Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

W tamtym roku pokazywałem wykres wilgotnosci i temperatury. Wraz ze spadkiem temperatury rosła wilgotność do 90%, różnica temperatury w tunelu a gruntem wynosiła -1 stopień
Piotr
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do tego co napisałam dodam , dużo zależy o której godzinie robiłam pomiar i jakie były warunki zewnętrzne .
W nocy a w zasadzie póżnym wieczorem różnica temperatury na plus dla tunelu była większa niż nad ranem
przed wschodem słońca .
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

No ja dwie ostatnie noce zabrałem skrzynki z rozsadami do garażu na noc, w obie te noce termometr w zamkniętym tunelu zarejestrował minimalna na poziomie +1
A Rzeszów to wcale nie jest najzimniejsze miasto w kraju, pytanie co było bardziej na północ.
To zapewne pik przed samym wschodem Słońca ale jednak gdybym zostawił pomidory bez dodatkowych osłon czy włączonego źródła ciepła to byłoby już męczeniem roślin. Przetrwać przetrwają ale mogą to odchorować. Jeszcze straszą, że za kilka dni dwie noce z przymrozkiem mogą być.
Pozdrawiam,
Tomek
karolamba
200p
200p
Od: 30 sty 2019, o 09:03

Post »

Na północy to były przymrozki(w środę nawet minus 5) i jeszcze będą zapewne do połowy maja, tak jest od kilku lat.Ja sadzę pomidory po 20 maja do foli i do gruntu.W zeszłym roku zaryzykowałam bo wyjeżdżałam na urlop i posadziłam 18 maja pomidory do foli, mimo zniczy i okrywania ponad połowa pomidorów w foli zmarzła, następnego dnia posadziłam do gruntu i na szczęście przymrozków już nie było.Takie atrakcje mamy na północy :D
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

U mnie od jutra ochłodzenie. Tak się zastanawiam czy w te chłodne kwietniowe dni tunel macie otwarty czy zamknięty ? Część pomidorów kwitnie i aż proszą się o wiaterek. Oczywiście zapylam ręcznie kiedy tylko mogę.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie cały czas otwarte kiedy jest słońce. Jak nie ma słońca , przymykam , okienko zostawiam otwarte .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Mam w pełni otwarty tunel, a mimo to termometr chwilowo wyłapuje 40°C. Dzisiaj raz podlane i o 14.00 po raz drugi.
Co do wilgotności, wilgotność zwiększa się przy obniżaniu temperatury, a przy takiej samej ilości wody w powietrzu po podnoszeniu się temperatury higrometr pokazuje niższą wartość.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie ostatnie kilka dni jest słonecznie więc przy otwartych drzwiach mam ponad 30°C. Od jutra ochłodzenie. :(
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy do tunelu przeciw chwastom dajecie białą czy czarną agrołóknine ?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początku swoich upraw tunelowych używałem. Jest to wygodne i ładne, ale ziemia się nadmiernie nagrzewa. W zeszłym roku zrezygnowałem bo nawet rozkładać mi się nie chciało. Szybciej wysadza się bez agrowłókniny. W tym roku będę próbował ściółkować trawą. Podobno dużo wilgoci w glebie zatrzymuje i chroni przed chwastami.

EDIT: pod białą agrowłókniną chwasty i tak rosną. Musi być ciemna i gruba. Tak żeby światło nie dochodziło.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mam 26 stopni , otwarte obie strony .
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

ogrodnik2 pisze: 23 kwie 2023, o 12:45 Czy do tunelu przeciw chwastom dajecie białą czy czarną agrołóknine ?
;:7
Tylko agrowłóknina/agrotkanina czarna ;:108
Agrotkanina jest trwalsza od agrowłókniny
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nowlasnie jest agrotkanina 100g na allegro biala niby przeciw chwastom, gruba jest, ale czy swiatlo przepuszcza to nie mam pojecia. Ja i tak będę wycinał okręgi przy roślinach by nie przegrzać korzeni.

Umnie w tunelu rośnie pełno chwastow, w tamtym roku obiecałem sobie, że muszę coś z nimi zrobić, bo normalnie garba idzie dostać. Skoszona trawa odpada bo za duży tunel, słoma również bo nie posiadam, tylko agrotkanina się została. Mielscie jakieś problemy z uprawą pomidorów gdy stosowaliście agrotkanine ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”