Juka ogrodowa - choroby, szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żółte małe jajka w ziemi juki
Takie? https://www.google.pl/search?q=naw%C3%B ... K-3Cy21Mdj
To chyba nie to jest przyczyną, chyba że producent przesadził z ilością nawozu i uszkodziło korzenie. Wyjmij z ziemi, wypłucz w wodzie i posadź do ziemi przeznaczonej do jukk i dracen.
To chyba nie to jest przyczyną, chyba że producent przesadził z ilością nawozu i uszkodziło korzenie. Wyjmij z ziemi, wypłucz w wodzie i posadź do ziemi przeznaczonej do jukk i dracen.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żółte małe jajka w ziemi juki
A czy to nie są czasem jaja ślimak?w?. Podobne znajduję czasem u mnie pod kamieniami.
Juka Linearofolia w ogrodzie, przegnita podstawa korony. Jak uratować?
Dzień Dobry
Proszę o wskazówki jak uratować tą egzotyczną Jukę Linearofolię którą mam w ogrodzie od 2 sezonów.
Nie zaszkodziła jej zima a początek wiosny który był mocno wilgotny.
Juka Linearofolia oraz Rostrata była chroniona daszkiem ale zdjąłem go zbyt szybko bo jakoś w marcu lub z początkiem kwietnia. Dziś oderwałem uschnięte liście, widać sczerniały fragment pnia który jest lekko miękki a podczas odrywania liści trochę się skręca. Na razie spryskałem to preparatem Substral grzybobójczy SAPROL.
Nie wiem czy mam poczekać czy odciąć górę do zdrowej tkanki licząc na to że wypuści nową koronę.
Proszę o wskazówki jak uratować tą egzotyczną Jukę Linearofolię którą mam w ogrodzie od 2 sezonów.
Nie zaszkodziła jej zima a początek wiosny który był mocno wilgotny.
Juka Linearofolia oraz Rostrata była chroniona daszkiem ale zdjąłem go zbyt szybko bo jakoś w marcu lub z początkiem kwietnia. Dziś oderwałem uschnięte liście, widać sczerniały fragment pnia który jest lekko miękki a podczas odrywania liści trochę się skręca. Na razie spryskałem to preparatem Substral grzybobójczy SAPROL.
Nie wiem czy mam poczekać czy odciąć górę do zdrowej tkanki licząc na to że wypuści nową koronę.
Re: Juka ogrodowa - choroby, szkodniki
Niestety Juka przegniła od korzena do korony po mimo dobrego drenarzu i daszku zimą . Pozostał mi żywy odrost w ziemi i fragment zdrowej korony którą spróbuję ukorzenić.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 cze 2023, o 20:05
Co to za juka ? wygląda na uszkodzenia grzybowe, liście się wymienią tylko dać nawozu.
Ja mam już 2 odrosy, rostrata gęsta jak jeż, gloriosy poszły mocno z wzrostem, a ja dałem tylko mila yara compllex . U mnie wszystko w gruncie..
Ja mam już 2 odrosy, rostrata gęsta jak jeż, gloriosy poszły mocno z wzrostem, a ja dałem tylko mila yara compllex . U mnie wszystko w gruncie..
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 cze 2023, o 20:05
dzięki za odpowiedź
to jest Juka Rostrata
ale mamy ją w donicy.
Jakie preparaty na grzybice takiej palmy?
to jest Juka Rostrata
ale mamy ją w donicy.
Jakie preparaty na grzybice takiej palmy?