Kontrolowana dzikość

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kontrolowana dzikość

Post »

Igo
Dziwne ,że u Was problem z błotem ciągle.
Jakaś niecka w gruncie musi być.
U nas wiatry wywiały wilgoć /też jest glina pod spodem ,ale nie wszędzie/
Tytonie przecudne ,uwielbiam je :!:
Ale moją uwagę jeszcze bardziej szafa zabytkowa przykuła ;:oj Wow co to za cudo :!: :?:
Wiesz godecję lepiej do gruntu bezpośrednio siać. Ma palowe korzenie i nie lubi przesadzania.
Z tą pogodą to dziwna sprawa. Prognozy w kalendarzu Przybylaków jeżeli chodzi o przymrozki nie są krzepiące. :? :shock:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To małe fioletowe to jest rutewka? Ja dopiero na jesieni posadziłam tę roślinkę i na razie nie mam pojęcia, jak wiosną powinna wyglądać. Czy Twoja rutewka kwitnie właśnie teraz? A może to Igo kokoryczka jest?
Awatar użytkownika
Panna_be
100p
100p
Od: 15 sie 2020, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och! Właśnie w tym tygodniu przechodziłam przez ogródki działkowe i pierwszy raz zobaczyłam to "małe fioletowe" i zaraz goglowałam co to jest, bo wygląda cudnie i pięknie się rozrasta 🤩
działka moje hobby

Przy Bursztynowej
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Igo, ale masz łan żółciutkiej złoci (bo to chyba ona ;:7 ) A to małe fioletowe to na pewno rutewka? Wg mnie to pojedyncza sadzonka kokoryczy wiosennej. Ale mogę sie mylić ;:7
Tytonie pięknie kwitną ;:215 czy to rośliny z zeszłego roku przezimowane w domu?

Dużo słońca i ciepła Iguś ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Filetowa roślinka chyba bardziej kokorycz przypomina. ;:218
Tytoń wspaniale kwitnie. ;:oj Czekam na samosiejki. ;:65
Iguś słońca i ciepła życzę, żeby udało się wreszcie prace w warzywniku rozpocząć. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iguniu, wprawdzie u mnie śniegu nie ma, ale błoto nie pozwala zagospodarować warzywniaka, nawet lilii nie mogłam dzisiaj wsadzić do gruntu z uwagi na bagniste rabaty i ziąb nieprzeciętny. ;:145
Też mi się wydaje, że ten fioletowy kwiatuszek to kokorycz. ;:108 A kwitnących aktualnie tytoni troszeczkę zazdraszczam. ;:131 Lubię ich delikatny aromat. ;:215
Niech wreszcie przyjdzie do Ciebie prawdziwa słoneczna wiosna, czego życzę Ci z całego serca. ;:167 ;:196 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iguś, ponieważ denerwujesz się brakiem oznak życia ketmii syryjskiej, specjalnie dla Ciebie zrobiłam zdjęcie trzech moich najstarszych, rosnących w jednym miejscu jako drzewo kwitnące trzema kolorami.
Aktualnie wyglądają tak:

Obrazek

Długo jeszcze trzeba będzie poczekać na pierwsze listki.
Tak więc nie denerwuj się i spokojnie czekaj.
Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

pelagia72 tytonie tez bardzo lubie;w maju wsadze je do gruntu jeżeli ta zwariowana pogoda pozwoli. Szafa jest po pradziadkach i tak ją lubią że jest jak święta krowa w domu;a ja jej nie znosze bo mało funkcjonalna; ja nie lubię antyków tylko nowe meble. Godecja marna u mnie i nie wiem czy cos z niej będzie.
Wanda7 Nie wiem dlaczego jest w rutewce jak ja jej nie miałam w ogóle? Dziwne ale się ciesze bo takie wczesne kwitnienie to u mnie ewenement
Panna_be no właśnie nagle się pojawiła u mnie, nigdy jej nie miałam; fajna niespodzianka i oby się rozrastala jak najwięcej bo nigdy mic tak wcześnie jeszcze nie kwitło... :D
jarha tak to ubiegłoroczny tytoń zaniedbany bo zapomniany zostawiony w kącie, nie kwitł więc mam nadzieje że w tym rok po wysadzeniu będzie długo kwitnął. Tak, ta złoć jest tutaj od stuleci ;pamiętam ją z dzieciństwa nawet, bardzo ją lubię.
cyma2704 samosiejki z tytonia? U mnie nigdy się to nie zdarzyło w gruncie. Nie wiem dlaczego kokorycz u mnie się pojawiła ale bardzi się cieszę że w tak zimnej wiośnie coś zakwitło oprócz ciemierników. Oby się rozmnażała.
plocczanka masz racje,podobno to kokorycz z której bardzo si e cieszę, oby zagościła na dłużej!
Aromat tytoniu jest przepiękny w mieszkaniu o tej porze. Dziękuję za zdjęcie; faktycznie one mają pózny start.. może jak się ociepli to ożyją w maju, oby! Urokliwe te twoje stokrotki :) Ja kupiłam nasiona i musze wysiać bo u nas znikły zupelnie.
Dziękuję za życzenia się już właśnie spełniły; były ciepłe, cudowne dni a teraz jest dokładnie odwrotnie i znów czekamy z utęsknieniem na powrót ciepłej aury.

Zimno ogromnie, tylko 8C teraz; znowu nalało a warzywnik nie do wejscia oczywiscie; ale bób wschodzi więc poprawiło mi to humor bo już sie bałam że te mrozy i woda go wyzerowały skutecznie.
Krzewy,ałycze i dzika łąka dają popis.. bardzo lubię tę dzicz taka świeżo pachnacą.. tylko trawy nie da sie kosic bo za mokro niestety. Nic nie robię bo zdecydowanie jest za zimno i za mokro; czekam na lepsze dni;ciekaw kiedy nadejdą?

pelagia72 tytonie tez bardzo lubie;w maju wsadze je do gruntu jeżeli ta zwariowana pogoda pozwoli. Szafa jest po pradziadkach i tak ją lubią że jest jak święta krowa w domu;a ja jej nie znosze bo mało funkcjonalna; ja nie lubię antyków tylko nowe meble. Godecja marna mnie i nie wiem czy cos z niej będzie.
Wanda7 to dlaczego jest w rutewce jak ja jej nie miałam w ogóle? Dziwne ale się ciesze bo takie wczesne kwitnienie to u mnie ewenement
Panna_be no właśnie nagle się pojawiło u mnie, nigdy jej nie miałam; fajna niespodzianka i oby się rozrastala
jarha tak to ubiegłoroczny tytoń zaniedbany bo zapomniany zostawiony w kącie, nie kwitł więc mam nadzieje że w tym rok po wysadzeniu będzie długo kwitnął. Tak, ta złoć jest tutaj od stuleci ;pamiętam ją z dzieciństwa nawet, bardzo ją lubię.
cyma2704 samosiejki z tytonia? U mnie nigdy się to nie zdarzyło w gruncie. Nie wiem dlaczego kokorycz u mnie się pojawiła ale bardzi się cieszę że w tak zimnej wiośnie coś zakwitło oprócz ciemierników. Oby się rozmnażała.
plocczanka masz racje,podobno to kokorycz z której bardzo si e cieszę, oby zagościła na dłużej!
Aromat tytoniu jest przepiękny w mieszkaniu o tej porze. Dziękuję za zdjęcie; faktycznie one mają pózny start.. może jak się ociepli to ożyją w maju,oby!
Dziękuję za życzenia się właśnie spełniły; były ciepłe, cudowne dni a teraz jest dokładnie odwrotnie.
Warzywnik d do pilnego osuszenia bo znowu napadało... Ale fajnie drzewa i krzewy ruszyły...i trawa też ale niestety za mokro jest na koszenie. Łąka dzika zrobiła sie żółto-fioletowa
Zapachy cudowne, wszystkie pszczółki z okolicznych pasiekek na nich aż radość patrzeć i słuchać...
Ubiegłoroczne jarmuże, trybula i selery, cebulki przetrwały o dziwo :shock: były zasypane śniegiem i przykryte.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iguś ale masz piękny jarmuż. ;:oj Niejedna roślina ozdobna tak dobrze nie wygląda.
Od lat nie sieję tytoniu. Co roku mam masę samosiejek, nawet część wyrzucam, bo zdominował by niektóre rabaty. Pewnie z kompostem też roznoszę po ogrodzie. ;:218
Ciepła i słońca życzę. ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Iguś
Cudne krzewy i drzewo w wiosennej szacie :!:
Nie wiedziałam ,że ogród taki duży masz.
Jarmuż piękny ,u mnie jest ... z przed dwóch lat. Nie wyrzucaj tylko przytnij prawie do zera.
Mi odrósł stary ,lepiej wyglądał niż te maluchy z siewu. :)
U nas też bardzo zimno , w dzień 3 - 5 , w nocy mróz.
Mam serdecznie dość chodzenia w 10 kg. ubrań. :wink:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iguś, wszystko byłoby pięknie, gdyby nie kolejny atak zimy. ;:145 Już mnie denerwuje ten ziąb, który znowu zmusza mnie do siedzenia w domu. ;:oj Wczoraj tak zmarzłam na działce, że ząb zęba nie sięgał. ;:222
I ja podziwiam jarmuż, ale kwitnący krzew/ drzewo(?) też robi wrażenie. ;:138
Pozdrawiam i słoneczka życzę. ;:196 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Igo :D :wit ależ piękny jarmuż.
Pierwsze widzę takiego olbrzyma .
Krzewy piękne .
Zwiastun wiosny :D a na ciepło trzeba jeszcze poczekać .
Nie ma rady .
Pozdrawiam cieplutko :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie też ketmie syryjskie jeszcze nie mają widocznych pączków liściowych z daleka.
Z bliska dopiero taki maluteńkie.
One tak mają, że później listki wypuszczają.
Selery i jarmuż w drugim roku tylko kwiaty wypuszczają. Już tak w liście nie rosną.
U mnie też przezimowały dobrze. Ale w niedługim czasie je zużyje.
warumimmer
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 kwie 2023, o 14:34

Post »

Kontrolowana dzikość, dzięki słońcu, daje szansę kontrolowania :wink:

pozdrawiam!
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Dziękuję bardzo za miłe wizyty! Maj był u mnie okropnie zimny i deszczowy a teraz klimat kontynentalny dominuje; ciepłe dnie i bardzo zimne noce... wszystkie siewki na parapetach a w dzień na tarasie; ilez tego wynoszenia i wnoszenia... ale nie ma innego wyjscia dopóki noce nie będą cieplejsze :roll: Dzisiaj 30C z przyjemnym zefirkiem ale i tak nie dalo sie nic zrobic bo żar sie leje z nieba...ale młody i tak się zaparł żeby skonczyć koszenie...a teraz relaks pod gruszą :D Wreszcie lato utęsknione przybyło :heja a moje grządki i warzywnik pusty ;:306 a wyrośniete siewki na tarasie... co za paradoks.
Niewiele kwitnie bo wszystko opoznione ogromnie,3 róże z 20-u posadzonych odmowiły sobie u mnie pobytu niestety; jedna wyglądala tylko na półmartwą więc ją dalam do donicy z nadzieję że ruszy do życia. Reszta rośnie w różnym tempie, niektore wytwarzają pączki. Ketmie (prezent od płoczczanki)wypuszczaja wolno małe listeczki i chyba wszystkie przezimowały
Przyjechała wygrana; bardzo sie z niej cieszę!!

Obrazek

Kocimietka(ogromniasta jakaś w tym roku) i czosneczki daja czadu oraz niesmiało reszta. Bardzo sie cieszę z gozdzikow bo zawsze o nich marzylam a nigdy nie kupiłam aż wreszcie przyjechaly w prezencie od Jakuch.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”