Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
@wombatojad
ograniczyć azot, z biegiem czasu objawy powinny ustąpić
ograniczyć azot, z biegiem czasu objawy powinny ustąpić
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Mirek19
- 1000p
Czy na spodniej stronie liści jest jakiś nalot ?
Pozdrawiam, Mirek
Nie zauważyłem. Zamieściłem zdjęcie spodu liścia, są podobne brązowe plamki takie same jak na wierzchu
- Mirek19
- 1000p
Zdjęcie spodniej strony liścia widziałem, ale chciałem się dopytać ...
Wygląda mi to na brunatną plamistość liści
Wygląda mi to na brunatną plamistość liści
Pozdrawiam, Mirek
czytałem na jednej popularnej stronie z skierniewic z opisami chorób i niedoborów pokarmowych i tam piszą, że atakuje grzyb najpierw dolne liście, a u mnie wygląda odwrotnie, najwięcej plamek mam na tych wierzchołkowych.
Odstęp między sadzonkami mam spory 70 cm i 140 międzyrzędzia, jedynie może niepotrzebnie ściółkowałem sianem? u mnie jest piaszczysta ziemia, łatwiej przesycha.
A może ma to wpływ nakrywanie kartonami na noc dwa razy przed przymrozkami? Pamiętam, że po drugim przykrywaniu były liście w rosie jeszcze o 7 rano. Nawet nie podlewałem pomidorów w poprzedni dzień.
Nie wiem czy warto walczyć z tym grzybem, może po prostu zutylizuje pomidora, bo i tak jest marnej wielkości. Chyba, że jeszcze nie zauważyłem na innych sadzonkach objawów.
Zrobię jutro ostrzejsze zdjecia.
Odstęp między sadzonkami mam spory 70 cm i 140 międzyrzędzia, jedynie może niepotrzebnie ściółkowałem sianem? u mnie jest piaszczysta ziemia, łatwiej przesycha.
A może ma to wpływ nakrywanie kartonami na noc dwa razy przed przymrozkami? Pamiętam, że po drugim przykrywaniu były liście w rosie jeszcze o 7 rano. Nawet nie podlewałem pomidorów w poprzedni dzień.
Nie wiem czy warto walczyć z tym grzybem, może po prostu zutylizuje pomidora, bo i tak jest marnej wielkości. Chyba, że jeszcze nie zauważyłem na innych sadzonkach objawów.
Zrobię jutro ostrzejsze zdjecia.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kosiash Na pewno nie jest to brunatna plamistość.
Brunatna tworzy plamki, ale zupełnie inne, "puchate" / na początku mniej, potem coraz więcej jest tych kłaczków/ i na spodniej stronie liścia i przy wyższej temperaturze.
Natomiast na przedniej stronie liścia tworzą się w tych miejscach żółtawe przebarwienia.
No i zaczyna od liści dolnych.
W gruncie rzadko, ale jak są gęsto posadzone i nie mają przewiewu to może pomidory dopaść
brunatna.
Obserwowałabym, czy to będzie się działo dalej czy może przestanie.
Te plamki to bardziej na jakieś takie typu septorioza ? alternartioza?
Na tym etapie to chyba trudno coś ustalić.
/ Mnie się skojarzyły z antraknozą jak u orzecha włoskiego./
Brunatna tworzy plamki, ale zupełnie inne, "puchate" / na początku mniej, potem coraz więcej jest tych kłaczków/ i na spodniej stronie liścia i przy wyższej temperaturze.
Natomiast na przedniej stronie liścia tworzą się w tych miejscach żółtawe przebarwienia.
No i zaczyna od liści dolnych.
W gruncie rzadko, ale jak są gęsto posadzone i nie mają przewiewu to może pomidory dopaść
brunatna.
Obserwowałabym, czy to będzie się działo dalej czy może przestanie.
Te plamki to bardziej na jakieś takie typu septorioza ? alternartioza?
Na tym etapie to chyba trudno coś ustalić.
/ Mnie się skojarzyły z antraknozą jak u orzecha włoskiego./
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Te pomidory kojarzą się z przypaleniami.
Za niska temperatura nocą i za wysoka temperatura w dzień.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Lukrecia
ja mam podobne zmiany na jednym dwarfie ,przykryłam go agro w te zimne noce ,w dzień było bardzo ciepło, okrycie sciągnęłam po 2 dniach i na czubku ,górnych liściach były właśnie takie skwarki, mam nadzieje ,że dojdzie do siebie
ja mam podobne zmiany na jednym dwarfie ,przykryłam go agro w te zimne noce ,w dzień było bardzo ciepło, okrycie sciągnęłam po 2 dniach i na czubku ,górnych liściach były właśnie takie skwarki, mam nadzieje ,że dojdzie do siebie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Porównaj te plamki z tymi zdjęciami https://blogs.cornell.edu/livegpath/gal ... of-tomato/
Są podobne, jednak brakuje mi plamek na łodygach i głównym pędzie, chyba, że mam pierwszą fazę rozwoju bakterii nie wiem... podlewałem wcześniej przy sadzeniu pod korzeń magnicur finito w stężeniu 1,5ml na l w dawce 0.25l na krzak pomidora.