Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.11
Siew rzutowy, nasiona kiełkowały już po 2-3 dniach
Renomowane podłoże i odpowiednie warunki robią swoje...
Renomowane podłoże i odpowiednie warunki robią swoje...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytanie od kiedy Mirek liczy wysiew. Dla mnie wysiew jest w momencie, gdy wrzucam nasionka do wody do namoczenia. 25.03 startowałem i moje również rozkładają liścienie. Ociąga się jeszcze Anna Russian i Sunrise Jazz.
EDIT: wyprzedziłeś mnie z odpowiedzią
EDIT: wyprzedziłeś mnie z odpowiedzią
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dizzyx masz rację,dziś kolejne dwa nasiona ody wypuściły korzonek, Wysiewałem na wacik 20.03. 15 dni to wydaje mi się bardzo długo. Byłem zadowolony z papryki Orange mini bell, ta potrafiła puścić korzonek po 2 dniach od dania na wacik, niestety wszystko mi gniło po za jedną z ostatniego nasionka, która puściła korzonek, który ugnił częściowo na waciku, ale kikut się zagoił, później obrałem z łuski nasiennej urywając liścienie, został zawiązek liścia i stożek wzrostu, trzymałem ją cały czas na waciku w szklarence, aż z kikuta po korzeniach poszły nowe korzonki, wsadziłem do podłoża i stożek wzrostu zaczyna coś wypuszczać Pomidory mają bardzo długą zdolność kiełkowania, bardzo często nawet tu na forum pisali o 10 letnich nasionach, które startowały, natomiast pomidory zazwyczaj wychodzą po 6 dniach od siewu do ziemi, dlatego takie rozczarowujące jest czekanie aż łaskawie papryka się namyśli.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja też czekam na Sunrise Jazz .
Z tego co czytałem papryka może wschodzić nawet do 3 tygodni, namoczona parę dni szybciej.
Mnie w zeszłym roku siałem Glorię i czekałem niewiele ponad 2 tygodnie - nie wzeszła ani jedna. Rzutem na taśmę i w rozpaczy (kończył się marzec) do tej samej ziemi wsiałem Wikę (miałem nasiona), no i zrezygnowałem z tuneli, bo Wika może być i bez nich. Wzeszły wszystkie na rozsadzie
Sadzonki podrosły, przepikowałem, no a później do gruntu. Tylko okazało się, że dwa krzaczki z tych, które wsadziłem, to jednak Gloria, która sobie wzeszła leniwie po 3 tygodniach a ja się wtedy cieszyłem że Wika zaczęła szybko wschodzić po namoczeniu nasion no i jakoś udało się nawet zebrać owoce mimo tego, że nie była w tunelu
Ot, takie przygody ogrodniczego żółtodzioba
Wysiewać już patisony na rozsadę czy czekać? Na opakowaniu jest wysiew 30 IV, ale myślałem o siewie w połowie kwietnia.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na paprykę Jalapeno czekałem 3,5 tyg. 2 wcześniejsze moczenia wywaliłem bo nie wierzyłem że jeszcze wzejdzie. A tu niestety należy czekać, na jutro zostało mi jeszcze ze 25 pomidorów do przepikowania i mulipaleta czeka na ogóry , słoneczniki, cukinie.
Nie mam jeszcze glebogryzarką zjechanej ziemi a chciałem groszek wysiać aby moje dziewczyny pojadły ale dla mnie to już zbyt późno często siałem nawet w styczniu, teraz to robactwo to zje a nie my.
Na patisony i dyniowate za wcześnie... najwcześniej 15 kwiecień, ale czekał bym do 20-25 kwietnia. To rośnie w oczach a kiełki masz po 2-4 dniach.
Nie mam jeszcze glebogryzarką zjechanej ziemi a chciałem groszek wysiać aby moje dziewczyny pojadły ale dla mnie to już zbyt późno często siałem nawet w styczniu, teraz to robactwo to zje a nie my.
Na patisony i dyniowate za wcześnie... najwcześniej 15 kwiecień, ale czekał bym do 20-25 kwietnia. To rośnie w oczach a kiełki masz po 2-4 dniach.
Racja. Wysiałem tylko arbuzy i melony po jeden sztuce z każdej odmiany, bo mają długi okres wegetacyjny. Do tego po 2 sztuki cukinii, ogórka i kiwano. Jak się udadzą to fajnie. Wszystkie dyniowate posieję w większych ilościach za 2tyg.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ostatnia tura czeka na przydział "kawalerek", są to: Black Prince i Red Pear
Największy problem to...selekcja siewek
Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
no wszystkich szkoda, ale w tym roku byłam nieugięta wybierałam najsilniejsze, tyle ile planowałam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wykiełkowały mi ośmioletnie nasiona pomidora Ani Kozuli K/37
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
Gratuluję , wspomagałaś kiełkowanie ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tradycyjnie zalałam rumiankiem jak i resztę nasion, na dwa dni.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
Dzięki , mam marudę a w zasadzie dwie , zakropliłam wodę utlenioną i czekam .
Mam zaparzony rumianek dla siebie , dam kilka kropli .
Mam zaparzony rumianek dla siebie , dam kilka kropli .