Borówka amerykańska - 13 cz.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówka amerykańska - 13 cz.
A co sądzicie o fertygacji borówki? Zależy mi głównie na silnych nowych przyrostach - czyli zapewne kristalon zielony, 2% do każdego podlewania.
pH jest koło 4 więc nie muszę jakoś lobbować siarczanu amonu.
pH jest koło 4 więc nie muszę jakoś lobbować siarczanu amonu.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Jeśli w tej samej lokalizacji ta sama odmiana różnie to kwestia przygotowania stanowiska i różnica wykorzystanych możliwości . Największy warunek czynnik ludzki.
W kristalonie przeważa mało nieprzydatny dla borówki azot azotanowy. U mnie nabrały wigoru po podlaniu (drugi rok z rzędu, po dwa razy na wiosnę) przefermentowaną gnojówką. Nawożenie uzupełniam w tym roku resztkami florovitu do borówek. W przyszłym roku na części krzewów wypróbuję darmowe nawożenie. Tylko obornik i próchniczna ziemia leśna.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Stężenie do fertygacji to oczywiście 0,2% - mój błąd.
A odnośnie formy azotu to aż sprawdziłem, w zielonym jest 18% w tym 4,9 stanowi azotanowy - więc nie, azotanowy nie przeważa.
A odnośnie formy azotu to aż sprawdziłem, w zielonym jest 18% w tym 4,9 stanowi azotanowy - więc nie, azotanowy nie przeważa.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Tak, moja pomyłka. Ten Kristalon ma najwięcej azotu w formie amidowej NH4, a najmniej w zalecanej dla borówek formie amonowej.
Azot w Kristalonie zielonym wg. producenta: azot całkowity – 18% N (w tym: 4,9% N-NO3, 9,8% N-NH4 i 3,3% N-NH).
U mnie borówki wyraźnie ruszyły z przyrostami po zastosowaniu jednocześnie :
- wczesną wiosną gnojówki,
- ściółkowanie próchnicą iglastą (szara niczym popiół ze szczątkami igliwia, mocno kwaśna 3-4 pH ale uboga w azot),
- dokładniejszym podlewaniu,
i sam nie wiem, co miało na to największy wpływ.
Azot w Kristalonie zielonym wg. producenta: azot całkowity – 18% N (w tym: 4,9% N-NO3, 9,8% N-NH4 i 3,3% N-NH).
U mnie borówki wyraźnie ruszyły z przyrostami po zastosowaniu jednocześnie :
- wczesną wiosną gnojówki,
- ściółkowanie próchnicą iglastą (szara niczym popiół ze szczątkami igliwia, mocno kwaśna 3-4 pH ale uboga w azot),
- dokładniejszym podlewaniu,
i sam nie wiem, co miało na to największy wpływ.
Ja też dokumentuję kilka krzaczków.
Tutaj mam zdjęcie z początku maja 2022 krzaczka uznanego przez niektórych za darrow. Oby tak było.
Krzaczek miał około 40cm.
Aktualnie czyli rok i miesiąc później już ma około 100-110cm.Na wiosnę krzak wykopałem i posadziłem od nowa w piasku,bo wcześniej dusił się w bardzo ciężkiej ziemi.
W tamtym roku wszystkie borówki bardzo leniwie ruszyły na początku czerwca , ale przyrosty były marne. Dopiero w lipcu dostały kopa. W tym roku ruszyło u mnie wszystko na początku maja.
Tutaj tegoroczny chandler który ruszył gdzieś koło 7 maja.Od 2-3 tygodni pogoda nie rozpieszcza jeśli chodzi o wodę , deszczy brak a to dobry okres by coś nakapało.
Prócz dokumentacji dobrze sobie robić notatki termin nawożenia , start , dawki , ilość wody by wyciągnąć jakieś wnioski z których można w kolejnym roku skorzystać.
Mierzyłem czas jeśli chodzi o ilość słońca aktualnie jest to około 3,5godziny miedzy 11:30 a 14:45.
A jakie sprawdzone szkółki/sklepy polecilibyście do nabycia sadzonek?
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja od kilku lat kupuję w Akademii Roślin.
Nie jest to tania firma, ale solidna.
Dostarczają zamówione odmiany w dobrym stanie sadzonek.
I taką odmianę jaką zamówiłem.
Zapakowanie sadzonek w paczce wzorowe.
Odpowiednia wilgotność podłoża.
Pędy i korzenie wolne od chorób i pasożytów.
Namówiłem sąsiadów do kupna u nich i też byli zadowoleni.
Jak chciałem zdążyć z jagodą kamczacką przed tegorocznymi mrozami odprawili cztery sadzonki tego samego dnia co dostali e-mail i jeszcze dołożyli jedną dodatkową,
Wszystkie kamczatki się przyjęły i mam na nich pierwsze owoce.
Jednym słowem polecam zakup u nich.
Nie jest to tania firma, ale solidna.
Dostarczają zamówione odmiany w dobrym stanie sadzonek.
I taką odmianę jaką zamówiłem.
Zapakowanie sadzonek w paczce wzorowe.
Odpowiednia wilgotność podłoża.
Pędy i korzenie wolne od chorób i pasożytów.
Namówiłem sąsiadów do kupna u nich i też byli zadowoleni.
Jak chciałem zdążyć z jagodą kamczacką przed tegorocznymi mrozami odprawili cztery sadzonki tego samego dnia co dostali e-mail i jeszcze dołożyli jedną dodatkową,
Wszystkie kamczatki się przyjęły i mam na nich pierwsze owoce.
Jednym słowem polecam zakup u nich.
To gdzie kupiłeś? Pochwalisz się?Yogibeer701 pisze: ↑2 cze 2023, o 09:59 Napiszę gdzie kupiłem dobre sadzonki, które rosną a nie walczą o przeżycie.
Na forum nazwy są usuwane , ale moim zdaniem ma to sens w dobie agresywnego zalewania reklamami i agresywnego marketingu nie mając przy tym nic wspólnego z rzeczywistością i jakością. Jest kilka znanych dobrych szkółek i można podejrzeć opinie np na g***le. Najlepiej wybrać osobiście. Borówka szybko rośnie i najważniejsze aby dostać te odmiany które chcemy. Najlepiej z paszportem i metka ze szkólki a nie jakaś doklejona co odpadła.