Hey.
Czy mogę kilkuletnie graby jak na zdjęciu przesadzić do siebie na żywopłot? Jaka jest szansa, że się przyjmą? Kiedy to zrobić i jak najlepiej to zrobić? Czy 30cm od siatki będzie ok? Graby mają okolo 150-200cm.
Z tego co widać graby są już duże, mocno zagęszczone i żeby przesadzić potrzeba wykopać z dużą bryłą korzeniową, co może się niekoniecznie udać, ale próbować zawsze można. Pewnie chcesz jak najszybciej żywopłot, ale to nie jest dobry sposób, gdyż lepiej mieć mniejsze rośliny i odpowiednio je prowadzić i ciąć żeby zagęścić. Chyba, że nie zależy Ci na gęstym żywopłocie. Lepiej mniejsze sadzonki, trochę dłużej poczekać a może i nie, gdyż mniejsze prędzej się przyjmą, pewnie w ogóle się przyjmą. Kupowałem w 2019r. sadzonki akuratnie buka (nie graba) po 1zł.
Jeśli chcesz próbować przesadzać to najlepiej wczesną wiosną. 30cm od siatki to zły pomysł, chyba że za kilka lat chcesz się przeciskać z nożycami między siatką a grabem. 30cm.... nie ma opcji.
No ok, ale gałęzie przejdą przez siatkę i wtedy moge za siatką przycinać tak?
Czy moge je przesadzić i np. troche głębiej posadzić? np o 10-20 cm pień
Jak rpzytne góre np. o 50% to się nie zagęści?
Na moim grabie pojawiły się takie kulki, to pewnie są samice jakiegoś misecznika. Są przytwierdzone do gałązki. Rozpoznaje ktoś co to?
Mrówki po nich biegają - może je hodują. Grab jest nieduży więc usunęłam kulki ręcznie, tzn. rozgniotłam. Wystarczy?
Jak usuwam miseczniki np z winorośli, to biorę wacik zamoczony w denaturacie
i dopiero takim ściągam dziadostwo
Na zdjęciu jakoś tak nie widać czy to miseczniki, ale możliwe.
Do każdego misecznika biorę oddzielny wacik
Nowo posadzone graby(2 letnie)należy przyciąć na 20cm,potem mocno przycinać co roku przez 3-4 lata.Odległość sadzonek ok 20-25 cm.Efekt po 5 latach to ściana zieleni na wysokość 1,6m.
Dziękuję za odpowiedź. Jednak drzewa mają już 2 metry , czy teraz też ściąć je tak nisko? Chciałabym tylko wiedzieć, jak ciąć teraz, zeby chociaż trochę się zagęszczały na bokach. czy to w ogóle możliwe?
Przytnij na próbę jednego graba na 25cm,powinien wypuścić nowe zalążki gałązek po ok.2 tygodniach.Mój żywopłot po 5 latach corocznego mocnego strzyżenia.