Nadciśnienie tętnicze
Re: Nadciśnienie tętnicze
Kiedyś oliwy czystej też nie lubiłem, ale można się do niej przekonać. Potrafią się bardzo różnić smakiem włoskie zaznaczaj są wyraźne ostre piekące a bałkańskie lekkie łagodne bardziej gęste wchodzące w nuty migdałowe orzechowe. Ja zazwyczaj się decyduje na hiszpańską ,bo najtańsza a smakowo no cóż. U mnie w domu idzie 2l oliwy miesięcznie.
Płatki owsiane mogą być zdrowe , ale te lepiej wybierać te z upraw organicznych, chyba ,że coś się zmieniło w ciągu 2-3 lat.
Mogła byś podać nazwę producenta lub skąd masz takie oliwki o których napisałaś ? Czy one są tylko fermentowane czy coś jeszcze mają w składzie? czy masz na myśli te dostępne w słoikach w zalewie? Ja używam czasem oliwek kalamata athina tych ze słoika,inne mi nie podchodzą ,ale nie traktowałbym bym ich tak jak oliwy w sensie zdrowotnym.
Skład: oliwki Kalamata, woda, sól, ocet spirytusowy.
Produkt pasteryzowany.
Może ci podpasuje bruschetta? w sezonie jak pomidory będą i spróbujesz.
-4pomidory w kostke
-1 duży ząbek czosnku mała kostka
-pół małej czerwonej cebuli mała kostka
-Bazylia - pół koszyczka sklepowego blendować z pół szklanki oliwy
-sól , pieprz
-wymieszać
-na grzanki
Płatki owsiane mogą być zdrowe , ale te lepiej wybierać te z upraw organicznych, chyba ,że coś się zmieniło w ciągu 2-3 lat.
Mogła byś podać nazwę producenta lub skąd masz takie oliwki o których napisałaś ? Czy one są tylko fermentowane czy coś jeszcze mają w składzie? czy masz na myśli te dostępne w słoikach w zalewie? Ja używam czasem oliwek kalamata athina tych ze słoika,inne mi nie podchodzą ,ale nie traktowałbym bym ich tak jak oliwy w sensie zdrowotnym.
Skład: oliwki Kalamata, woda, sól, ocet spirytusowy.
Produkt pasteryzowany.
Może ci podpasuje bruschetta? w sezonie jak pomidory będą i spróbujesz.
-4pomidory w kostke
-1 duży ząbek czosnku mała kostka
-pół małej czerwonej cebuli mała kostka
-Bazylia - pół koszyczka sklepowego blendować z pół szklanki oliwy
-sól , pieprz
-wymieszać
-na grzanki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajny przepis , dzięki , zapisałam .
Oliwki kupuję w Kauflandzie na wagę . Nie mam pojęcia jakiej są jakości .
Ostatnio robię owsiankę zamiast na płatkach na otrębach owsianych , podobno lepsze .
Piję na ciśnienie herbatę z hibiskusa .
Muszę się do oliwy przekonać . 2 l. to sporo , ja też pewnie tyle zużywam , ale co z tego skoro w większości
na niej tylko smażę .
Oliwki kupuję w Kauflandzie na wagę . Nie mam pojęcia jakiej są jakości .
Ostatnio robię owsiankę zamiast na płatkach na otrębach owsianych , podobno lepsze .
Piję na ciśnienie herbatę z hibiskusa .
Muszę się do oliwy przekonać . 2 l. to sporo , ja też pewnie tyle zużywam , ale co z tego skoro w większości
na niej tylko smażę .

- kiperwin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lip 2015, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A olej rydzowy z pieczywem jest dobry?anulab pisze: ↑27 mar 2023, o 06:34 Wyczytałam , że 7 oliwek powinno się dziennie zjadać. To nie w przeliczeniu na oliwę .
A co takiego jest złego w przetworzonych oliwkach ? Czytam , że poddawane fermentacji
to według mnie dobrze .
Płatki są zdrowe i warto je jeść . Dla zbilansowania dodaję jajko i owoce jagodowe , można
dodać masła orzechowego , kakao , jabłko .
Wrócę do picia oliwy , dla mnie niesmaczna i się zmuszam . W potrawach też nie lubie , chyba że trochę
do sałatek .
Robię pastę do chleba - zmiażdżony czosnek , oliwa , pasta pomidorowa . Da się zjeść .![]()
🍒
-
Pamiętam ranking olejów ze względu na omega3 to był nawet lepiej oceniany niż lniany .
Skusiłam się i jak dla mnie smakuje tak jak się nazywa jak worek lniany , posmak ziemny .
Zrobiłam z nim śledzie i zdecydowanie zjadliwsze z lnianym .
Skusiłam się i jak dla mnie smakuje tak jak się nazywa jak worek lniany , posmak ziemny .
Zrobiłam z nim śledzie i zdecydowanie zjadliwsze z lnianym .
Lniany kiedyś piłem , ale uznałem ,że bardziej wartościowe o3 jest z w rybim dha epa a w lniany zdaje się ala. Dlatego odpuściłem lniany , bo tylko podbija koszty i zdecydowałem się na tran i oliwę. Nie mniej jeśli niema tu większych ograniczeń $ to na pewno warto, tylko szybko wypić po otwarciu i patrzeć na datę w lnianym ,bo się szybko utlenia.
Najlepiej było by spożywać 50% tłuszczu rybiego względem pozostałych, ale przy mojej konsumpcji tlustych serów to trudne do wykonania.
Najlepiej było by spożywać 50% tłuszczu rybiego względem pozostałych, ale przy mojej konsumpcji tlustych serów to trudne do wykonania.
-
Przypomniało mi się , że ze względu na ciśnienie stosuję do solenia sól potasową . To znaczy zwykłą sól mieszam
z potasową .
z potasową .