Truskawki - cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - cz.5
Rośliny bardzo ładne i zdrowe , chyba widzę pączki kwiatowe ?
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam a jakie proporcje stosowałaś do podlewania truskawek tego obornika granulowanego, chciałbym też podlać swoje truskawkisuzana pisze: ↑1 kwie 2023, o 17:48Pomoże taki zabieg, już powinien być dany. Może być mało azotu w tych kompostach. Wegetacja już ruszyła, truskawki wypuszczają młode listki . Stosowałam również obornik granulowany rozpuszczony w wodzie ale śmierdzi dziwnie. No ale coś trzeba dać, może to trzeba posypowo jednak.Olafasola13 pisze: ↑1 kwie 2023, o 12:47 Mam truskawki wsadzone w zeszłym roku jesienią. Nie były niczym zasilane, ani kompostem, ani obornikiem gdyż nie ja je sadziłam. Myślałam teraz dać pod nie jakiś kompost wymieszany z obornikiem granulowanym. Czy o tej porze taki zabieg im pomoże? Później mogę jeszcze podlać gnojówką z pokrzywy.
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podlewałam ale jak sadzonki były i miały rozrosnąć się, rozpuszczałam w 2 etapach, na oko, kolor zbliżony do słabej herbaty, zawsze lepiej mniej , bo przecież można powtórzyć.
Jest taki nawóz Eko z kompostu, nawóz granulowany do truskawek ekologiczny BIO z firmy Target, nie zawiera odchodów zwierzęcych tylko na bazie samego kompostu, stosował to ktoś, macie jakieś zdanie o nim?
Jest taki nawóz Eko z kompostu, nawóz granulowany do truskawek ekologiczny BIO z firmy Target, nie zawiera odchodów zwierzęcych tylko na bazie samego kompostu, stosował to ktoś, macie jakieś zdanie o nim?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Strasznie mi zarosło truskawki. Muszę się za nie wziąć, choćby po troszku z dnia na dzień.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
-
Kamil , masz dobrą ziemię do truskawek . Sadzonki zdrowe , zadbane .
Obejrzałam u siebie Ariadnę i ma pączki kwiatowe .
Obejrzałam u siebie Ariadnę i ma pączki kwiatowe .
Panowie i Panie jak to jest w końcu z miedzią w truskawkach. Na jednym filmie na YT na plantacji doradca zalecał jako 1 zabieg tlenochlorek miedzi a później tlenek miedzi. Jedyny śor z tlenkiem miedzi to nordox w dużych opakowaniach - nie dla mnie który ma kilkadziesiąt krzaczków. Czy wy stosujecie popularny miedzian?
-
Kamil , wygląda na lekką . Truskawki zadowolone .
Co do miedzi . Wiosną m. pryskał drzewka to i truskawki też . Dzisiaj zrobiłam oprysk wzmacniający między innymi
dałam Ionblue z miedzią i siarką .
Dawno temu kupiłam Funguran , to miałam go pewnie kilka lat . Na forum jest trend , że miedż jest zła bo kumuluje się
w ziemi a miedzian przereklamowany . Nie wiem , nie znam się , ale skoro działa grzybobójczo i antybakteryjnie to czemu nie ?
Ja stosuję miedż ze dwa razy w roku .
Nordox jest niby lepszy bo delikatniejszy i nie zmywa się tak łatwo . Kupisz będziesz mieć na dłużej . W dalszej perspektywie wyjdzie
taniej .
Co do miedzi . Wiosną m. pryskał drzewka to i truskawki też . Dzisiaj zrobiłam oprysk wzmacniający między innymi
dałam Ionblue z miedzią i siarką .
Dawno temu kupiłam Funguran , to miałam go pewnie kilka lat . Na forum jest trend , że miedż jest zła bo kumuluje się
w ziemi a miedzian przereklamowany . Nie wiem , nie znam się , ale skoro działa grzybobójczo i antybakteryjnie to czemu nie ?
Ja stosuję miedż ze dwa razy w roku .
Nordox jest niby lepszy bo delikatniejszy i nie zmywa się tak łatwo . Kupisz będziesz mieć na dłużej . W dalszej perspektywie wyjdzie
taniej .
Dzięki,
Pewnie w końcu zakupie bo w innych uprawach się przyda
Pewnie w końcu zakupie bo w innych uprawach się przyda
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Ziemia u mnie bardziej ciężka, bardzo łatwo ją udeptać szczególnie jak jest wilgotna, a w tunelu staram się żeby była bardzo pulchna, a tunel w tym miejscu już 4 sezon
Ariadna ma też u mnie pączki kwiatowe.
Ariadna ma też u mnie pączki kwiatowe.
-
Ariadna i Mara zaczynają kwitnąć . Za wcześnie , ma być spore ochłodzenie z przymrozkami .
Pewnie trzeba będzie okrywać .
Pewnie trzeba będzie okrywać .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12