie , uwielbiam zapach zygopetalum , nawąchałem się w storczyarni... :P :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też się nimi sama opiekuję, ale T. lubi oglądać moje storczyki i często je podziwia, najbardziej lubi Phalaenopsisy, tak jak ja. a Zygopetalum pachniało pięknie, ale T. uznał, że źle mu z tymi starymi psuedobulwami i postanowił je wyrzucić i zostawić tylko te ulistnione. część Zygopetalum jeszcze żyje, ale jest marne.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ale masz fajnego tatę... , lubi podziwiac twoje storczyki... , mój to ma storczyki gdzieś... :roll:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu, imponująca kolekcja :roll: a ostatnie zdjęcia bardzo mi się podobały. Jak zawsze marzą mi się Vandy...a Twoje kiedy będą kwitły?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dusiuale Ci się trafiła gratka z tym Phalaenopsisem z liśmi w kropki ;:8

wydaje mi się, że jest podobny do:
Phalaenopsis stuartiana lub schilleriana - oba bardzo lubię :D -zarówno za liście i kwiaty, oryginalne i ,,z klasą".
ostatnio widzialam je na wystawie w Łodzi i Warszawie prawie rok temu. Są własnością naszej Palmiarni. Cuuuudo.
Gratuluję.

Zdjęcia coraz ładniejsze - i fajnie, że praca z aparatem sprawia Ci radość... a my też mamy większą przyjemność, gdy możemy dokładniej przyjrzeć się Twojej kolekcji. Powodzenia i rób duuużo zdjęć, oczywiście jak najlepszych :D
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Dusiu, gratuluję tak dużej kolekcji storczyków :P Ja niestety muszę się ograniczać, bo miejsca zaczyna mi brakować :( W jakich kolorach miały kwiaty Twoje cattleye? Ja mam ich pięć, są dość duże, a jednej nawet zbiera się na kwitnienie :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale masz fajnego tatę... , lubi podziwiac twoje storczyki... , mój to ma storczyki gdzieś...
mój lubi i codziennie przychodzi popatrzeć...
Dusiu, imponująca kolekcja a ostatnie zdjęcia bardzo mi się podobały. Jak zawsze marzą mi się Vandy...a Twoje kiedy będą kwitły?
cieszę się, że zdj. wam się podobają. kiedyś robiłam okropne, ale teraz już nie są takie złe. a Vandy powinny wiosną puścić pędy i kwitnąć czerwiec/lipiec. a przynajmniej tak kwitły w zeszłym roku i 2 lata temu.
Dusiu ale Ci się trafiła gratka z tym Phalaenopsisem z liśmi w kropki

wydaje mi się, że jest podobny do:
Phalaenopsis stuartiana lub schilleriana - oba bardzo lubię -zarówno za liście i kwiaty, oryginalne i ,,z klasą".
ostatnio widzialam je na wystawie w Łodzi i Warszawie prawie rok temu. Są własnością naszej Palmiarni. Cuuuudo.
Gratuluję.

Zdjęcia coraz ładniejsze - i fajnie, że praca z aparatem sprawia Ci radość... a my też mamy większą przyjemność, gdy możemy dokładniej przyjrzeć się Twojej kolekcji. Powodzenia i rób duuużo zdjęć, oczywiście jak najlepszych
ja też uważam, że ten Phal. jest podobny do tych Phalaenopsisów, ale jest prześliczny i ma oryginalne liście. prawdziwych schilleriany itd. nie widziałam jeszcze nigdy na żywo, ale mam nadzieję, że kiedyś zobaczę.
Dusiu, gratuluję tak dużej kolekcji storczyków Ja niestety muszę się ograniczać, bo miejsca zaczyna mi brakować W jakich kolorach miały kwiaty Twoje cattleye? Ja mam ich pięć, są dość duże, a jednej nawet zbiera się na kwitnienie
ja też już niestety mam bardzo mało miejsca. koloru Cattleyek nie znam, bo była kupowana bez kwiatów. ale była ładna, dobrze rozrośnięta i myślałam, że mi zakwitnie, ale warunki jej nie pasują. obecnie to są 3 Cattleye, była kiedyś dzielona bo się ledwo mieściła w doniczce.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

narysowałam dzisiaj Phal. bellinę. chyba jest trochę nie podobny, ale rysowałam z pamięci.
oto fotka:
Obrazek

a to rysunek jakiś nieokreślonych kwiatków:
Obrazek

a to rysunek Phalaenopsis, w tym wątku chyba jeszcze go nie wstawiałam:Obrazek

zdj. mojego najnowszego Phal. i jego niedawno rozwiniętego pąka:
Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Nowy phalaenopsis jest naprawdę piękny, ale chyba to już pisałam :lol: Obstawiam, że nowo rozwinięty kwiatek, to ten po prawej - ma jakieś wyraźniejsze kolory :wink: A co do rysunków, to mi się straaasznie podobają :) Chciałabym umieć tak rysować... Phalaenopsis bellina według mnie jest bardzo podobny do prawdziwego :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Nowy phalaenopsis jest naprawdę piękny, ale chyba to już pisałam :lol: Obstawiam, że nowo rozwinięty kwiatek, to ten po prawej - ma jakieś wyraźniejsze kolory :wink: A co do rysunków, to mi się straaasznie podobają :) Chciałabym umieć tak rysować... Phalaenopsis bellina według mnie jest bardzo podobny do prawdziwego :wink:
nowo rozwinięty kwiatek to ten bledszy, ten co jest bardziej z przodu. jest mniejszy i bladszy, za kilka dni powinien trochę się powiększyć i nabrać kolorów. ale wczoraj był jeszcze bladszy i mniejszy niż teraz.

a bellinę rysowałam z pamięci, bez patrzenia na fotki, ale pamiętałam jak wyglądają kwiaty, bo często oglądam zdj. bellin w internecie i chciałabym, by moja też tak pięknie kwitła. ale zdj. rysunków nie pokazują ich tak, jak wyglądają naprawdę. bardzo ciężko było je sfocić, zwłaszcza, że lampa je tak oświetlała że nic nie było widać. rysowanie to jedno z moich hobby i chciałabym umieć robić to bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Och, a jednak nie zgadłam :roll: Myślałam, że kwiaty raczej bledną w słońcu, dlatego jak pąki się otwierają, to mają mocniejsze kolory niż te starsze :)

Rysować umiesz już świetnie. Mi się bardzo podobają takie czarno białe rysunki i zdjęcia :) Ale skoro chcesz jeszcze lepiej rysować, to na pewno jak będziesz dużo ćwiczyć, w końcu dojdziesz do perfekcji :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”