Wysiew trawy , doświadczenia,porady
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hydro i siew trawy
Nie ma tragedii. Pamiętaj, że mieszanka Diana to przede wszystkim kostrzewy, które jeszcze nie zaczęły nawet kiełkować. Daj im 2 lub 3 tygodnie i będzie dobrze.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 wrz 2022, o 04:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Popraw nierównomierne pokrycie
Cześć, jestem nowy i niedoświadczony. Obecnie mam 2 akry ziemi i orałem i wylewałem glebę, a następnie lekko ją zwijałem za pomocą rumpla. Zasiałem trawę i po około tygodniu, kiedy wróciłem, trawa urosła, ale pokrycie było nierówne.
Moja gleba jest miękka, więc nie wiem, jak ją traktować? Czy ktoś z doświadczeniem może mnie poprowadzić? Dziękuję!
Moja gleba jest miękka, więc nie wiem, jak ją traktować? Czy ktoś z doświadczeniem może mnie poprowadzić? Dziękuję!
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Re: Trawnik - czy nadaje się do "naprawy" czy zakładać na nowo?
Dlaczego od razu "zjedziecie". Zależy czego oczekujesz od trawnika, jak ma wyglądać. Według ,mnie nie jest najgorzej. Potrzeba nawozu, nawodnienia jeśli jest potrzeba i regularnego strzyżenia. Ewentualnie wertykulacji.
Własnie jakos mi sie wydaj, że jest wiecej chwastów niż trawy :/ i nie wiem jak się za to zabrać. Podlewania było dość
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Może poznaj kilka porad jakie tutaj są umieszczone viewtopic.php?t=10197
lub choćby tutaj viewtopic.php?p=275491#p275491
lub choćby tutaj viewtopic.php?p=275491#p275491
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo Rozważ murawę wielogatunkową zamiast trawnika, mniejszy koszt nawadniania, nawożenia, itp. Zamiast walczyć z naturą, może lepiej pozwolić rosnąć tym gatunkom, które dobrze czują się w danym miejscu. Tak, czy siak, trzeba kosić. Regularne koszenie nie pozwoli roślinom "wybić" do góry ani zakwitnąć i wydać nasiona.
Pozdrawiam Lucyna
Ile kg ziemi na m2 do przysypania nasion
Witam,
Czy jest kros mi w stanie powiedzieć ile mniej więcej kg ziemi potrzeba na m2 a y przysypać 1 cm warstwą ziemi nasiona na dosiewce już istniejącej trawy. Może ktoś to robił u siebie i pamięta ile mu wyszło. Mam do przysypania 200m2 ale nikt ze sprzedających ziemię nie wie ile będę tego potrzebował
Czy jest kros mi w stanie powiedzieć ile mniej więcej kg ziemi potrzeba na m2 a y przysypać 1 cm warstwą ziemi nasiona na dosiewce już istniejącej trawy. Może ktoś to robił u siebie i pamięta ile mu wyszło. Mam do przysypania 200m2 ale nikt ze sprzedających ziemię nie wie ile będę tego potrzebował
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Re: Ile kg ziemi na m2 do przysypania nasion
Na 25 m2 zużyłam prawie cały 50-litrowy worek ziemi do trawników.
Pozdrawiam, Jelizawieta
Re: Wysiew trawy , doświadczenia,porady
Dziękuję za cenną informację. Czyli nie jest tego tak dużo jak myślałem. Więc nie będę się bawił w dowóz na przyczepie tylko zakupię 10 worków ziemi.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Ziemię nabierałam do wiaderka i ręką posypywałam, nie stosowałam grabi. Trzeba się co prawda nachodzić, ale za to można zrobić to dokładnie i uchronić nasiona przed gołębiami. Przy 200 m2 na pewno robiłabym to kawałkami, najpierw nasiona trawy, posypanie ziemią i dopiero następny kawałek, żeby gołębie się nie zorientowały.
Pozdrawiam, Jelizawieta
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
według mnie sam dojdzie , ewentualnie dosypka miejscami - ja tak robiłem
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Jeszcze raz dziękuję.
Tak też zamierzałem robić. Rozbić sobie te 200m2 na jakieś 3-4 strefy.
Tak też zamierzałem robić. Rozbić sobie te 200m2 na jakieś 3-4 strefy.