Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Post »

Oczywiście jeśli są jeszcze inne metody czy to kosztowne czy mniej to chętnie poznam. Zawsze to jakaś inspiracja i plan B. ;:4
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No wiecie, nie chciałem Wam pokazywać, bo sam tego nie stosuję.
Poza tym jest to sposób bardzo drastyczny ale i bardzo skuteczny. W zasadzie nie ma kosztów, zwłaszcza jak ktoś jest wędkarzem, albo ma w rodzinie wędkarza lub miał wędkarza i pozostało po nm coś ze sprzętu.
Pomysł jest pobrany od "ruskich", bo bardzo dużo jest filmów instruktażowych na YT i bardzo wielu "rusków" tak właśnie rozprawia się z karczownikami i kretami.
Poza tym u Nich (" rusków") pod pojęciem kret czyli "крот" jest zarówno kret jak i karczownik. :;230

Do złowienia zatem intruza potrzebne jest minimum 4 kotwice wędkarskie większego rozmiaru oraz minimum 4 kawałki drutu(razem ok.3m), najlepiej stalowego, ale inny też się nada.
Tunel rozkopujecie między kopcami tak, aby powstały dwie dziury naprzeciw siebie. Potem montujecie "zestawy chwytne" w obu dziurach i czekacie.
Wszystko macie na tych filmach.

https://www.youtube.com/watch?v=UnyE2Ka1LYg
https://www.youtube.com/watch?v=_9cmMI9JwJY
https://www.youtube.com/shorts/eT_--H24jZ0
https://www.youtube.com/watch?v=pKRgUxBe8iU

Kotwice muszą być ostre, najlepiej nowe, albo nieużywane. Takie są najostrzejsze, oczywiście z zadziorami.
Groty kotwic skierowane w kierunku odwrotnym do "dziury" ,te trzecie kotwice zamontowane przeciw sobnie można sobie darować jak ktoś chce. Patent jest tak wymyślony, że karczownik czy kret leząc w kierunku zawalonego tunelu "omsknie" się po łukach grotów, ale gdy się cofnie to się zapnie na groty.
Dalej już wiadomo. ;:224
Daje się dwa zestawy dwu kotwicowe(lub trzy kotwicowe z kotwicą przeciwsobną) w dwie strony, bo nie wiadomo nigdy z której strony ofiara nadejdzie.

Efekt murowany w kanale uczęszczanym. ;:170
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Wojna rządzi się swoimi prawami. Metoda wydaje się być sprawna choć etycznie dyskusyjna. Podejdę do tematu uczciwie i ustalę z nimi jakiś stopień pożarcia roślin jaki jest dopuszczalny i jeśli przesadza to będę zmuszony wystawić armaty. ;:303

Na razie jest spokojnie więc niech sytuacja będzie rozwojowa.

Dzięki. ;:215
julk1
100p
100p
Od: 14 kwie 2020, o 21:30

Post »

Bardziej podoba mi sie inna metoda łapania kreta czy nornicy, a jak mówią jest ona w 100% skuteczna:
https://www.youtube.com/watch?v=oOccnJjh8ec
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

julk1 pisze: 31 mar 2023, o 18:51 Bardziej podoba mi sie inna metoda łapania kreta czy nornicy, a jak mówią jest ona w 100% skuteczna:
https://www.youtube.com/watch?v=oOccnJjh8ec
Nikt tak wcale nie mówi. To jest bzdura, bo żadna nornica nie wlezie Ci do słoika z dżdżownicami.Tak samo żaden karczownik. Nawet nie wiem czy kret będzie aż tak głupi. Nie wierz we wszystkie "ruskie" filmy, bo "ruski" reżyserują filmy, kret jest złowiony wcześniej na łące a potem jest On aktorem w filmie! :;230
W krajach takich gdzie są słabe waluty kasa jaką płaci YT za wyświetlenia to fortuna w porównaniu do zarobków. Dlatego walczą o widza. Ja celowo zamieściłem kilka linków z tym samym patentem aby to uwiarygodnić.Sam obejrzałem kilkanaście filmów od ruskich i kilkadziesiąt z innych stron świata odnośnie tematu.
Obejrzałem nawet jak jeden rusek był tak śmieszny, że chciał kreta na kaszę ze skwarkami złowić, i to kasza gorąca tak ze 2kg takiej "małmałygi" wpakował do wiadra(czy słoja już nie pamiętam nawet) i to zakopał.Oczywiście żadnego kreta na to nie złowił. :;230
Inny jak odkopał "norku krota" zamontował wiadro i nic, świecił lampką widać było pysk w norze, na drugi dzień okazało się, że "krot" to jeż. Pomylił norę jeża z kanałami kreta. Wszystko aby oglądalność zrobić. ;:303
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

FreGo
Do tematu trzeba właśnie tak ...wesoło podchodzić bo inaczej :evil:
Pomysł z łapaniem na ''wędkę'' jest całkiem ,całkiem :twisted:
Dobrze ,że mam wędkarski nieopodal sklep ;:306
Kto by się przejmował ,że szkoda tej ''myszy'' podziemnej.
Teraz wszystko pod ochroną jest - wilki ,jastrzębie ,żmije ,krety... a człowieka nie szkoda :?: :evil:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

pelagia72 pisze: 4 kwie 2023, o 16:41Teraz wszystko pod ochroną jest - wilki ,jastrzębie ,żmije ,krety... a człowieka nie szkoda :?: :evil:
taa.. i kury mają mieć dowody osobiste i właściciel ma prowadzić ewidencję ;:306

najważniejsze to żyć w zgodzie z sąsiadami i można wszystko. ;:304
slawomirro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 gru 2022, o 17:04
Kontakt:

Post »

U mnie krety/nornice się wyniosły po tym czosnkowym preparacie w sprayu. Mimo deszczu zapach na ziemi pozostaje przez parę tygodni.

Jednak kilka świeżych korytarzy jeszcze widuję w innych częściach ogrodu. Są korytarzy, bo ziemia podniesiona w linii jest, ale nie ma kopców. Ugniatam ziemię i spryskuję więc ziemię z wierzchu tym sprayem. Korytarze nie wracają, ale pojawiają się coraz dalej, bliżej ogrodzenia.

Koło domku, gdzie jesienią i zimą był wysyp milusińskich, korytarze zwaliłem, ziemię uzupełniłem, wygrabiłem i cisza od miesiąca. W wielu miejscach pojawiły się dżdżownice w ogromnej ilości, ale nie ma tam kretów/nornic, lub nic nie wskazuje na ich obecność.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Odkąd się ociepliło, to u mnie norniki zeszły w grunt, już nie ma korytarzy wentylacyjnych(tych dziur) a było w zimie sito.
Jak łowiłem na nich na przynęty, to efekt był, najlepsze efekty na cebulkę tulipana.Na marchew złowiłem tylko dwie myszarki (rude z czarnym grzbietem). Ale teraz u mnie znowu spadł śnieg tak z 15cm i jest zima. Zobaczymy, czy znowu wyjdą norniki wyżej. Wiem z doświadczenia, że wyjdą na pewno w lipcu/sierpniu, gdy jest upalnie, bo wtedy też kanały wentylacyjne robią. Rok temu je łowiłem w lecie.
Na razie nie mam co łowić, po wyłowieniu szczura z kompostownika mam zero śladów. ;:224
Witam, jestem Adam.
Pochmurno
50p
50p
Od: 4 gru 2022, o 21:48

Post »

Korzystaliście z pułapki bawarskiej/niemieckiej? Jak się sprawdza? Kosztuje 12zł.

https://www.youtube.com/watch?v=mOktUweIcO0
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Koty nie przejawiały nimi zainteresowania bo już im się te zabawki znudziły. U mnie w domu rodzinnym wygląda to tak samo. 8-)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sławomiro
Dobrze ,że piszesz o wyciągu z czosnku. :)
Muszę spróbować.
Wszędzie mam co prawda posadzony i nie widzę ,żeby kret unikał.
Za to nornice tak.

FreGo
Krety poczekają aż posprzątamy i posadzimy warzywka.
Zrobi się sucho i wtedy radośnie się objawią w pełnej krasie :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

G2000 pisze: 11 kwie 2023, o 07:51 Czy to malutkie nornice czy jakieś inne gryzonie? Dwie takie leżały na trawniku. W pobliżu nie było żadnych nor. Koty nie przejawiały nimi zainteresowania. Te myszki nie nosiły żadnych śladów pogryzień. Tak sobie leżały z 2-3 dni i dopiero wtedy coś je skonsumowało.

Obrazek
Na moje oko to młode nornice (nie norniki). One prawdopodobnie zamarzły bo jakiś drapieżnik im rozgrzebał norę albo same wylazły z głodu na powierzchnię, bo stara nie wróciła z "nocnego spaceru". Są to na pewno młode, bo widać po oczach.Na karczownika czy szczura są za małe a na nornika za duże w tej fazie rozwoju. Nie jestem na 10% pewien bo ja poluję raczej na dorosłe osobniki wszelkich szkodników.

Pelagia, ja już czekam na gryzonie czy krety!Lada dzień na moich grządkach ziemia się wzburzy jak po glebogryzarce.
Moje tysiąc turkuci wylezie ze snu zimowego. Znowu będę musiał bronić rzodkiewki i innych warzyw a w tym roku wyjątkowo bo już mam cebulę zimową posadzoną i te potwory się na nią rzucą jak tylko się odhibernują.
Trzeba będzie kupić z 10l Ludwika i się przygotować na rycie tuneli. Nie ma lekko, taka jest cena za stosowanie
obornika końskiego kilka lat z rzędu. Sto razy bym wolał krety niż turkucie.
Witam, jestem Adam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”