Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Nie dostałem odpowiedzi , więc wkleję zdjęcie i może coś się uda doradzić.
W dzień listki są oklapnięte jak tylko słońce wychodzi. Przed słońcem i po słońcu wszystko jest normalnie.
Słońca na balkonie dużo nie mam ,bo może góra 4godziny. Papryki stały na słonecznym oknie zanim wyszły do donic.
Ziemia mimo sianka wydaje się ciepła? Podlałem kilka dni temu , lekko wilgotna.
Grzeje się wiadro ?
W dzień listki są oklapnięte jak tylko słońce wychodzi. Przed słońcem i po słońcu wszystko jest normalnie.
Słońca na balkonie dużo nie mam ,bo może góra 4godziny. Papryki stały na słonecznym oknie zanim wyszły do donic.
Ziemia mimo sianka wydaje się ciepła? Podlałem kilka dni temu , lekko wilgotna.
Grzeje się wiadro ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ele tylko tak się zachowuje te w czarnych wiadrach?
Ta druga zaraz pewnie też klapnie akurat wczoraj poszła do wiadra a tamte dwie są 4-5 noc ?
Podlałem je jak dałem do donic około 1,5l wody.
Może wieczorem bym je podlał i zobaczył jak jutro by się zachowały.
Mają tak codziennie za dnia , wyglądają jakby miały paść.
Zastanawia mnie tylko , że gdyby miały za sucho to wieczorem nie były by proste, ale może się mylę?
Podlałem je jak dałem do donic około 1,5l wody.
Może wieczorem bym je podlał i zobaczył jak jutro by się zachowały.
Mają tak codziennie za dnia , wyglądają jakby miały paść.
Zastanawia mnie tylko , że gdyby miały za sucho to wieczorem nie były by proste, ale może się mylę?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Papryki szczególnie w uprawie donicowej/balkonowej niezbyt dobrze znoszą pełne słońce - zdecydowanie lepiej czują się w tzw. jasnym cieniu.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
O godzinie ok 16-17 będą już proste. Słońce mają właśnie w godzinach kiedy najmocniejsza lampa 11:30 do 15 +-.
Mogę je przysunąć do barierki tyle tylko , że miały by słońca góra 1,5-2h a dalej to jest chyba jasny cień.
Mogę je przysunąć do barierki tyle tylko , że miały by słońca góra 1,5-2h a dalej to jest chyba jasny cień.
-
- Kontakt:
jeżeli pod wieczór wyglądają normalnie ,to raczej są za bardzo wyeksponowane na słońcu ,a na dodatek czarne donice szybciej się nagrzewają....
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Można cieniować rośliny.
Jak podrosną, będą starsze - to nie będzie problemu.
Pozdrawiam, Mirek
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Re: Co to są za robaczki?
Problem z więdnącymi roślinami sugeruje np. opuchlaki, albo inne szkodniki korzeniowe.
Może warto sprawdzić korzenie?
Może warto sprawdzić korzenie?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Także będą więdnąć, gdy temperatura gleby spada poniżej 12°C i dopiero powyżej tej temperatury, gdy słońce ogrzeje doniczki zaczyna się transpiracja.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Co to są za robaczki?
Naprawdę nikt nie wie co o są za owady?
Pozbyłem się ich "ręcznie" i póki co ich nie widzę, ale chciałbym wiedzieć co to jest i co ewentualnie zrobić aby nie niszczyły mi roślin w przyszłości
-
- Kontakt:
to ostatnie zdjecie to na bank mszyca
Dzięki. Potraktuje roślinki wodą z odrobiną octu. Google mówi, że to pomaga ;) Pozdr