Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.11
Dynie bezłupinowe posiałam jeszcze raz, bo wszystkie nasiona zgniły
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już po świętach można siać . Jutro sieję kalafiora Romanesco , brokuła zimującego , brukselkę ,
cukinię , fasolkę . Przemyślę co jeszcze .
cukinię , fasolkę . Przemyślę co jeszcze .
Brokuła zimującego? W necie widzę 2 odmiany, którego siejesz? To warzywo sprawdza się, czy taka nowinka, by sąsiad oczopląsu dostał?
Anna
-
Bardziej powtórzony eksperyment . Pierwszy się nie udał . Nie podeszłam do tego starannie . Brokuła zostawiłam
bez okrywy a były tęgie mrozy . Myślę , że posadzony pod osłonę i okryty ma szansę przezimować . Posadzę 2-3
rośliny .
bez okrywy a były tęgie mrozy . Myślę , że posadzony pod osłonę i okryty ma szansę przezimować . Posadzę 2-3
rośliny .
Kiedyś widziałam filmik na rosyjskojęzycznych stronach o kapuście syberyjskiej. Pani idzie zimą do ogródka, a tam w śniegu wysoka ogromna liściasta kapusta, zrywa trochę liści i gotuje zupę Wyobraziłam sobie, że może podobnie z brokułem
Kupiłam inną ziemię do pikowania i siewu. Może będzie lepsza.
Siałam z tydzień temu ogórki i fasolkę. Ogórki mają już liście właściwe, a fasolki nie widać, muszę podkopać.
Czy przed wysiewem namaczacie fasolkę?
Właśnie zajrzałam, już wiem, że nie ma na co czekać. Nasionka skurczyły się, pociemniały, jakby zmumifikowane, tak jeszcze nigdy nie miałam
Kupiłam inną ziemię do pikowania i siewu. Może będzie lepsza.
Siałam z tydzień temu ogórki i fasolkę. Ogórki mają już liście właściwe, a fasolki nie widać, muszę podkopać.
Czy przed wysiewem namaczacie fasolkę?
Właśnie zajrzałam, już wiem, że nie ma na co czekać. Nasionka skurczyły się, pociemniały, jakby zmumifikowane, tak jeszcze nigdy nie miałam
Anna
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ja moczę fasolę przed siewem - przyspiesza to kiełkowanie.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
U mnie w pomidorach też wykiełkowało mniej fasoli niż wysiałam .
Zamówiłam nową ziemię Bio Bella do ogórków . Jak mi się spodoba to zamówię do innych
warzyw . Dzisiaj w ogrodniczym sprawdzę co mają .
O tym brokule czytałam na angielskich stronach . U nas go sprzedają jako tegoroczny .
Musiałam się naszukać by dotrzeć do prawdziwych informacji
Zamówiłam nową ziemię Bio Bella do ogórków . Jak mi się spodoba to zamówię do innych
warzyw . Dzisiaj w ogrodniczym sprawdzę co mają .
O tym brokule czytałam na angielskich stronach . U nas go sprzedają jako tegoroczny .
Musiałam się naszukać by dotrzeć do prawdziwych informacji
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Fasola faktycznie kiepsko skiełkowała. Dawałem po 4-5 nasion do kubka, a wyszło średnio po 3 rośliny.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś poszły na wacik arbuzy charelestone Gray, crissped, Janosik. Niedługo zacznie się hartowanie pomidorów w folii to będzie miejsce na dynię i ogórki
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ogórki posieję w maju wprost do gruntu (ogórki mi nie wychodzą z rozsady), fasolkę też > jedynie co ,to cukinie i dynie posieję na rozsadę.
Asia
Asia
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Z jakiego powodu nie wychodzą? Bardzo dobrze wychodzi rozsada sposobem "forumowicz". Podkiełkowane nasiona pojedynczo do wielodoniczek 6x9 w pierwszych dniach maja (1-2 maja), żeby można było od razu po wykiełkowaniu wystawić na powietrze (u mnie to balkon), chować tylko na noc, jak jest ryzyko mocnego spadku temperatury - to powoduje, że sadzonki nie wybiegają. Przez kilka sezonów miałem kłopot ze zgorzelą siewek, ale zastosowałem się do zaleceń z forum i w ubiegłym roku było ok. Te zalecenia to podlanie Magnicur Energy zaraz po posianiu (podlałem po dwóch, trzech dniach, ale chyba można od razu) oraz obsypanie po wierzchu każdej wielodoniczki perlitem. Po "ogrodnikach" do gruntu.
Taka rozsada nie zajmuje dużo miejsca - jedna wielodoniczka ma 54 sztuki. Ja robę zawsze dwie, to rozdaję później w pracy.
Taka rozsada nie zajmuje dużo miejsca - jedna wielodoniczka ma 54 sztuki. Ja robę zawsze dwie, to rozdaję później w pracy.
Pozdrawiam Irek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Właśnie o to chodzi, ze nie mam balkonu, a działkę mam daleko.
Musiała bym wieczorem i rano jeździć żeby się nią ,w razie „w” zaopiekować.
Dyni i cukinii będzie po 3 -4 szt, to nawet na parapet zewnętrzny wystawię na początku, żeby się zahartowała, a potem na działkę.
W jednym oknie mam zainstalowana siatkę , żeby zabezpieczyć kota, co by nie wyleciał za burtę
Tak ze ten, taka sytuacja
Musiała bym wieczorem i rano jeździć żeby się nią ,w razie „w” zaopiekować.
Dyni i cukinii będzie po 3 -4 szt, to nawet na parapet zewnętrzny wystawię na początku, żeby się zahartowała, a potem na działkę.
W jednym oknie mam zainstalowana siatkę , żeby zabezpieczyć kota, co by nie wyleciał za burtę
Tak ze ten, taka sytuacja
-
Aniu , dopiero teraz doczytałam , że zapytałaś , którego sieję na zimę .
To odmiana Early Purple Sprouting , cechy tego brokuła zupełnie nie pokrywają się
z tym co piszą na opakowaniu .https://www.youtube.com/watch?v=NqgGMdO ... lesDowding
To odmiana Early Purple Sprouting , cechy tego brokuła zupełnie nie pokrywają się
z tym co piszą na opakowaniu .https://www.youtube.com/watch?v=NqgGMdO ... lesDowding