Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
patrykkkk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2023, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

ogórki po trawie

Post »

Witam- planuje wsadzic sadzonki ogórka w grunt, i skierowac pędy na sasiadujacą trawę (mieszanka łąkowa), nachlone zbocze, wystawa południowa. co sądzicie o takim pomyśle? próbował ktoś?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ogórki po trawie

Post »

Pędy będą w trawie ? Trawa w nocy mokra będzie to sprzyjać chorobom . Pod pędy można
podłożyć agrotkaninę by szybciej obsychały .
Z własnych obserwacji , bywa że ogórek zawedruje gdzie jest więcej wilgoci w zarośla i ma się dobrze .
Widać , że wyższa wilgotność mu służy . Sama już nie wiem . :oops:
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Re: ogórki po trawie

Post »

Moja mama opowiada, że najlepsze ogórki miała jak zarosły zielskiem i pouciekały w zarośla, tak że nie mogła ich znaleźć.
Do dziś wspomina obfitość tych zbiorów, zwłaszcza widząc mnie przy pieleniu :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6

Post »

Witam jakie wielodoniczki polecacie do wysiania rozsady ogórka będę siał po jednym nasionie w doniczke czy te malutke mogą być interesują mnie minimalne wymiary z podlewaniem nie będzie problemu żebym je przesuszył
Pozdrawiam Robert :-)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siej po 2 nasiona a nawet 3 . tak jest lepiej . Bryła ziemi jest lepiej przerośnięta korzeniami i nie
rozsypuje się przy wysadzaniu .
Nie chodzi tylko o wodę , w małej doniczce jest mniej ziemi i mniej składników odżywczych .
Łatwiej też rozsadę przetrzymać dłużej w odrobinę większej doniczce niż w całkiem małej .
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
też polecam siew gniazdowy po 2-3 nasiona ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

A ja sieję podkiełkowane pojedynczo do wielodoniczki 6x9 (ilość komórek) i sobie chwalę. Nigdy nie siałem gniazdowo, to nie mogę porównać. Wysadzam potem do gruntu co ok. 20 cm. Prowadzę na sznurkach. Z tym, że sieję późno (przełom kwietnia i maja) i rozsada jest dosyć mała, czyli nie potrzebuje jeszcze większej "komórki" lub doniczki, nawiązując do wpisu "anulab". Z przyjmowaniem się rozsady w gruncie nie miałem problemów. Jak się prowadzi na sznurkach, to (moim zdaniem) lepiej pojedynczo - jeden sznurek na jedną sadzonkę.
Pozdrawiam Irek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To , że rosną 2 rośliny w jednej doniczce nie przeszkadza by prowadzić je na osobnych sznurkach .
Nie wiem w czym problem ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

@Robertkicia25 +
Ja sieję ogórki do pojemników o średnicy 5-8 cm, na głębokość 1 cm.
Ważne aby doniczki nie były za duże, bo korzenie ogórka są wrażliwe na uszkodzenia, lepiej jak podłoże w doniczce jest dobrze przerośnięte, niż przy przesadzaniu do gruntu ziemia miałaby się osypać (przy dużej doniczce).
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu będę siał ogórka Monisia w majówkę. Mam doniczki 0,27L. Wystarczą takie doniczki żeby sadzić po dwie ? Planuję prowadzenie po sznurkach, a gdy się sznurek skończy to będę próbował ogolić je od dołu i opuścić niżej. Myślisz, że taki siew gniazdowy mi tego nie utrudni ?

EDIT: Mirek to ja też mam właśnie takie donice 6cm. Ale ogórek chyba szybko rośnie. Wytrzymają dwie w jednej przez miesiąc ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

@Rowerzysta

Wytrzymają bez obaw ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

anulab pisze: 21 kwie 2023, o 08:23 Siej po 2 nasiona a nawet 3 . tak jest lepiej . Bryła ziemi jest lepiej przerośnięta korzeniami i nie
rozsypuje się przy wysadzaniu .
Nie chodzi tylko o wodę , w małej doniczce jest mniej ziemi i mniej składników odżywczych .
Łatwiej też rozsadę przetrzymać dłużej w odrobinę większej doniczce niż w całkiem małej .
Mam zbudowany stelaż z przęsła ogrodzeniowego i pasuje mi jak bym posiał pojedynczo a gotową rozsadę sądził co 15 cm, miałem siane w zeszłym sezonie w kubkach po jogurtach 180g ale się przewracały i przy sadzeniu do gruntu to musiałem delikatnie sadzić bo były za wysokie ale wszystkie się przyjęły a w tym roku nie chce mi się tak z tym bawić wolę kupić wielodoniczki z tych malutkich tylko jakie zdadzą egzamin.
Pozdrawiam Robert :-)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obniżanie ogórka wymaga przestrzeni na dole . W każdej chwili można zredukować ilość roślin . Ogórek
kiedy się rozkręci z owocowaniem to wystarczy wtedy mniej roślin . Na początku warto by było więcej .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”