anulab pisze: ↑13 maja 2023, o 10:45
Tak u mnie wygląda młoda Grandarosa .Dwuletnia jest wyższa .[...]
[...]Podobna też do Rumby i Darselecta . Zrobić zdjęcia ?
A to moje Grandarosa, które mam od Ciebie mają ok 15 cm, jeszcze daleko im do kwitnienia Są niziutkie w porównaniu z tą wczoraj.
Chętnie obejrzę zdjęcia innych odmian
Jeszcze raz ta truskawka w świetle dziennym stoi na baczność i ma prawie 25 cm wysokości, dostałem mix odmian oczywiście nie oznaczonych od koleżanki z pracy w sierpniu zeszłego roku ukorzenionych z rozłogów więc nie frigo.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Jest czas taki, że teraz truskawki już kwitną albo zaraz będą kwitły. Po kwitnięciu zaraz rośnie owoc, jeżeli chodzi o opryski to czekałabym po zbiorach na te plamistości. Polyversum z ekologicznych ale to wszystko wcześniej trzeba działać. Ja oberwałam dolne liście z plamistościami ale wychodzą plamy na następnych ale tylko na niektórych odmianach, Senga Sengana dość czysta, Honeoy, Dukat też, wszystkich liści to raczej nie oberwę.
Z nawozem też nie ma kiedy się rozpędzić, zresztą masz ładny krzaczek, truskawki zjesz a potem będziesz działał. U mnie też są niedobory pokarmowe, ale teraz nie dam nic, to nauczka na przyszłość. Przychodzi pora dorastania owoców i wtedy widać, że są niedobory.
Wapna u mnie widzę mało, po zbiorach dam kredę rozpuszczoną w wodzie albo węglan wapnia.
Teraz u Ciebie to te robaki pewnie padną tam pod tą włókniną bo one wylatują na gody a pewnie nie dadzą radę wyleżć, następne nie wejdą z powietrza bo jest włóknina. Nie znam cyklu rozwojowego ale tak prosto myśląc.
Pozostałą działkę weż kogoś z glebogryzałką, wzruszaj to ptaki wyzbierają. Nie pchaj się w chemię do gleby.
Szarą pleśń zwalcza się w okresie kwitnienia , mogą być opryski chemiczne mogą ekologiczne .
Pierwszy można dać chemiczny , im bliżej zbiorów ekologiczne .
Zaniedbanie ochrony to zbiorów może nie być .
Wapń bardzo ważny bez tego truskawki będą mniej trwałe a po deszczach popłyną- fuj .
Nie czekać po zbiorach , teraz trzeba działać .
Kamil , dzisiaj jestem padnięta a to jeszcze nie koniec , jutro zrobię zdjęcie .
Vibrant ma duże krzaki , może nie aż tak , ale wczesny powinien już kwitnąć .
Dbajcie o swoje truskawki .
Kiedyś czytałam, że na plantacjach opryski na szarą pleśń i inne robią jesienią. Stwierdzam tylko co wyczytałam.
Coś przeoczyłam w zdjęciach, to zdjęcie Kamila było a nie Adso28, szybko przeglądam.
Nie da się za przeproszeniem całej roboty odwalić po zbiorach .
Kamil , dopiero zauważyłam , że już kwitnie ta wysoka truskawka , czyli
wczesna .
A Grandarosa nie jeszcze nawet pączków ?
To Vibrant , największa truskawka nie tylko roślina ale i owoc .
Sybilla duża ale potrzebuje sprawunku, Roksana duża, San Andreas wreszcie podrósł- na wiosnę dostał kompostu, jeszcze zielone pąki, z Thurgii będzie zbiór- zielone pąki, tę odmianę ciężko utrzymać bo bardzo wrażliwa na jedną z chorób glebowych, ślimaki w ubiegłym roku przerzedziły mi sadzonki.
Jest jeszcze Ambrozja, zagubiła mi się przy przesadzaniu, ale jest , średnia, smak był bardzo dobry w tamtym roku.
Kamil , czary na nimi wyprawiam , chyba żyją ale ledwo .
Jak będzie dobra pogoda to niedługo powinny być dojrzałe owoce na Ariadnie i
Marze . Może trochę przesadziłam , ale bliżej niż dalej .
W tym roku nie przyspieszałam .