Dzień dobry,
Chciałbym się poradzić w sprawie mojej monstery DELICIOSA o ile dobrze znalazłem nazwę.
Nie ukrywam, jestem osobą mało obeznaną w sprawach roślin (wcześniej kwiaty były pod opieką mojej byłej partnerki).
Przez okres niemal połowy roku (listopad-grudzień podlewałem samą wodą 1l co 7 dni) styczeń-kwiecień podlewałem ok. 1l wody wraz z nawozem co 7 dni.
W marcu zaobserwowałem kilka zżółkniętych liści jednak były one usadowione na samym dole hierarchii dlatego doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie docierało do nich zbyt mało słońca. Jednak podjąłem decyzję, przesadzenia swojej Monstery z doniczki 38cm do 60cm i ułożenie jej nieco bardziej logistycznie z podporami.
Nie zaobserwowałem przegnitych korzeni, żadnych robaczków, kokonów na liściach itp.
Wykonałem drenaż z keramzytu, aż 5kg (10-15 cm na dnie) także gruba warstwa wg mojej oceny.
Użyłem ziemi: Podłoże do roślin zielonych i palm Compo Sana.
Na wszelki wypadek dodałem kilka kapsułek z czosnkiem w różnych miejscach dla ochrony bakteryjnej (moja rodzicielka niegdyś tak "leczyła" rośliny).
Roślina stale wypuszcza nowe liście, są naprawdę duże i dobrze się rozwijają z dużą ilością dziurek.
Nieco starsze liście (ok. 3miesięcy i starsze) są w różnych kondycjach na niektórych nie ma nawet maleńkich brązowych zakończeń, inne je posiadają. Nawet gdy wychodzą z jednej łodygi mają różne zakończenia.
Monstera stoi przy grzejniku który
nie jest włączany niezależnie od pory roku.
Moje przemyślenia to:
- Monstera jest dość dużych rozmiarów sam nie wiem czy nie dałem jej po prostu zbyt małej ilości wody (1litr co 7 dni).
- Monstera jednak jest przelana, z uwagi na wygląd liści.
- Zbyt częste nawożenie.
- Monstera ma nieco zbyt suche powietrze. Postanowiłem ją od raz nawilżać co 3-4dni spryskiwaczem o strumieniu mgiełki.
Planuję kupić higrometr, posiadam również drobny nawilżacz (ilość wody po 100ml) również mógłbym go załączać np każdego dnia w jej pobliżu chyba , że wystarczy te zraszanie.
Proszę mi powiedzieć czy istnieje jakaś orientacyjna ilość wody dla monstery tych rozmiarów?
Oczywiście zadaje sobie sprawę ze mogę podlewać ją, aż woda przeleci przez wykonane otwory, jednak wg mnie to stanowczo za wiele.
Ziemi w doniczce jest około 40-50L.
Bardzo proszę o poradę, roślina jest już ze mną od 3 lat. Nie chciałbym jej stracić
Odległość od okna wg mnie około metra.

Żółty liść:

Preparat do nawożenia

Kilka liści posiada takie brązowe końce
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas!