OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak? cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 cze 2021, o 23:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Witam. Zdarzyło się komuś przedawkować stymulator wzrostu w pomidorach ? Dzisiaj przez pomyłkę złapałem złą miarkę i zamiast 5ml/5l wody dałem 10ml/5l wody. Czym może to skutkować ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to nie odpowiedż ale tak się zastanawiam po co stosować stymulatory wzrostu w pomidorach, przecież jak nie chce rosnąć to jest jakaś przyczyna, może gleba przenawożona albo co . Przecież potem to będzie się jeść.
W innym temacie,
są tak wysokie temperatury , że wysuszyły ogniska zarazy ziemniaczanej na ziemniakach, także nie tylko opryski działają.
W innym temacie,
są tak wysokie temperatury , że wysuszyły ogniska zarazy ziemniaczanej na ziemniakach, także nie tylko opryski działają.
-
Ja zdecydowałem się zastosować stymulator wzrostu z powodu ponadprzeciętnych upałów. Druga sprawa odmiana którą pryskałem do tej pory się nie pozbierała po wcześniejszych deszczach (padało niemal codziennie + niskie temp. w nocy). Inny przykład gdy zastosowałem środek stymulujący to najprawdopodobniej choroba grzybowa która dopadła moje pomidory w tunelu, tutaj stymulator wzrostu zadziałał i rośliny doszły do siebie, a już około 60% krzaków było objętych chorobą jak nie więcej. Kolejny przykład gdy stosuję stymulator to gdy pomidory są po gradobiciu. W moim przypadku pomidory są na takim etapie wzrostu że zanim je zerwę to tego środka nagromadzonego w roślinie już nie będzie. Dodatkowo ten nie ma okresu karencji i zapewne jest dużo mniej szkodliwy niż np. fungicydy. Bywają też stymulatory wyprodukowane z środków naturalnych takich jak wyciąg z grejpfruta, w pełni bezpieczne.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zielonka10 , napisz czy coś złego się wydarzy ? Ja przeważnie daję za mało niż za dużo ,
ale raz mi się zdarzyło odwrotnie. Ucierpiała jedynie jagoda kamczacka , reszcie nic nie było ,
ale to nie było Asahi .
ale raz mi się zdarzyło odwrotnie. Ucierpiała jedynie jagoda kamczacka , reszcie nic nie było ,
ale to nie było Asahi .
-
Na chwilę obecną nie widzę negatywnych skutków podania podwójnej dawki Asahi. Liście na krzakach które rosły poprawnie może są trochę bardziej żywe pomimo upałów. Krzaki o których pisałem wcześniej że są w kiepskiej kondycji - bez zmian, chociaż nie minęły nawet 24h od oprysku więc zobaczę co będzie dalej.
anulab, wrzucę zdjęcie tych kiepsko wyglądających krzaków w temacie "Pomidory-choroby i szkodniki cz.20" może podsuniesz mi jakiś pomysł co z nimi dalej zrobić.
anulab, wrzucę zdjęcie tych kiepsko wyglądających krzaków w temacie "Pomidory-choroby i szkodniki cz.20" może podsuniesz mi jakiś pomysł co z nimi dalej zrobić.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Przy takich wysokich temperaturach zwalnia przyrost zielonej masy pomidorów, spróbuj zacieniować je firankami starymi.
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Mam nieużywane wapno w granulkach z mikro 3 w 1 . Termin ważności minął 2 lata temu. Co z nim zrobić, ma jeszcze jakieś wlasciwosci?
Marta
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Może lepiej do pomidorów zastosować skorupki jajek i kwasek cytrynowy?
A to wapno rozsypać po ogrodzie?
A to wapno rozsypać po ogrodzie?
Marta
-
Dzięki. Nie miałem starych firanek ;) ale udało się zacieniować białą agrowłókniną.suzana pisze:Przy takich wysokich temperaturach zwalnia przyrost zielonej masy pomidorów, spróbuj zacieniować je firankami starymi.
Co ile mniej więcej można stosować oprysk wapniowy (wuxal calcium) żeby nie przesadzić. Chodzi o oprysk na suchą zgniliznę. 24.07 opryskałem pomidory zapobiegawczo, mimo wszystko na paru krzakach pojawiła się sucha zgnilizna. Na razie jeszcze bez większych start, ale tez nie chcę czekać i patrzeć czy się dalej rozwinie tylko ponowić oprysk za dzień czy dwa.
- mlodszyogrodnik
- 10p - Początkujący
- Od: 2 kwie 2023, o 11:52
Opryski
Jak juz wiecie jestem młody ogrodnik
i Młody na forum
Od jakiegos czasu obczytuje temat ochrony pomidorów
Jakie srodki ochrony roslin zakupić na ten sezon
Głowa pęka od wiedzy ale jak za duzo wiedzy nic nie zostaje
Chce zabezpieczyc sie przeciwko na chyba najwazniejsze i najczęsciej dopadajace choroby
Zaraza ziemniaka , Sucha zgnilizna wierzchołkowa, Szara pleśń, Brunatna plamistość
pryskac zapobiegawczo i w czasie choroby
- miedzian zaraz po przesadzeniu
1 zapobiegawczo Revus
2 zapobiegawczo MAGNICUR FINITO , Signum 33 WG , Cabrio Duo 112 EC, scorpion
( ktory z nich wybrac aby był inny od poprzedniego i nie miał tego skladu co porzedni, by mozna było pryskac na przemian )
I myslałem ze w czasie choroby jeden z drugiej grupy
Polecie cos z tych srodków bo im wiecej czytam mniej wiem .
I prosze nie odsyłajcie mnie juz do tematu POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Niedobory i przenawożenie.Linki,porady.
Tam są niektore srodki juz wycofane z obiegu
A ekologiczne bedę robil jak mi przyjdą produkty z All
Pomidory bedą w gruncie
Myślałem też nad Magiczna Siła do Pomidorów
Rownież fajnie by było aby te srodki ochrony działaly rownież na Ogórki
i Młody na forum
Od jakiegos czasu obczytuje temat ochrony pomidorów
Jakie srodki ochrony roslin zakupić na ten sezon
Głowa pęka od wiedzy ale jak za duzo wiedzy nic nie zostaje
Chce zabezpieczyc sie przeciwko na chyba najwazniejsze i najczęsciej dopadajace choroby
Zaraza ziemniaka , Sucha zgnilizna wierzchołkowa, Szara pleśń, Brunatna plamistość
pryskac zapobiegawczo i w czasie choroby
- miedzian zaraz po przesadzeniu
1 zapobiegawczo Revus
2 zapobiegawczo MAGNICUR FINITO , Signum 33 WG , Cabrio Duo 112 EC, scorpion
( ktory z nich wybrac aby był inny od poprzedniego i nie miał tego skladu co porzedni, by mozna było pryskac na przemian )
I myslałem ze w czasie choroby jeden z drugiej grupy
Polecie cos z tych srodków bo im wiecej czytam mniej wiem .
I prosze nie odsyłajcie mnie juz do tematu POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Niedobory i przenawożenie.Linki,porady.
Tam są niektore srodki juz wycofane z obiegu
A ekologiczne bedę robil jak mi przyjdą produkty z All
Pomidory bedą w gruncie
Myślałem też nad Magiczna Siła do Pomidorów
Rownież fajnie by było aby te srodki ochrony działaly rownież na Ogórki
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 8
Z ekologicznych , zrywaj skrzyp i rób wywary . Dodaj do tego czosnku , mydła potasowego , lecytynę .
W oddzielnym oprysku trichodermę , bacillus subtilis i inne probiotyczne .
W oddzielnym oprysku trichodermę , bacillus subtilis i inne probiotyczne .
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
SZW (sucha zgnilizna wierzchołkowa": mam zanotowane z wpisów na forum środki: "Wapnowit Forte", BioCal, "Wapnowit Turbo". W tym roku zamierzam pryskać "Wapnowit Turbo" - tańszy od BioCal.
Na zarazę ziemniaczaną robię opryski profilaktyczne - przed zapowiadanymi deszczami ok 3 razy w sezonie, Na ten sezon będą: Revus, Orvego i Cabrio Duo. Finito mam, ale raczej trzymam, jeśli się spóźnię z opryskiem profilaktycznym i będą już objawy. Na podstawie tych kilku lat upraw pomidorów w gruncie (od 2015 roku) zauważyłem, że raczej skupić się należy (trzeba być bardziej czujnym) w drugiej połowie sezonu. Czytałem nawet opinię, że można zaryzykować i zaniechać oprysków w jego pierwszej połowie. Łatwiej jest, jak jest możliwość codziennej lustracji stanu krzaczków. Nie robię oprysków na szarą pleśń i brunatną zgniliznę.
Magiczną Siłę stosuję do nawożenia - fertygacja.
Mam jeszcze zanotowane, że była polecana mieszanka Signum + Revus.
Na zarazę ziemniaczaną robię opryski profilaktyczne - przed zapowiadanymi deszczami ok 3 razy w sezonie, Na ten sezon będą: Revus, Orvego i Cabrio Duo. Finito mam, ale raczej trzymam, jeśli się spóźnię z opryskiem profilaktycznym i będą już objawy. Na podstawie tych kilku lat upraw pomidorów w gruncie (od 2015 roku) zauważyłem, że raczej skupić się należy (trzeba być bardziej czujnym) w drugiej połowie sezonu. Czytałem nawet opinię, że można zaryzykować i zaniechać oprysków w jego pierwszej połowie. Łatwiej jest, jak jest możliwość codziennej lustracji stanu krzaczków. Nie robię oprysków na szarą pleśń i brunatną zgniliznę.
Magiczną Siłę stosuję do nawożenia - fertygacja.
Mam jeszcze zanotowane, że była polecana mieszanka Signum + Revus.
Pozdrawiam Irek
- mlodszyogrodnik
- 10p - Początkujący
- Od: 2 kwie 2023, o 11:52
Moze zle to ujęłem
Chodzilo mi o ekologiczne
MLECZAN WAPNIA- MW,
OCTAN WAPNIA- OW,
Hydrolizat białka - HB
HT z tymolem lub HT z siarczanem magnezu
IF
KSM
( połprodukty do tych preparatów juz zamowione w drodze,)
nie wiem czy nie za duzo tego do tego chce jeszcze magiczną siłe do podlewania doglebowego