Winorośle i winogrona część 8
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
-Szpeciel.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szpeciel to nie jest, nie ten kolor zmian. Uważam, że jest to wczesne stadium antraknozy, czyli choroba grzybiczna, a w związku z tym zupełne inne środki ochrony niż w przypadku szpeciela.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Małopolanin, ale na spodzie liści jest wyraźna pilśń, a zmiany są wypukłe od wierzchu. Powiększ sobie drugie zdjęcie. To nie jest antraknoza. To jest SZPECIEL PILŚNIOWIEC,
Też mam na kilku krzewach. Stosował ktoś na zaatakowane liście mydło szare lub olej ?
-
Mam na Nero kilka latorośli z podobnie wyglądającymi liśćmi. Wygląda to na uszkodzenia mrozowe pąków. W Warszawie 27/28 kwietnia mały przymrozek ,,liznął'' świeżo pęknięte pąki. Na szczęście pojawiły się wilki z kwiatostanami.
-
Kolejny raz wstawiasz zdjęcia, które nie pozwalają dokładnie określić rodzaju zmian na liściach. Zarówno poprzednim razem, jak i teraz widać bordowe plamy otoczone brązową otoczką. Takie plamy nie są dziełem szpeciela.
Z chorych liści niewiele pożytku, więc zerwij jeden, dwa, połóż na gładkiej powierzchni (zdjęcia będą wtedy ostre) w półcieniu, a nie w pełnym słońcu i wtedy zrób zdjęcia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dzisiaj zauważyłam , ze ta winorośl puszcza latorośle z pąkamiPelasia pisze: ↑5 gru 2022, o 14:15Wstawię zdjęcia , może poradzicie jak ja podciąć, uciąć, czy całkiem wywalićPelasia pisze: Mam jedną winorośl ,która nigdy mi nie owocowała. Co moze być przyczyną? Traktowana jest jak moje inne kilka pozostałych ,które ładnie owocują , a ta nigdy a mam ją już z 10 lat....
Ucięłam przy korzeniu , oprócz najładniejszej łozy z 8 oczkami i dzisiaj zobaczyłam taki widok
A tak wygląda żalą roślina . Od korzenia puszcza jeszcze jeden nowy pęd
Może to być Iza Zaliwska. http://www.winogrona.org/index.php?title=Iza_Zaliwska
-
Nikogo nie opierniczam, zwracam tylko uwagę, że do właściwej diagnozy potrzeba wyraźnych zdjęć, a tego u Ciebie zabrakło.
Liście wyglądają tragicznie. Gdyby sugerować się objawami, mamy do czynienia co najmniej z mączniakiem prawdziwym. Na tych zdjęciach nalot jest tak duży, że nie widać plam, a po wyglądzie plam na liściach i na młodych pędach można wiele wywnioskować.
To, że są kwiatostany, cieszy. Zapewne wiesz, że do pojawienia się owoców droga wiedzie przez zapylenie. Pisałaś, że krzew nigdy nie owocował, więc może tak samo być tym razem. Brak w pobliżu zapylacza dla odmiany obcopylnej to brak owoców.