Buk (Fagus) - choroby, szkodniki, problemy
Re: Buk (Fagus) - choroby, szkodniki, problemy
Dzień dobry,
moja mama poprosiła mnie o pomoc w zidentyfikowaniu szkodników. Zmagam się aktualnie z wełnowcem na moich kaktusach i ten szkodnik też mi na niego wygląda. Proszę o pomoc i identyfikację. Jest taka wełna, białe i żółtawe robale. Drzewo buk. Czy to wełnowiec bukowy? Dziękujemy za pomoc!
A może zdobniczka bukowa?
moja mama poprosiła mnie o pomoc w zidentyfikowaniu szkodników. Zmagam się aktualnie z wełnowcem na moich kaktusach i ten szkodnik też mi na niego wygląda. Proszę o pomoc i identyfikację. Jest taka wełna, białe i żółtawe robale. Drzewo buk. Czy to wełnowiec bukowy? Dziękujemy za pomoc!
A może zdobniczka bukowa?
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2022, o 19:20
Mączniak prawdziwy na bukach....
Poratujcie jak uratować żywopłot z młodych bukow, którego opanowalmączniak prawdziwy...Juz 2 razy pryskałam preparatem a on powraca każdego dnia...
Dziękuję
Dziękuję
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Skąd wiesz, że to mączniak?
Pokaż nam zdjęcie,wówczas podpowiemy co to i czym zwalczyć.
o może być mszyca...
Pokaż nam zdjęcie,wówczas podpowiemy co to i czym zwalczyć.
o może być mszyca...
- Szczurbobik
gandalf Ile ten buczek u Ciebie rośnie? Mój trikolorek też miał początkowo symboliczną obwódkę i przyrosty też symboliczne. Potem, jak podrósł, obwódka pogrubiała i przyrosty popędziły w górę
Pozdrawiam Lucyna
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 sty 2013, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może faktycznie masz rację, ja mam niestety dwa takie buki znaczy jeden naprawdę mały może ma 60 cm i u niego liście są cudownie wybarwione, zachwyca z daleka, a drugi ten o którym wcześniej wspomniałem sięga mi pod klatę czyli ma spokojnie z 120 cm i jest przepięknie rozłożysty No ale ma tą obwódkę taką symboliczną stąd tak zacząłem sobie dedukować czy coś robię nie tak, albo co mogę zrobić lepiej.Szczurbobik pisze: ↑27 maja 2023, o 22:46 gandalf Ile ten buczek u Ciebie rośnie? Mój trikolorek też miał początkowo symboliczną obwódkę i przyrosty też symboliczne. Potem, jak podrósł, obwódka pogrubiała i przyrosty popędziły w górę
Oczywiście uspokoiłaś mnie trochę że może za bardzo chciałbym żeby już taki był jak trzeba, oby tylko faktycznie się tak stało bo posadziłem go naprawdę w ogrodzie w taki miejscu w którym oglądam go każdego dnia wiele razy i to najbardziej luxusowe miejsce w moim ogrodzie, takie Beverly Hills stąd widząc ten deficyt czuje niedosyt.
Dla przykładu daje zdjęcia tego Buka który ma 60 cm, który jest prawie na zesłaniu ponieważ posadziłem go w takim miejscu w którym bardzo mało bywam i tylko ja go widuję chodząc za dom, ale może dlatego ten maluszek od razu stał się ładniejszy żeby mnie tam przyciągać:
A po niżej ten duży egzemplarz z którym mam zagwozdkę
- Szczurbobik
Eee, tam, obydwa wyglądają na zdrowe, co jest najważniejsze. Mój trikolorek w pierwszym roku po sadzeniu miał duże obwódki. Był podpędzony w szkółce i posadzony w czerwcu. Potem na czas ukorzeniania obwódka zmalała. Obecnie muszę go mocno ciąć, bo wybija w górę, obwódka szeroka . Dodam, że moja mama kupiła trikolorka w tym samym czasie, jej rośnie na piasku, mój ma od 0,5 m glinę. Mój dosłownie "skoczył" wzwyż, jej stoi w miejscu.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
buk posadzony miesiąc temu, podlewany regularnie. Sadzonki bardzo dobrej jakości. Na zdjęciach przedstawiam co się dzieje. Warunki czy jakaś choroba?
https://i.postimg.cc/XqxW3LFd/20240616-202113.jpg
buk posadzony miesiąc temu, podlewany regularnie. Sadzonki bardzo dobrej jakości. Na zdjęciach przedstawiam co się dzieje. Warunki czy jakaś choroba?
https://i.postimg.cc/XqxW3LFd/20240616-202113.jpg
Pozdrawiam Piotr