Tujałka ( salpiglossis )
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2014, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tujałka ( salpiglossis )
Nadaje się do uprawy w donicach? Jak tak to z czym polecacie ciekawe kompozycje?
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tujałki miałam przez dwa lata, ładniejsze w pokroju są na glebach zasobniejszych i nie za suchych.
Niestety takiej nie mam nie mam i roślina pokładała się, szkoda bo kwiat naprawdę ładny.
Swoje na początku marca siałam do doniczek w domu, lepiej jednak siać je do gruntu.
Niestety takiej nie mam nie mam i roślina pokładała się, szkoda bo kwiat naprawdę ładny.
Swoje na początku marca siałam do doniczek w domu, lepiej jednak siać je do gruntu.
Agata
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne te tujałki, to prawda. Szkoda, że wymagają "wspomagania" - czyli podpórek. Dlatego też nie mogę zdecydować się na powtórne wysiewy.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładnie kwitły ubiegłego lata. Wysiewałam pod koniec kwietnia. Na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru, z piaszczystą i przepuszczalną glebą. Tujałka nie lubi bardzo gliniastej, zwięzłej gleby oraz cienia. im mniej słońca, tym bardziej rośliny wyciągają się do góry.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Wspaniałe!
Sieję je też już 3 rok, właśnie tak po połowie kwietnia, wprost do gruntu. Gleba bardzo podobna - piaszczysta, ale zasilam zawsze kompostem i podlewam. Pierwsze kwiaty ok. 10 lipca zawsze
Powiedz proszę czy uszczykiwałaś je zanim zakwitły - jak tutaj piszą kiedy siewki mają 5 liści.
Sieję je też już 3 rok, właśnie tak po połowie kwietnia, wprost do gruntu. Gleba bardzo podobna - piaszczysta, ale zasilam zawsze kompostem i podlewam. Pierwsze kwiaty ok. 10 lipca zawsze
Powiedz proszę czy uszczykiwałaś je zanim zakwitły - jak tutaj piszą kiedy siewki mają 5 liści.
- corazonbianco
Nie uszczykiwałam. Mam duży ogród, mnóstwo różnych jednorocznych, więc na tego typu zabiegi nie starcza mi po prostu czasu. Poza tym tujałkę wysiewam na gęsto, więc i bez uszczykiwania wygląda efektownie.
Dzięki za odpowiedżcorazonbianco pisze:Nie uszczykiwałam. Mam duży ogród, mnóstwo różnych jednorocznych, więc na tego typu zabiegi nie starcza mi po prostu czasu. Poza tym tujałkę wysiewam na gęsto, więc i bez uszczykiwania wygląda efektownie.
No wlasnie ja ją trochę przerywam, bo wydaje mi się za gęsto, ale może w tym roku zrobię tak jak Ty
A obrywasz przekwitnięte kwiatostany? Zastanawiam się czy to zmusza daną sadzonkę to wypuszczania kolejnych kwiatów.
- corazonbianco
Tego też nie robię, bo nie ogarnęłabym czasowo wszystkiego i przy okazji podeptałabym strasznie rabaty, ale zakładam, że podobny zabieg miałby sens, chociaż tutaj większą rolę odrywają warunki atmoseryczne. Im bardziej gorące i suche lato, tym szybciej tujałki przekwitają.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- corazonbianco
Rozdziel bryłkami. Tujałka źle reaguje na przesadzanie i zwykle słabiej rośnie po takim zabiegu. Najlepiej wysiewać ją od razu do gruntu. Szybko rośnie i zakwita.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Dziękuję, tak zrobię.