w tych doniczkach są posiane nasiona palm które dostałam od Przemka

Do jakiej doniczki i o ile większej od poprzedniej, w jaką ziemię i jakie ma teraz warunki np temp. jakość i ilość światła ( możesz wkleić fotkę tej palmy). Pozostałe zabiegi prawidłowo wykonane, poczekaj teraz czy po około tygodniu, dwóch pokażą się tarczniki, jeśli nie to ok a jeśli tak to zabieg należy powtórzyć tylko zamiast wody z mydłem użyć należy wody z denaturatem w proporcji 1:1 a po dwóch godzinach lekki prysznic samą wodą."justi28"Witam Cię Przemku!
Palma phoenix canariensis ma około trzy lata strasznie zainfekowana tarcznikami:
- przesadziłam ją
- wymyłam liścia wodą z mydłem
- spryskałam środkiem przeciwko tarczniku
czy mogę coś jeszcze zrobić? Boję się, że nie odżyje!
Jeśli wcześniej przed wsadzeniem wymoczyłaś doniczkę to nic nie rób a jeśli nie to pozaklejaj plasteliną odpływy i wstaw doniczkę do wanny lub wiaderka z wodą na dwie godziny potem poodklejaj plastelinę, ustaw palmę na podstawku z keramzytem lub zwykłym żwirkiem( tak by woda nie nalewała się do doniczki z wierzchu), palma może w niej rosnąć ( jak duża jest obecna doniczka a jaka była poprzednia, podaj wysokości i średnice góry doniczek). Jak duża jest sadzonka? ( może jakieś zdjęcia możesz wkleić na forum by ją pokazać?)2. Kupiłam sobie ostatnio sadzonkę areci ale ponieważ jestem laikiem wsadziłam do doniczki glinianej co mam teraz zrobić przeczekać rok i przesadzić do plastikowej?
Biohumus to nawóz organiczny, nie można nim przenawozić rośliny, można dawać do każdego podlewania( wskazane dawki przez producenta-wystarczają), można nim również podlewać rośliny po przejściach chorobowych i w stanie wskazującym na osłabienie w dawce dwa razy większej niż zaleca producent do normalnego podlewania - tylko nie mieszając już z wodą.3. Co to jest ten biohemus i czy podlewa się nim tylko po przesadzeniu?
Za odpowiedź z góry Ci dziękuję, pozdrawiam justyna