Ja swoją Mara de bois kupiłam na all...o jako sadzonki frigo. Wszystkie ładnie się przyjęły i dobrze rosną. Sprzedawca jest chyba tylko jeden. Moim zdaniem, warte zakupu.
Co do truskawki Roman, to też uważam, że jest najlepsza z kolorowo kwitnących. I też nie mogę jej nigdzie znaleźć. Podejrzewam jednak, że te które sprzedają pod innymi nazwami, mogą być dziećmi tego Romana. Nazwy mają różne (Camara, Rosana np), ale nie mogę znaleźć ich opisu, więc kto wie, czy to nie klony owego Romana pod inną nazwą.
Zakupiłam jakieś sadzonki wyglądające podobnie i nie zdziwię się, jeśli będą do niego bardzo podobne.
Co do zimowania powtarzajacych.... U mnie większość zimuje bez problemu. Czasem coś padnie, ale to zwykle osłabione sztuki. Uprawiam w donicach, które na zimę grupuję pod garażem, a część (te, na ktorych mi bardzo zależy) wsadzam do kartonów i trzymam na ofoliowanej półce. Te, co rosną w ziemi (zwykle same się tam posadziły- z niedopilnowanych wąsów) wyglądają o wiele lepiej, niż te w doniczkach i żadna nie padła.
anulab pisze: ↑1 kwie 2023, o 17:43
Jak zaczną rosnąć to wszystko zjedzą . Żarłoczne nie mniej niż pomidory i tak samo jak u pomidorów nie
można przesadzić z azotem .
Na YT Kasia In mówiła, że podlewa nawozem do pomidorów i bardzo sobie chwali. Ja też czasem, przy okazji fertygowania pomidorów, daję to samo truskawkom i chyba im smakuje....