Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
Też sieje i takie i takie, jednak kiedyś to weryfikowałem na różnych forach i grupach i np plantatorzy unikają takich nasadzeń.
Producenci nasion też odradzają.
Producenci nasion też odradzają.
I jak Ci się sprawują? Zauważyłeś jakieś negatywne skutki ?
Też o tym czytałam i miałam obawy jak pierwszy raz (dwa lata temu) sadziłam partenokarpiczne ze zwykłymi. Być może akurat Śremski z Brawo się lubią i mi się udało-naprawdę ogórki były jak z żurnala. Gdybym była plantatorem i od ogórków zależał byt mojej rodziny, to bym pewnie nie ryzykowała. Do słoików wkładałam jak lecą i też się kisiły bez awanturowania.
- BobejGS
- Kontakt:
Niestety nie robię poletka doświadczalnego, a w zasadzie takiego nie robiłem, gdyż mimo kilku odmian, partenokarpiczny zazwyczaj był osobno na odległym poletku przy lesie. Teraz mi ubyło to jedno spore poletko i być może zaczne się zastanawiać jak to połączyć, tzn brak miejsca z kilkoma odmianami.
Jedna zawsze była partenokarpiczna inne z przewagą kwiatów żeńskich jak dobrze kojarzę.
Jedna zawsze była partenokarpiczna inne z przewagą kwiatów żeńskich jak dobrze kojarzę.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zachować 500 m odległości u mnie nie da rady . Musiałabym ogórki sadzić u sąsiadów i to nie tych
przez płot , ale dalszych . Robię taki kompromis , że nie rosną jedne obok drugich , a ile metrów
to nie mierzę .
W tunelu obowiązkowo partenokarpiczne a gruncie różnie bo sieję Monisię i np. Nadushę .
przez płot , ale dalszych . Robię taki kompromis , że nie rosną jedne obok drugich , a ile metrów
to nie mierzę .
W tunelu obowiązkowo partenokarpiczne a gruncie różnie bo sieję Monisię i np. Nadushę .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Anula, a tamten sasiad posialby u Ciebie bo tez od swoich chciałby taka odległość zachować!
Już dawno wyczailam, ze partenokarpne i tradycyjne wcale się nie gryzą, i pisałam tu o tym bo była już taka dyskusja. A ogóreczki rosną jak ta lala, mieszałam przeróżne odmiany. I tez informowano , ze partenokarpne tylko na małosolne się nadają. Może i takie odmiany są ale te, które ja miałam pomieszane, niczym się w słoiku nie różniły.
Już dawno wyczailam, ze partenokarpne i tradycyjne wcale się nie gryzą, i pisałam tu o tym bo była już taka dyskusja. A ogóreczki rosną jak ta lala, mieszałam przeróżne odmiany. I tez informowano , ze partenokarpne tylko na małosolne się nadają. Może i takie odmiany są ale te, które ja miałam pomieszane, niczym się w słoiku nie różniły.
Pozdrawiam! Gienia.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Czy ktoś z Państwa uprawiał ogórki Pepino White Wonder? Kupiłam nasiona na Maderze, ale u nas też są dostępne. Mam zamiar posiać je do pojemników (beczki) docelowo i traktowć jako pnące lub zwisające. Jakeś dobre rady?
ania1590
Partenokarpiczne nadają się do kiszenia, czy tylko do sałatek?
AndyZ - Do kieszenia również partenokarpiczne są dobre.
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, podejrzewam, że chodzi o ogórek gruntowy 'White Wonder', bo pepino po portugalsku to ogórek. Od kilku lat wysiewam po kilka nasion White Wonder jako ciekawostkę. Mają bardzo oryginalny wygląd, właśnie dlatego, że są prawie białe. Niestety plannością to one nie grzeszą, więc pozostaną u mnie tylko ciekawostką. Dodawałam je z innymi ogórkami do kiszenia i były dobre, jak wszystkie inne ogórki. Jedynie kolor je wyróżniał.
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
To ile taka rozsada u ciebie trwa od wysiania do posadzenia do gruntu?
Pozdrawiam Robert :-)
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
ok. 30-40 dni
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Jak wysieje 20 kwietnia to to po 15 maja były by gotowe do wysadzenia
Pozdrawiam Robert :-)
- BobejGS
- Kontakt:
Ja sieje podkiełkowane nasiona w weekend majowy i spokojnie są gotowe na zimnych ogrodników. Jest wtedy już ciepło i sporo słońca i rosną jak na drożdżach.