Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
Nie patrzyłam jeszcze na robinię, czy już zabiera się za kwitnienie, przecież leje i leje. Pewnie trzeba za parę dni wywiesić tablice. U nas zwykle akacja zakwita koło 25 maja i w tych dniach nasionnica zaczyna wyłazić z ziemi. Po około dwóch tygodniach wyłazi drugi gatunek muchówki, i ciągle wyłażą i wyłażą praktycznie do końca czerwca. A latają nawet do końca lipca. Polatają parę dni , może tydzień i zaczynają składać jaja. Trzeba się przygotować na kilka oprysków. Jeden czy dwa niewiele daje.
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Coś już chyba wyleciało bo na śliwach dzisiaj zauważyłem trochę owoców z dziurkami - takie jakby nakłucia o średnicy 0,5mm
Trzeba się chyba przywitać z Mospilanem.
Trzeba się chyba przywitać z Mospilanem.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Na śliwkach to raczej owocnica, nie nasionnica trzesniowka.
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Kontakt:
Pytanie kiedy zatem robić opryski na śliwach? Połowa maja a już uszkodzenia, ciekawe czy też żółte tablice są w stanie zasygnalizować.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Na oprysk na owocnicę za późno. Ona już żeruje. Żółte tablice sygnalizują tylko nasionnicę. Na śliwach białe pułapki lepowe z feromonem na owocówkę śliwkóweczkę już powiesiłam i już się parę motyli załapało, troszkę to za wcześnie, a jednak już latają.
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Kontakt:
Dzisiaj z racji tego, że trochę mocniej przyświeciło słońce a nie lubię się opalać leżąc bezczynnie to uznałem, że pobrywam zainfekowane owoce na śliwie, na oko to tak co piąty owoc. Po przekrojeniu takiego z dziurką w środku hasa biała larwa. Myślę, że 99% udało mi się usunąć. Drzewka kompaktowe więc da się.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Zasadziłam w zeszłym roku 2 drzewka Regina i 1 Kordię. Przestudiowałam tabele zapylaczy, i wyszło mi, że powinno być OK. Natomiast teraz na Reginach są owoce, na Kordii nic mimo, że kwitła tak samo obficie jak koleżanki. Wróciłam do tych tabel i nadal w niektórych Regina figuruje jako zapylacz Kordii, a w niektórych nie. Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z tymi odmianami? Mam jeszcze miejsce żeby dosadzić jedno drzewko - jaką odmianę najlepiej wybrać?
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Buttnera Czerwona była by odpowiednia, ta odmiana ma opinie uniwersalnego zapylacza.
A Buttnerę zapyli Kordia albo Regina?
Kordia ma bardzo wrażliwe pąki na nawet najmniejsze przymrozki. U nie jest to samo a mam kilkanaście różnych odmian czereśni (Regina się ugina od nadmiaru, Buttlera też), ale na początku maja był niecały stopień mrozu i u niej wiszą pojedyncze czereśnie. Zresztą po tyłku dostał VAN, Vega, Techlovan, Summit
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Wiele lat temu pracowałem w sadzie czereśniowym w Szwajcarii, gdzie Regina była sadzona jako zapylacz dla Kordii.Asieniek pisze: ↑29 maja 2023, o 12:13 Zasadziłam w zeszłym roku 2 drzewka Regina i 1 Kordię. Przestudiowałam tabele zapylaczy, i wyszło mi, że powinno być OK. Natomiast teraz na Reginach są owoce, na Kordii nic mimo, że kwitła tak samo obficie jak koleżanki. Wróciłam do tych tabel i nadal w niektórych Regina figuruje jako zapylacz Kordii, a w niektórych nie. Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z tymi odmianami? Mam jeszcze miejsce żeby dosadzić jedno drzewko - jaką odmianę najlepiej wybrać?
Spełniała swoje zadanie bardzo dobrze.
Pozdrawiam, Jacek
- massur
- Kontakt:
Tydzień temu rozwiesiłem tablice lepowe. Do dzisiaj na jednej mam dwie muchy z grubsza pasujące do opisu nasionnicy.
Możecie mi potwierdzić czy to faktycznie ten szkodnik?
Możecie mi potwierdzić czy to faktycznie ten szkodnik?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś mi się wydaje , że to jednak nie to.
Pozdrawiam Jarek