Przestudiuj cały wątek, przeszukaj (wpisując w wyszukiwarkę w tym wątku "stare"), a znajdziesz trochę na ten temat- np Marconi_exe sporo pisał o różnych odmianach agrestu i pokazywał je- np na 13 stronie. Wątek nie jest bardzo długi, dasz radęIris21 pisze:Witajcie
ciekawią mnie stare odmiany agrestów, czy moglibyście polecić jakieś konkretne i przede wszystkim sprawdzone przez siebie? Zresztą te mniej lubiane także z chęcią poznam byleby były sprawdzone, a nie zasłyszane/przeczytane ;)
Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
- vivien333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany
Pozdrawiam,Vivien333
Wątek oczywiście przestudiowany, nie dodałam, że chodzi mi o odmiany, które jeszcze tutaj się nie pojawiły, może czyjeś kolekcje powiększyły się na przestrzeni tylu lat tego wątku o ciekawe odmiany?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Nie mam tej porzeczki, ale w necie znalazłam, że to ozdobna.
Kwiaty ma śliczne, ale owoce do spożycia tylko dla ptaków.
Można na żywopłot .
Kwiaty ma śliczne, ale owoce do spożycia tylko dla ptaków.
Można na żywopłot .
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Dzięki, zdecydowanie mu odradzę ten zakup, chociaż twierdził, że jest jadalna, oferowana razem z agrestem i innymi porzeczkami, czyli nie jest traktowana jako ozdobna. Niech sobie kupi czerwoną np Jonkheer, przynajmniej wczesna.
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Niby jadalna ale niesmaczna.
Podobnie jak złota .Posadziłam kiedyś złotą, żeby się przekonać
jak bardzo jest nie smaczna ale nie doczekałam owoców.
Mszyce ją uwielbiały, była nimi tak oblepiona, że wyrwałam krzak.
Podobnie jak złota .Posadziłam kiedyś złotą, żeby się przekonać
jak bardzo jest nie smaczna ale nie doczekałam owoców.
Mszyce ją uwielbiały, była nimi tak oblepiona, że wyrwałam krzak.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Mi bardzo smakują owoce porzeczki złotej, są wyjątkowo chrupiące. Nawet powstały odmiany hodowlane z wielkimi owocami. https://www.lubera.com/ch/shop/vierbeeren_kat-290.html
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
Identyfikacja odmiany Agrestu
Dzień dobry.
Proszę o identyfikację odmiany.
Owoce słodkie, smaczne, dość małe (ale roślina też zaniedbana, rośnie w wysokiej trawie).
Skórka owoców natomiast z dość wyczuwalnymi „cierniami". Zupełnie inna niż znane mi odmiany.
Zapomniałem jeszcze sprawdzić jak bardzo ciernisty jest sam krzew, ale jest to do zrobienia.
pozdrawiam.
Proszę o identyfikację odmiany.
Owoce słodkie, smaczne, dość małe (ale roślina też zaniedbana, rośnie w wysokiej trawie).
Skórka owoców natomiast z dość wyczuwalnymi „cierniami". Zupełnie inna niż znane mi odmiany.
Zapomniałem jeszcze sprawdzić jak bardzo ciernisty jest sam krzew, ale jest to do zrobienia.
pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
Corbi, jest to prawdopodobnie krzew prowadzony w formie kolumnowej. Dostępne są w niektórych szkółkach ale z zasady sa droższe ponieważ trzeba było poświęcić na nie więcej czasu na formowanie. Chyba były dostępne takie w Starklu .
Jest też wzmianka w Haśle Ogrodniczym o tego typu uprawie agrestu. https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 4&numer=09
Ponoć uprawiane tą metodą dają najwyższe plony.
Uprawiaj jak chcesz, a skoro masz już taką kolumnową to bym nie zmieniał formy. Jedynie mocna tyczka z dębu lub akacji, lub jakiś metalowy słupek.
Jest też wzmianka w Haśle Ogrodniczym o tego typu uprawie agrestu. https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 4&numer=09
Ponoć uprawiane tą metodą dają najwyższe plony.
Uprawiaj jak chcesz, a skoro masz już taką kolumnową to bym nie zmieniał formy. Jedynie mocna tyczka z dębu lub akacji, lub jakiś metalowy słupek.
Jest to jedna z odmian porzeczki krwistej. Tutaj sobie o niej poczytasz bo na forum chyba nie ma o niej wątku.gienia1230 pisze: ↑10 sty 2022, o 11:12 Czy ktoś coś słyszał o takiej odmianie? Syn się napalił, nie wiem czy mu odradzić czy zachęcić ?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Marconi_exe czy ten agrest ze zdjęcia poniżej to Najwcześniejszy Honinga, zdrowy nie łapie mączniaka kolczasty bardzo, dojrzewa przed prawdopodobnie czerwonym Triumfem.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Wydaje mi się że to jakaś inna odmiana. Może też być i siewka. Kiedyś przed laty jak komuś wyrosła taka siewka i okazało się, że dobrze rodzi to jeszcze się podzielił takim krzakiem z bliskimi. Nie sposób określić wszystkich odmian.
Część z mojej kolekcji to też niezidentyfikowane lub błędnie określone odmiany. Wydaje mi się, że może to być White Lion tak na pierwszy rzut oka.
Mam Honinge i ma bardzo żółte owoce, chyba że to też coś innego.
Do identyfikacji potrzebne są zdjęcia z różnych faz wzrostu. Kwitnienie, w pełni wykształcone liście na gałązce, pokrój krzaka(zdjęcie zimą), gęstość kolców na gałązce itd. W niektórych atlasach agrestów każda odmiana ma opisane szczegółowo te aspekty.
Co do mączniaka to jak miałem wypielone przy agreście to łapał mocno mączniaka, a jak zarosło trawą to i mączniak przestał gnębić.
Część z mojej kolekcji to też niezidentyfikowane lub błędnie określone odmiany. Wydaje mi się, że może to być White Lion tak na pierwszy rzut oka.
Mam Honinge i ma bardzo żółte owoce, chyba że to też coś innego.
Do identyfikacji potrzebne są zdjęcia z różnych faz wzrostu. Kwitnienie, w pełni wykształcone liście na gałązce, pokrój krzaka(zdjęcie zimą), gęstość kolców na gałązce itd. W niektórych atlasach agrestów każda odmiana ma opisane szczegółowo te aspekty.
Co do mączniaka to jak miałem wypielone przy agreście to łapał mocno mączniaka, a jak zarosło trawą to i mączniak przestał gnębić.
Marek
Marek
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
To jak nie zapomnę to porobię zdjęcia pokroju, co prawda w zeszłym roku wywaliłem wszystkie stare gałęzie, żeby odmłodzić. Kolce ma dość gęste potrójne, jak bardzo dojrzeje, to ma słodziutką galaretkę, wada to jest dość drobny i się osypuje.