Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8
Dopiero ją mam po raz pierwszy, jak to z każdym pomidorem malinowym powinno go uprawiać o niskim poziomie azotu. Jest bardziej odmiana wegetatywna w stosunku do Vp-1 i 2. A tak to teraz dobrze sobie radzi, szybko rośnie, do tej pory niczym nie pryskane i chyba mi się uda uprawiać bez tzw. chemii.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- wujeksam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie, chciałbym prosić o poradę.
W tamtym roku mocno przesadziłem z nawożeniem, więc w tym roku ograniczyłem. Posadzone około 2 tygodnie temu. Starsze liście rosną pod kątem prostym, a nowe niestety są skierowane ostro do góry. Wydaje mi się, że to braki azotu, czy mam rację?
Jeśli tak, mam mocznik i saletrę wapniową, co by było lepsze na teraz?
W tamtym roku mocno przesadziłem z nawożeniem, więc w tym roku ograniczyłem. Posadzone około 2 tygodnie temu. Starsze liście rosną pod kątem prostym, a nowe niestety są skierowane ostro do góry. Wydaje mi się, że to braki azotu, czy mam rację?
Jeśli tak, mam mocznik i saletrę wapniową, co by było lepsze na teraz?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Ładnie wygląda, moim zdaniem jest wszystko w najlepszym porządku
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wujeksam , młode liście pod kątem ostrym są rano , wieczorem czy przez cały czas ?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@wujeksam,
Nie widzę potrzeby dodatkowego nawożenia - krzak wygląda zdrowo
Nie doszukuj się problemów tam, gdzie ich nie ma...
Nie widzę potrzeby dodatkowego nawożenia - krzak wygląda zdrowo
Nie doszukuj się problemów tam, gdzie ich nie ma...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, a być może na zdjęci nie widać dokładnie. Ogonki liściowe/liście wyrastają pod ostrym kątem, są skierowane mocno do góry. Im młodszy liść, tym ostrzejszy kąt. Same ogonki liściowe nie mogą zmieniać kąta w stosunku do łodygi w ciągu dnia i nie zmieniają. Ponadto stożek wzrostu jest jaśniejszy niż reszta liści.
Natomiast same liście w zależności od pory dnia sobie "pracują", tutaj nie widzę problemu, nie skręcają się jak w tamtym roku przy mocnym (i błędnym) nawożeniu.
Według internetu, takie osadzenie ogonków liściowych, to niedobór azotu, pierwsza lepsza strona i cytat:
https://hortinet.pl/niedobory-makroelem ... pomidorze/
Niedobór azotu bardzo silnie hamuje wzrost i obniża plonowanie roślin, które słabo się krzewią i mają strzelisty pokrój, co wynika z osadzenia ogonków liściowych na łodydze pod ostrym kątem.
Tam dalej piszą, też o jaśniejszym odcieniu liści, więc też by pasowało, jak również praktycznie brak wilków.
Być może jednak macie rację, i wszystko jest ok. Będę obserwował.
Natomiast same liście w zależności od pory dnia sobie "pracują", tutaj nie widzę problemu, nie skręcają się jak w tamtym roku przy mocnym (i błędnym) nawożeniu.
Według internetu, takie osadzenie ogonków liściowych, to niedobór azotu, pierwsza lepsza strona i cytat:
https://hortinet.pl/niedobory-makroelem ... pomidorze/
Niedobór azotu bardzo silnie hamuje wzrost i obniża plonowanie roślin, które słabo się krzewią i mają strzelisty pokrój, co wynika z osadzenia ogonków liściowych na łodydze pod ostrym kątem.
Tam dalej piszą, też o jaśniejszym odcieniu liści, więc też by pasowało, jak również praktycznie brak wilków.
Być może jednak macie rację, i wszystko jest ok. Będę obserwował.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pod wieczór liście unoszą się do góry . Stan rośliny sprawdza się rano .
Nie zaszkodzi a nawet pomoże podlanie nawozem na ukorzenianie . System korzeniowy się rozrośnie i
pobieranie składników pokarmowych będzie lepsze .
Nie zaszkodzi a nawet pomoże podlanie nawozem na ukorzenianie . System korzeniowy się rozrośnie i
pobieranie składników pokarmowych będzie lepsze .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@wujeksam,
Nowe, młode przyrosty zawsze są jaśniejsze od pozostałych, starszych liści. To jest norma
Wczesny niedobór azotu zaczyna się od dolnych/starych liści. Liście wtedy żółkną od czubka do łodygi.
Nowe, młode przyrosty zawsze są jaśniejsze od pozostałych, starszych liści. To jest norma
Wczesny niedobór azotu zaczyna się od dolnych/starych liści. Liście wtedy żółkną od czubka do łodygi.
Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Kilka moich tunelowców
Wspominana "koktajlówka" Dark Galaxy
Smorodina żółta - "siostra" czerwonej z poprzedniego sezonu
Oranżewyj Gigant Dimitriewa
Zołotoje Łukoszka
Wspominana "koktajlówka" Dark Galaxy
Smorodina żółta - "siostra" czerwonej z poprzedniego sezonu
Oranżewyj Gigant Dimitriewa
Zołotoje Łukoszka
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Tomek piękne, nie mam żadnego z nich, to chyba nowe odmiany.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Dark Galaxy i Zołotoje Łukoszka nie są nowymi odmianami, już na forum były uprawiane.
Smorodina żółta oraz Oranżewyj Gigant Dimitriewa ściągnąłem zza wschodniej granicy.
Smorodina żółta oraz Oranżewyj Gigant Dimitriewa ściągnąłem zza wschodniej granicy.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Moje pomidory w tunelu rosną jak nigdy, nie wiem czy to zasługa torfu czarnego co kupiłem, czy obornika + nawozenie, choć w latach poprzednich też zawsze przygotowywałem glebę według analizy i krzaki kulały. Wadą torfu jest to , że gleba szybko się pzesusza i nawadnianie kropelkowe jest bardzo wskazane.
Piotr
-
- 100p
- Od: 3 cze 2022, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rolnik90 jakie masz odmiany i na ile pędów prowadzisz? Miło popatrzec
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!